122 bin kurbanlık sevk edildi

122 bin kurbanlık sevk edildi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, 1 Ocak 2014 tarihinden bu zamana kadar 148 bin büyükbaş, 75 bin de küçükbaş hayvanın il dışına sevk edildiğini açıkladı.

Kars’tan Batı’ya 122 bin kurbanlık sevk edildi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Kars İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, 1 Ocak 2014 tarihinden bu zamana kadar 148 bin büyükbaş, 75 bin de küçükbaş hayvanın il dışına sevk edildiğini açıkladı. Düzgün ayrıca Kurbanlık sevklerin ise 45 günde ise 69 bin büyükbaş, 53 bin de küçükbaş hayvanın il dışına sevkinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Dr. Hüseyin Düzgün, “İlimiz malumunuz 80 vilayete besilik, kasaplık hayvan gönderen bir il konumundadır. Her yıl 200 bin büyükbaş 80 bine yakın küçükbaş sevki yapan bir iliz. Bu mana da yine bu yılda dönemimiz yeni başlamasına rağmen bugün ki rakamlara göre 148 bin adet büyükbaş hayvan 75 bin 300 adet de küçükbaş hayvan sevkiyatı yapmış durumdayız. Halen de devam etmektedir. Biz yıl sonuna kadar 200 bin büyükbaş göndereceğimizi tahmin ediyoruz. Çünkü geçmiş yıllara göre şuan ki sayımız yüzde 30 daha fazla gidiyor. Ay bazında incelediğimizde kontrol ettiğimizde yüzde 30 daha fazla göndermekteyiz. Biz bu mana da vatandaşımızın hem satan vatandaşlarımızın huzur içinde, rahat bir şekilde, problemsiz satışı için hem de il dışından 80 vilayetten gelen alıcıların burada rahat bir şekilde hayvanlarını alıp nakliyelerini rahat bir şekilde yapmaları için gerekli önlemleri aldık. İl müdürlüğümüzde sadece sevk işine bakan 6 elemanız oldu; 2’si dezenfeksiyon ve kontrol biriminde 2’si pasaport ve nakil biliminde diğer 2’si de raporlama biriminde çalıştı. Böylelikle standart uygulama getirerek vatandaşımızı bekletmeden hızlı bir şekilde kontrolümüzü de düzenli yaparak sevk ettik. Bu düzeni sağlamamış olsak hem vatandaşımız sıkıntıya girer hem personelimiz bu yükün altından kalkamazdı. Çünkü Türkiye’de başka bir ilimiz yok ki günde 2 bin adet hayvan sevki yapsın ve problemsiz yapsın. Bu mana da ben arkadaşlarımıza buradan teşekkür ediyorum. Pasaportlarıyla, aşı kayıtlarıyla düzenli olarak hayvanlarını getirip bizim iş gücümüzü azalttıklarından dolayı bu mana da vatandaşımıza da teşekkür ediyorum.” dedi.

Düzgün ayrıca, “Biz Türkiye’de sayısal olarak zaten 5’inci olmakla hep gurur duyduğumuz bir yönümüz vardır. Her yıl yaptığımız sevkler nazarında yüzde 30 civarında daha fazla hayvan sevkiyatımız var. Hayvan sayısında ki artışa bağlı olarak biz bu sevkiyatında artacağını zaten tahmin de ediyorduk. Bu mana da biz hem yetiştiricilerimizin hayvan satan vatandaşlarımızın hem de 80 vilayetten gelen hayvan alıcılarımızın kasaplık besilik alan yetiştiricilerimizin ve vatandaşımızın sıkıntı yaşamaması için burada uygun bir ortam sağladık. Dezenfekte birimimizle, pasaport birimimizle, raporlama birimimizle arkadaşları rutin rotasyona tabi tutarak 6 veteriner hekimi görevlendirdik ki hem yetiştiricimiz üreticimiz sıkıntıya düşmesin. Rahat şekilde hayvanını satsın raporlasın hem de 80 vilayetten gelen vatandaşlarımız malum olmasın diye böyle bir önlem aldık. Allah’a şükür bugüne kadar sıkıntısız bir şekilde götürdük.” diye konuştu.

Düzgün kurbanlık sevklerle ilgili de 45 gün içinde 69 bin büyükbaş, 53 bin de küçükbaş hayvan olmak üzere toplam 122 bin hayvanın il dışına sevkinin gerçekleştirildiğini belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler