124 yıllık ahşap köşk çürümeye terk edildi

124 yıllık ahşap köşk çürümeye terk edildi

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, Osmanlı-Rus savaşı sonrasında yaptırılan 124 yıllık tarihi ahşap Av Köşkü'nün restore edilmemesi sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi.

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nın ardından 40 yıl süreyle Rus işgali altında kalan Sarıkamış ilçesinde, o dönem Rus Çarı 2. Nikola tarafından yaptırılan ve yöre sakinlerince "Katerina Köşkü" olarak anılan tarihi Av Köşkü'nün çürümeye terk edilmesi tepkilere yol açtı.

Sarıkamış Değişim Derneği Başkanı Saim Ucun yaptığı açıklamada, yıllardan beri tarihi av köşkünün restorasyonu yapılarak turizm kazandırılması için büyük çaba sarf ettiklerini, ancak bir sonuç elde edemediklerini söyledi.

Tarihi ahşap köşkün bölge turizmi açısından önemli bir destinasyon olduğunu anımsatan Ucun, "Sarıkamış yalnızca kış turizmi ile ayakta duramaz. Bölgede bulunan tarihi ve doğal zenginliklerin değerlendirilmesi ve  turizm potansiyelini artırılması lazım. Çünkü ilçemizde bir fabrika yok, dar gelirli vatandaşlar küçük çapta hayvancılık yaparak geçimini sağlamaya çalışıyor. Bu manada ilçemizin genç işsizleri için tek seçenek turizmdir." dedi.

Ucun, Sarıkamış'ta bir çok alanda turizm değerlerinin olduğunu ifade ederek, "Bölgemizde yalnızca kış turizmi değil, tarih, doğa, inanç, yayla turizmi ile yaban hayatını değerlendirerek turizmi 12 aya yaymamız gerekiyor. Bu nedenle binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bu turizm değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Eğer bu tarihi av köşkü en hızlı bir şekilde yapılmazsa kısa süre içerisinde yıkılıp yok olacak. Yetkililerimizden buna ivedilikle çözüm bulmasını istiyoruz, yoksa son pişmanlık fayda etmez." diye konuştu. 

- Av Köşkü tarihi 

Sarıkamış ormanları içinde, yaklaşık 6 bin 500 metrekarelik arazi üzerinde kurulu, 28 odalı av köşkü ve yanındaki ahşap bina, 19. yüzyıl Baltık mimarisi izlerini taşıyor. Temel duvarları taştan, cephe duvarları ahşaptan inşa edilen ana binanın sağında ve solunda, cephe duvarları tamamen simetrik çam ağaçlarından birbirine geçmeli ağaçtan oluşan bölüm bulunuyor. Köşkün yanı sıra tümüyle ahşaptan inşa edilen yan binası, inşasında hiç çivi kullanılmamasıyla da dikkat çekiyor.

124-yillik-ahsap-kosk-curumeye-terk-edildi-(1).jpg124-yillik-ahsap-kosk-curumeye-terk-edildi-(2).jpg124-yillik-ahsap-kosk-curumeye-terk-edildi-(3).jpg124-yillik-ahsap-kosk-curumeye-terk-edildi-(4).jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler