2. Uluslararası Harakani Sempozyumu!

2. Uluslararası Harakani Sempozyumu!

Kars Kafkas Üniversitesi ve Harakani Vakfı tarafından, “Fütüvvet Medeniyetimizin Manevi Mimarlarından Ebu'l Hasan HARAKANİ ve Horasan Erenleri” Konulu 2. Uluslararası Harakani Sempozyumu başladı. 3 gün sürecek sempozyuma yurt içi ve yurt dışından çok sayı

2. Uluslararası Harakani Sempozyumu!

Kars Kafkas Üniversitesi ve Harakani Vakfı tarafından, “Fütüvvet Medeniyetimizin Manevi Mimarlarından Ebu’l Hasan HARAKANİ ve Horasan Erenleri” Konulu 2. Uluslararası Harakani Sempozyumu başladı. 3 gün sürecek sempozyuma yurt içi ve yurt dışından çok sayıda katılımcı iştirak etti.

Sempozyum; Evliya Camii Külliyesinde bulunan Şehit Ebu-l Hasan Harakani türbesi önünde kurban kesilmesi ve İl Müftüsü Mehmet Genç’in duasıyla başladı. Türbenin de ziyaret edilmesinden sonra sempozyumun yapıldığı Harakani Vakfı’na geçildi.

Kars Valisi Günay Özdemir bir konuşma yaparak Harakani hazretlerinin anlaşılması, anlatılması, yaşatılması için bu tür sempozyumların düzenlendiğini ve amaçlarının Harakani sevgisini dünyaya yaymak olduğunu ifade etti. Bu anlamda yurt içi ve yurt dışından gelen konuklara teşekkür eden Vali Özdemir, sempozyumun dolu dolu geçeceğine inandığını ifade etti. Vali Özdemir, “Gerçekten dünyanın bir çok yerinden Harakani hazretlerini seven gönül dostlarının burada Kars’ta buluşması Kars Valisi olarak beni çok memnun etti. Çünkü Harakani hazretleri Anadolu’nun gönül anlamında fethedilmesinde çok etkili olmuş, Anadolu’daki alimlerin yetişmesinde de önemli görev üstlenmiş bütün gönül dostlarının yetişmesinde ilham vermiş, onlara himmet etmiştir. Öncelikle bizim amacımız Harakani’yi öğrenmek, anlamak ve yaşamaktır. Aslında Harakani hazretlerini anlatmakla onu anlamış olmuyoruz. Eğer onu yaşamazsak, onun muhabbet yolunda devam etmezsek Harakani’yi anlamamız mümkün değil. Onun için burada bütün gönül dostları Harakani’yi yaşamaya ve bütün dünyada yaşatmaya gelmişler. Bizde bundan dolayı Kars Valisi olarak hepsine çok teşekkür ediyoruz, Allah muhabbetlerini artırsın.” dedi.

Kafkas Üniversitesi Ebul Hasan Harakani Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Kaya da yaptığı konuşmada, Harakani hazretlerinin Anadolu’ya katkılarını anlattı.

Başbakan Başmüşaviri, Medeniyetler İttifakı Eşgüdüm Komitesi Başkanı ve Mütevelli Heyeti Üyemiz Prof. Dr. Bekir Karlığa ise Harakani ve tasavvuf konusunda bilgi verdi.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da konuşmasında Harakani’ye duyulan özlem ve sevginin önemini yaşamanın güzelliğinden söz etti.

Belediye Başkan Vekili Ferit Yenice, Harakani’nin Kars ve Türkiye için önemini anlatarak, Harakani’nin dünyaya duyurulması noktasında çaba gösterenlerin önemli bir görev üstlendiklerinden söz etti.

Açılış konuşmalarından sonra sempozyuma geçilmeden önce bir ara verildi ve katılımcılara plaketleri takdim edildi.

Sempozyumla ilgili bilgi veren Harakani Vakfı Başkanı Yavuz Uzgur da “Dünyanın 30 ülkesinden yabancı misafirlerimiz ve yurç içinden ve yurt dışından 1000’e yakın katılımcı sempozyuma teşrif ettiler.” dedi.

3 gün sürecek sempozyumda şu konular işlenecek:

1. Fütüvvet Tarihi

2. Peygamberlerde Fütüvvet

3. Kuran-ı Kerimde Fütüvvet

4. Nebevi Miras Fütüvvet

5. Sahabe-i Kiram ve Fütüvvet

6. Tasavvufta Fütüvvet

7.Anadolu Medeniyetimizin Oluşmasında Fütüvvetin Yeri

8.Ebu’l Hasan Harakanî ve Horasan Erenlerinde Fürüvvet Ahlakı

9. Horasan Dervişlerinde Fütüvvet ve Civanmertlik

10.Anadolu’nun İslamlaşmasında Ebu’l Hasan Harakanî ve Yetiştirdiği Alim ve Ariflerin Rolü

11.Toplumsal Yaşam ve Fütüvvet

12.Selçuklu ve Osmanlıda Fütüvvet

13.Fütüvvet Ahlakı ve Yeniden Diriliş

14.Ebu’l Hasan Harakanî ve Horasan Dervişlerinde İsar

15.Selçuklu ve Osmanlı Medeniyetinde Ahilik

16.Tasavvufta Karekter Eğitimi

17.İslam Ahlakında Nefis Terbiyesi

18.Gençlik ve Fütüvvet Ahlakı

19.Günümüzde Fütüvvet Anlayışı

Sempozyuma; Kars Valisi Günay Özdemir, Eskişehir Valisi, Güngör Azim Tuna, Belediye Başkan Vekili Ferit Yenice, Emniyet Müdürü Ercan Çakmak, KAÜ Röktör yardımcısı Hidayet Metin Erdoğan, İl Müftüsü Mehmet Genç, Harakani Vakfı Başkanı Yavuz Uzgur ve çok sayıda davetli katıldı. kha

Önceki ve Sonraki Haberler