18 Yaşından  Küçüklere Yasak!

18 Yaşından Küçüklere Yasak!

PİROTEKNİK MADDELERİN SATIŞI İLE İLGİLİ KARAR

18 Yaşından Küçüklere Yasak!

KARS VALİLİĞİ’NDEN TEBLİĞ

PİROTEKNİK MADDELERİN SATIŞI İLE İLGİLİ KARAR

(Oyun ve Eğlence Aracı Olan Patlayıcı Maddeler)

Amaç

Madde-1- Güvenlik tedbirleri alınmadan kullanıldığında insan sağlığına ciddi zararlar verebilen ve zamansız veya uygunsuz yerlerde kullanıldığında halk arasında korku, heyecan ve panik yaşanmasına neden olan içinde taneli kara barut bulunan kurbağa ve böcek şeklindeki eğlence malzemesini, adi fırfır maytapları, çiçek yağmuru saçan maytaplar, İspanyol maytapları, şenlik mumları gibi klorat ve fosfor karışımı ile üretilen patlayıcı oyuncak malzemelerini, şerit halindeki kağıt kapsüller, oyuncak tabanca mantarları, mukavva kapsülleri gibi oyun ve eğlence aracı olan her türlü piroteknik maddenin 18 yaşından küçük çocuklara satışının yapılmasının yasaklanması ayrıca bu kapsamdaki piroteknik maddelerin satışının ise 1. grup patlayıcı madde satışı yapan av bayileri ve 2. veya 3. grup piroteknik madde satış izni bulunanların dışındaki gerçek ve tüzel kişiler (Bakkal, Manav, Tuhafiye, Nalburiye, Çiçekçi, Hırdavatçı vb.) tarafından yapılmaması, bu konudaki denetimin genel kolluk ve yardımcı kolluk olan belediye görevlileri (Zabıta vb.) tarafından önemle takip edilmesi amacını taşımaktadır.

Kapsam

Madde-2- 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C maddesi uyarınca Kars ili sınırları içerisinde oyun ve eğlence aracı olan her türlü piroteknik maddenin, piroteknik madde üreticileri, 1. grup patlayıcı madde satışı yapan av bayileri ve 2. veya 3. gurup piroteknik madde satış izni bulunanlar dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından satışı ve 18 yaşından küçük şahıslara satışının yapılması Kars Valiliği tarafından yasaklanmıştır.

Hukuki Dayanak

Madde-3- Bu karar 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/C ve 66. maddeleri, 6551 Sayılı Kanunun Uygulanışını gösterir 87/12028 Karar Sayılı Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi ve Denetlenmesi Usul ve Esaslarına İlişkin

Tüzük ile 22.03.2013 tarihli ve Bakanlık Genelge No:2013/13 sayılı Genelge hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Cezai İşlemler

Madde-4- Bu karara uymayanlar hakkında eylemleri ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesi doğrultusunda yasal işlem yapılır.

Yürürlük

Madde-5- Bu karar yayımlandığı gün yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde-6- Bu karar hükümlerini Kars Valisi yürütür.

Kamuoyuna ve ilgililere önemle duyurulur.

Önceki ve Sonraki Haberler