Zeybek, geride ne bıraktı?

Zeybek, geride ne bıraktı?

17 Haziran 2009 tarihli kararname ile Kars İl Emniyet Müdürü olarak atanan ve 30 Haziran 2009 tarihinde görevine başlayan, merkeze ataması yapıldığı için dün de Kars'tan ayrılan Cengiz Zeybek'in, görev süresince, Emniyet Müdürlüğü'nde yapılan çalışmalar:

 

2008 yılında il merkezinde 86, ilçelerde 53 olmak üzere toplam 139 hizmet aracı mevcutken, temin edilen araçlarla bu sayı, il merkezinde 134, ilçelerde 30 olmak üzere toplam 164’e ulaştı.
 
Başbakanlık TOKİ Polis Lojmanları, Şehit Sadullah Keleş Polis Lojmanları, Digor Yolu TOKİ Polis Lojmanları, Koruma Şube Müdürlüğü hizmet binası üstü lojmanları ve Çocuk Şube Müdürlüğü hizmet binası üstü lojmanlarında doğalgaz ısınma sistemine geçildi, ayrıca binalara şofben ve mutfakta kullanılmak üzere gerekli tesisat yaptırıldı.    
 
POLİS MERKEZİ AMİRLİĞİ
Daha önce Asayiş Şube Müdürlüğü olarak kullanılan bina, 25 temmuz 2009 tarihinden itibaren Kazımpaşa Polis Merkezi Amirliği olarak kullanılmaya başlandı. Binanın orijinal haline zarar vermeden iç tadilatı yapılarak bürolar tamamen yeniden tefriş edildi. Tuvaletler dışında binanın iç kısmının tamamının izlenmesini ve kayıt altına alınmasını sağlayan kamera sistemi kurulurken, binanın dış kısmı ise ikisi sabit biri hareketli olmak üzere güvenlik kamera sistemiyle donatıldı.
 
Polis Merkezi Amirliğinin tamamında yapılan yenileme çalışması ile vatandaşlara çok daha rahat ve ferah bir ortamda hizmet etme imkanı sağlandı.
 
ASAYİŞ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Asayiş Şube Müdürlüğünde hizmet verilen bütün odalarda yenileme çalışması yapıldı.
 
BÖLGE TRAFİK DENETLEME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Şube Müdürlüğünün arka kısmındaki çamlık alanda arsa tespiti yapılarak sınırlar tel örgü ile çevrildi. Şube müdürlüğü hizmetlerinde kullanılan araçlar için kapalı otopark yapıldı, toprak olan bahçe sathı asfaltlandı, binanın iç ve dış yenileme çalışması tamamlandı, hizmet binası girişine otomatik açılır kapı yapılarak doğalgaz dönüşümü sağlandı.
 
ÇOCUK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Çocuk Şube Müdürlüğünün hizmet verdiği ve üzerinde 8 dairelik lojmanın bulunduğu binanın, dökülen boyası ve sıvasından dolayı gerekli tadilat yapıldı, ayrıca doğalgaza uyumlu sisteme geçildi.          
 
ÇEVİK KUVVET ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
9 Mart 1989 tarihinden itibaren İl Emniyet Müdürlüğü hizmet binası (Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü) olarak kullanılan bu binanın içinde bulunduğu yerleşkede, Mart 2009 tarihinde başlatılan MOBESE inşaat ve proje çalışmaları 17 Ocak 2010 tarihi itibariyle tamamlanarak faaliyete geçirildi. Ayrıca yerleşke içerisindeki bazı bölümler taşıma yöntemiyle ağaçlandırıldı. Bahçe duvarları demir korkuluk vb. malzemeyle takviye edildi ve güvenlik kamerası sistemi kuruldu. Doğalgaz dönüşümü bitirilerek, su ve ısıtma tesisatı ile bina çatısı yenilendi.
 
KORUMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Koruma Şube Müdürlüğünde bina içi ve dışı yenileme çalışmaları yapıldı, ayrıca güvenlik açısından nöbet kulübesi inşa edildi.
 
SUBATAN POLİS KANTİNİ
Subatan Polis kantini, personelin ferah bir ortamda alış-veriş yapabilmeleri için 2009 yılı Temmuz ayı içerisinde genişletilerek, yeni raf düzeniyle daha modern bir görünüm kazandırıldı.    
 
TOKİ POLİS KANTİNİ
Digor Yolu TOKİ konutlarında faaliyet gösteren polis kantininde, bu yılın Mayıs ayı içerisinde yapılan yenileme çalışması ile kantin içerisinde depo olarak kullanılan bölümler kaldırıldı ve yeni raf düzeniyle daha modern ve ferah bir görünüm kazandırıldı.    
 
POLİSEVİ HİZMET BİNASI
Polisevi hizmet binası, 2009 yılı Temmuz ayında başlayan iç ve dış yenileme çalışmaları ile daha kullanışlı ve modern bir hale getirildi. Ayrıca Polisevi hizmet binası üst katında bulunan ve personelin ikamet ettiği lojmanların Hotel odası haline getirilmek suretiyle bitişiğindeki 6 adet lojman, Polisevine katılarak 9 olan oda sayısı 25’e, 28 olan yatak kapasite sayısı 55’e çıkarıldı. Ayrıca soğuk ve sıcak su tesisatı yenilendi, ısıtma sisteminde doğalgaza geçilerek restaurant ve mutfak kısmı tamamen yenilendi. Polisevi hizmet binasının bütün odaları, mutfak ve personel lokalleri, yenileme çalışmaları ile daha temiz ve kullanışlı hale getirildi.
 
TRAFİK TESCİL VE DENETLEME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Şube Müdürlüğünde iç ve dış yenileme çalışması yapılarak, hizmet binası daha kullanışlı hale getirildi.
 
İL EMNİYET MÜDÜRÜ ODASI
Makam odası, Atatürk köşesi başta olmak üzere tamamen yenilerek daha modern bir görünüm kazandırıldı. Müdürlüğümüz zemin katında bulunan ve personelin içecek ihtiyacını karşıladığı çay ocağının yerine, müdürlüğün giriş katında daha modern ve kullanışlı bir çay ocağı yaptırıldı. 
 
BAŞBAKANLIK TOPLU KONUTLARI POLİS KANTİNİNİN KAPATILMASI
İl Emniyet Müdürlüğü merkez kantinine bağlı Başbakanlık Toplu Konutları içerisinde hizmet vermekte olan polis kantini şubesi, iki personelin görev yapması, cirosunun az olması, elektrik, su ve telefon giderleri ile kalorifer yakıtının hesaba katıldığında giderlerinin gelirinden fazla olması nedeniyle Valilik Makamının 09/09/2009 tarihli olurları ile kapatıldı.
 
POLİSEVİ EK HİZMET BİNASI
İl Emniyet Müdürlüğü merkez Polisevine bağlı, Başbakanlık Toplu Konutları içerisinde hizmet vermekte olan Polisevi ek hizmet binası, şehir merkezine uzak olması nedeniyle fazla tercih edilmemesi, ısınma probleminin yaşanması, giderlerinin gelirinden fazla olması ve personel–malzeme tasarrufu sağlanması amacıyla kapatıldı.
 
POLİS LOJMANLARI
Şehit Sadullah Keleş, Digor Yolu Toplu Konut İdaresi ve Başbakanlık Polis Lojmanlarında gerekli tadilat işlemleri yapıldı, ayrıca lojmanların tamamının girişine otomatik açılır demir kapı yaptırıldı.  
 
SARIKAMIŞ BÖLGE TRAFİK DENETLEME İSTASYON AMİRLİĞİ
İstasyon Amirliğinde 2009 yılında başlayan iç ve dış yenileme çalışmaları ile daha kullanışlı ve modern bir hale getirildi.
 
KAĞIZMAN İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ
İlçe Emniyet Müdürlüğünde hizmet verilen bütün odalarda yenileme çalışması yapılarak daha modern bir hale getirildi.
 
KAĞIZMAN BÖLGE TRAFİK İSTASYON AMİRLİĞİ
İstasyon Amirliğinin daha sağlıklı hizmet verebilmesi amacıyla iç ve dış yenileme çalışması yapılarak modern ve kullanışlı bir hale getirildi.
 
SUSUZ BÖLGE TRAFİK DENETLEME İSTASYON AMİRLİĞİ
İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü bünyesindeki Susuz Bölge Trafik Denetleme İstasyon Amirliği, personel ve kaynak tasarrufu sağlamak amacıyla, sorumluluk bölgesi ile araç-gereç ve personeli, Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne devredilerek, Bakanlık Makamının 21/10/2009 tarihli olurları ile kapatıldı. İstasyon Amirliğimizin binası, daha önce Kaymakamlığa ait binada hizmet veren Susuz İlçe Emniyet Amirliği ile ilçe Polis Merkezi Amirliğine tahsis edildi
 
MOBESE
18 Aralık 2008 tarihli bina, 29 Nisan 2009 tarihli teknik kısım sözleşmeleriyle başlayan Kent Güvenlik Yönetim Sistemi projesi çalışmaları 21 Ocak 2010 tarihinde tamamlanarak (MOBESE) projesi faaliyete geçirildi.
 
Projenin yönetim sistemi için 675 bin TL Emniyet Genel Müdürlüğü, 958 bin 710 TL, İl Özel İdaresi olmak üzere 1 milyon 633 bin 710 TL, MOBESE hizmet binası için 329 bin TL harcama yapıldı.
 
Kent Güvenlik Sistemi (MOBESE) Projesi şehrimizin kritik noktalarında olmak üzere 18 adet hareketli kamera ve şehrin giriş-çıkışlarını kontrol için 3 noktada toplam 12 adet sabit kamera ile PTS (Plaka Tanıma Sistemi) sisteminden oluşmakta.
 
1-FUHUŞLA MÜCADELE PROJESİ
Kars’ta fuhuş olayların meydana geldiği “oteller bölgesi” olarak bilinen Yusufpaşa Mahallesinde 6 Eylül 2009 tarihinde “Fuhuşla Mücadele Projesi” adı altında çalışmalara başlandı.
 
Planlı ve programlı olarak hayata geçirilen proje kapsamında, kamu sağlığını ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyen fuhuş suçu ile çok kararlı bir biçimde mücadeleye başlandı. Bu bağlamda 16 otelin işletme ruhsatı iptal edildi, turizm işletme belgeli 1 otel ise kız öğrenci yurduna dönüştürüldü. 
 
Çevresinde Evliya Camii ve Şehit Ebu-l Hasan Harakani Hazretleri’nin türbesinin bulunduğu bu bölgede kararlılıkla yürütülen çalışmalardan bölge halkı ve esnafların son derece memnun olduğu müşahede edildi.
 
2-VATANDAŞ POLİS AKADEMİSİ PROJESİ
İl Emniyet Müdürlüğünce “Vatandaş Polis Akademisi” adlı proje hayata geçirilerek, polis-halk ilişkileri bağlamında Türkiye’de bir ilke imza atıldı.
 
Proje kapsamında 2010 yılı içerisinde 3 dönem halinde olmak üzere toplam 90 vatandaşımızın katılımıyla, Kars polisinin yapısı, işleyişi, suçla mücadelede kullandığı yöntemler, polis teknolojileri ve güncel toplumsal duyarlılıkların ele alındığı konularda dersler düzenlendi. Projeye, 2011 yılında da devam edildi. 
 
3-TARİHE SAYGI PROJESİ
Kars’ın tarihi mirasına saygının gereği olarak İl Emniyet Müdürlüğü’ne ait binanın orijinal haline getirilmesi için 2009 yıl Aralık ayında çalışmalara başlandı. Dış cephe duvarlarının temizlik ve restorasyonu bina içi tadilatı ile eskiyen bütün pencerelerin değiştirilmesi çalışmaları, 2010 yılı Haziran ayında tamamlandı.
 
4-KARS-SARIKAMIŞ KÜLTÜR GEZİSİ PROJESİ
Gençlerde, tarihe ve geleceğimize sahip çıkma konusunda farkındalık oluşturmak, onların milli birlik ve beraberlik duygularını geliştirmek ve Sarıkamış Şehitlerimizi anmak amacıyla, İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 14-15 Kasım 2009 tarihlerinde 4 komşu ilden ve Kars’tan toplam 275 öğrencinin katılımıyla “Kars-Sarıkamış Kültür Gezisi” düzenlendi.
 
Proje kapsamında, büyük Türk Bayrağı ve Atatürk Posteri açılarak ellerindeki bayraklarla yürüyüşe geçen öğrenciler, Sarıkamış Şehitliğini kırmızı karanfillerle süslediler. Törenin sonunda yoğun duygularla Kars Emniyet Müdürlüğüne şükran duygularını ifade eden bir öğretmen, tüm misafirlerin duygularına tercüman oldu.
 
5-KAFKAS SALON FUTBOLU TURNUVASI PROJESİ
İl Emniyet Müdürlüğü ile Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü işbirliğinde, sosyal ve sportif bir etkinlikle üniversiteye ve Kars’a yeni gelen öğrencilere “hoş geldiniz” diyebilmek adına il merkezi ile Kağızman ve Sarıkamış ilçelerinde bulunan fakülte ve yüksekokullarda öğrenim gören, özellikle 1.sınıf öğrencilerin katılımıyla, 2-7 Kasım 2009 tarihleri arasında “1.Kafkas Salon Futbolu Turnuvası” düzenlendi..
 
6-KARDEŞ AİLE PROJESİ
TOPLUM DESTEKLİ EL BİRLİĞİ (KARDEŞ AİLE) PROJESİ NEDİR?
Yoksul ve düşküne acımak, insan ruhunun en tabii duygusudur. Fakat yalnız acıyıp geçmek hiçbir işe yaramaz. Bu nedenle, toplumumuzda var olan tüm dinamikleri harekete geçirerek elimizde bulunan imkanlarımızı kullanmak suretiyle çocuklarımızın suça itilmelerini önlemek. Böylelikle, ilimizde sosyal ve ekonomik yönden risk gurubunda bulunan çocuklarımız ve gençlerimizin ilgili kurumlar  ve sorumluluk sahibi gönüllü vatandaşlarımız tarafından desteklenerek  mevcut durumlarının bir nebze de olsa iyileştirilmesidir.
           
PROJENİN AMACI VE İŞLEYİŞİ
Mevcut durumları nedeni ile sosyal aktivitelerden faydalanamayan çocuklarımız ve gençlerimizin mümkün olduğunca kurumlarımızın hizmet ve imkanlarından faydalanmalarını sağlamak. Günümüzde yok olmaya yüz tutmuş yardımlaşma olgusunun yeniden kazanılmasını temin edebilmek. İmkanlar dahilinde çocuklarımıza sportif faaliyetlerde bulunmalarını özendirmek. Çocuklarımızın sosyal içerikli çalışmalarda bulunmalarını sağlamak amacıyla, Halk Eğitim Müdürlüğü  ile koordineli olarak belirlenecek konularda resim , müzik, bilgisayar eğitimi, folklor, tiyatro satranç vb. kurslar düzenlemek.
 
Gençlik Ve Spor İl Müdürlüğü ile birlikte çocuklarımızı istekli ve kabiliyetli oldukları sportif faaliyetlere yönlendirmek, basketbol, voleybol, masa tenisi, atletizm, karate vb. diğer sportif faaliyetlerde bulunmalarını sağlamak. Maddi imkansızlıklar sebebi ile Dershaneye gidemeyen ya da derslerinde başarıyı artırmak isteyen öğrencilerimizin Üniversite ile işbirliği yapılarak yerinde ders almalarını sağlamak. Çıraklık Ve Yaygın Eğitim Müdürlüğü ile koordineli olarak, meslek edinmek isteyen çocuklarımızı açılacak olan kurslara yönlendirmek.
 
İl merkezindeki maddi imkanı olmayan vatandaşlarımızı, maddi imkanı yerinde olan gönüllü vatandaşlarımız ile tanıştırmak ve kendilerine maddi ve manevi yönden destek sağlamak.
Gençlerimizi kültür ve sanatsal faaliyetlere yönlendirerek mutlu kılmak.
 
TOPLUM DESTEKLİ EL BİRLİĞİ (KARDEŞ AİLE) PROJESİ NASIL UYGULANACAKTIR?
İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız, TDP Büro Amirliğimiz ve mahalle Muhtarlıklarımız ile birlikte tespit edilerek proje hakkında bilgilendirilecektir. Gönüllü Kardeş aileler, tespiti yapılan ihtiyaç sahibi ailelerle tanıştırılacaktır. Belirlenen kurumlarla irtibata geçilerek Kardeş aile çocuklarının eğitim, sağlık, sosyal ve kültürel yönden gelişimine katkı sağlayabilecek meslek edindirme kursları vb. seminer ve etkinlikler düzenlenecektir. Mevcut imkanlar doğrultusunda çocuklarımızı sokaktan kurtarma ve herhangi bir meslek dalında kurs alabilmelerini sağlamak için gerekli çalışmalar yapılacaktır.
 
PROJEYE NASIL KATILABİLİRİM?
Projeye katılmak isteyen vatandaşlarımız daha önceden TDP Büro Amirliğince tespiti yapılan ailelerimizin bilgilerini TDP Büro Amirliğinden alarak, aileleri kendi ikametgahlarında ziyaret edebileceklerdir. 212 47 00 nolu telefondan TDP Büro Amirliğimize ulaşıldığında TDP Ekibi belirlenen yere gelmek suretiyle yardıma muhtaç aileler ve projenin işleyişi hakkında bilgi verecektir.
 
KARS EMNİYET MÜDÜRÜ CENGİZ ZEYBEK KİMDİR?
Cengiz Zeybek’in Iğdır il olmadan önce, Kars’ın ilçesiyken Tuzluca’da vatani görevini yaptığı öğrenildi. Halkla samimi ilişkiler içerisinde olduğu gözlenen Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, 1985-86 yılları arasında, Iğdır henüz il olmadan önce Kars’a bağlı olan Tuzluca ilçesinde vatani görevini yerine getirdi. Emniyet Müdürü olarak görev yapmaya başladığı bu topraklara yabancı olmadığını belirten 1.sınıf Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Kars halkının sıcaklığını iyi bildiğini ve misafirperverliği ile tanındığını belirtti.
 
Adana doğumlu Cengiz Zeybek, ilköğrenimini Adana’da tamamladıktan sonra, 1980 yılında Polis Koleji, 1984 yılında Polis Akademisi’nden mezun oldu. 1984-1987 yılları arasında Rize’nin Pazar ilçesi Bölge Trafik İstasyon Amirliği’nde, 1990-1992 yıllarında Edirne ili Uzunköprü İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde çalıştı. 1992-1995 yılları arasında 3 yıl süreyle İsveç Stokholm’de Büyükelçilik Koruma Birim Amiri olarak Ataşe unvanıyla görev yapan Zeybek, 1995 yılı Kasım ayında dönüş yaparak Edirne İl Emniyet Müdürlüğü’nde göreve başladı. Yeni göreviyle beraber gitgide daha da başarılı işlere imza atan Zeybek, Edirne’de 19-20 Ekim 1998 tarihlerinde Avrupa Konseyi tarafından desteklenip finanse edilen bir günü Edirne, ikinci günü ise Bulgaristan’ın Svilengrad kentinde gerçekleştirilen uluslararası ‘Türkiye-Bulgaristan Yerel ve Bölgesel Yönetimler Arası Sınırötesi İşbirliği Konferansı’nın organizasyonunu üstlenerek gerçekleştirdi. 2000 yılında Kahramanmaraş iline atanarak, 2003 yılı Temmuz ayına kadar Asayiş Şube Müdürü olarak görev yapan Zeybek, çeşitli hukuk seminerleri ile ‘İnsan Hakları’ ve ‘Devletin Yetkilileri’ konulu sertifika programlarına katıldı. 2003 yılı Temmuz ayında Kahramanmaraş İl Emniyet Müdür Yardımcılığına atandı. 2004 yılı ayında Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
 
Bu görevi sırasında çeşitli Avrupa Birliği Twining Projelerinde ve diğer uluslararası projelerde görevler aldı. Ülkemizin olumlu anlamda tanıtımına da büyük katkılar sağlayan Zeybek, 2006-2007 tarihleri arasında Avrupa Konseyi’nde (Strazburg/Fransa) yapılan ‘Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunmasına Dair Avrupa Konvansiyonu Taslağı’ hazırlık çalışmalarına Türk heyeti başkanı ve uzman statüsü ile katılarak ülkemizi başarıyla temsil etti. Yeni ceza adalet sistemini oluşturan reform kanunlarının birçoğunun tasarı ve taslak çalışmaları ile bazılarının yürürlük öncesi değişiklik ve yeni yönetmeliklerin hazırlanması çalışmalarının tamamına Emniyet Genel Müdürlüğü’nü temsilen katılan Zeybek bu görevinde de aktif bir rol oynadı. 2007 yılı Temmuz ayında 1. Sınıf Emniyet Müdür rütbesine terfi ederek Merkez Emniyet Müdürü ünvanı ile Emniyet Genel Müdürlüğü emrine, 2008 yılı Şubat ayında ise Polis Başmüfettişi unvanı ile EGM Teftiş Kurulu Bakanlığı bünyesine atandı.
 
2.5 yıla yakın Kars’ta Emniyet Müdürü olarak görev yapan Zeybek, Kars halkına kendini sevdirmeyi başardı. Sıcakkanlı ve içten davranışlarla dikkat çeken Zeybek’in her yerde olduğu gibi, bir zamanlar askerlik yaptığı topraklarda da başarılı işlere imza attığı görüldü. Çeşitli tarihlerde mesleki konularda yayınlanmış bilimsel içerikli 7 makale ve tebliği olan, çok sayıda maaş taltifi ve takdirname ile ödüllendirilen Zeybek evli ve 3 çocuk babasıdır.
 
 
 
 
 
 
 

Önceki ve Sonraki Haberler