2012 Yılı Sulama Sezonu Başladı

2012 Yılı Sulama Sezonu Başladı

Akyaka Sulama Kooperatifi Başkanı Cemal Hasanoğlu, 10 Haziran günü itibariyle kanallara suyun verildiğini belirterek, çalışmaların verimli şekilde sürdüğünü söyledi.

 

Sulamalarda artış olduğa da dikkat çeken Hasanoğlu, “Bu sene pancar ekimlerinde düşüklük var ama slajlık mısır yeminde ve patates ekiminde artışımız var. Bu yıl yaklaşık 6 bin dönüm pancarımız, 4 bin dönüm patatesimiz, 3 bin 500 dönümde slajlık mısır yemimiz var. Böylelikle yaklaşık 14 bin dönüm sulu tarım bölgemizde yapılmaktadır. 40 bin dönüm sulanabilir arazilimiz faal durumdadır. Vatandaşımız istediği zaman istediği bölgeye sulama götürebiliyor. Önceden 3 bölgeydi ve sulamada problem yaşanıyordu. Çünkü o zaman yaldı bir bölgede sulama yapılıyordu. Diğer bölgeler sırayla sulanıyordu. Ama şimdi biz 3 yıldır sulama kanallarıyla 3 bölgeye de su veriyoruz. Vatandaşlarımızın gece-gündüz 3 aylık bir sulama süresi var. Kesintisiz, sıkıntısız, sorunsuz bir şekilde Allah’ın izniyle başarıyoruz. Kaymakamımız ve belediye başkanımızda her türlü ihtiyacımızda bizlere yardımcı oluyorlar. DSİ bölge müdürlüğü Kars’ta olduğu için her an ihtiyacımız olduğunda bizlere anında yetişemeyebiliyorlar. Bu açıklığı da kaymakamlık ve belediye imkanlarıyla gideriyoruz. Böylelikle de vatandaşlarımızın su kanallarındaki sorunlarını çözmüş oluyoruz.” dedi.
 
EKİPLER GECE-GÜNDÜZ HİZMET VERİYOR
Sulama kanallarında görevli 3 personelinin olduğunu bunlarında motosikletlerle kontrollerini yaptıklarını belirten Hasanoğlu, “Çiftçimiz sıkıntısı olduğunda gece-gündüz fark etmiyor ne zaman bize ulaşırsa bizde hızlı bir şekilde vatandaşımıza ulaşıyoruz. Bizlerden kaynaklı sorun pek olmuyor ama çiftçilerin kendi aralarındaki sorunlar olabiliyor. Herkes suyu kendi kanalına yönlendirmek isteyince orunlarda kaçınılmaz oluyor. Aslında bu konuda bizlerin yönlendirmeleriyle hareket etseler daha yi olur. Ama bir çiftçi suyu kendi kanalına verdiği zaman öbürü de suyu kesip kendi kanalına aktarmak istiyor. Görevlilerimiz müdahale ettiklerinde bile bir süre sonra benzer sıkıntıların yeniden baş gösterdiğine tanık olabiliyoruz. Bunları da çiftçilerimize anlatıyor ve herkesin birbirine saygılı olması gerektiğini ifade ediyoruz.” diye konuştu.
 
SEZON ÖNCESİ HAZIRLIKLAR KESİNTİSİZ SÜRÜYOR
Sulama sezonu başlamadan önce tüm eksiklikleri giderdiklerini de vurgulayan Hasanoğlu, “Eylül’ün 25’inde suyu keseceğiz. Sonra da kanallardaki kırık bölgeleri veya kanal kapakları olmayan bölgeleri ve kanal temizliklerini yapıp önümüzdeki yıl sezonuna hazır bir vaziyette bulunduruyoruz. Bu konuda da büyük bir sıkıntı yaşamıyoruz. 2010 yılındı Sulama Birliği fesh edildi, sulama kooperatifi olarak yeniden kurduk. Tarım Bakanlığına bağlı kooperatif kanunlarına göre 1163 sayılı kanunla kurduk. Daha önce Sulama Birliği 27 kişiyle yaptığı 6 bin dönümlük pancar ekimini biz 3 sezondur 3 personelle sulama yapıyoruz. Şu anda da 14 bin dönüm sulu tarım var ve bunları idare edebiliyoruz. Bunu da gittikçe her yıl artırıyoruz.” şeklinde konuştu.
 
ŞEKER FABRİKASI KAPATILMASIN
Hasanoğlu şeker pancarı kota ve ekimiyle ilgili de şu açıklamayı yaptı:
“Bölgemizin gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Burada da en çok şeker pancarı ekimi yapılmaktadır. Onun için de burada ilk akla gelen Şeker Fabrikasıdır, şeker pancarıdır. Daha önceden burada 10 yol öncesinde sayılı traktör vardı. Şeker pancarı sayesinde her kapıda traktör, taksi, kamyon var. En az 5 dönümlük bir pancarın yıldan yıla getirisiyle traktör taksitini ödeyebiliyor. Yani pancar bölgenin kalkınması için olmazsa olmazdır. Özelleştirilmesi gündemde ama bizler özelleştirilmesini istemiyoruz. Keşke bu fabrika kapatılmasa. Şekere zam gelirse ve fabrikadaki kapasite artar ise bu bizim bölgemizi için önemli olacaktır. O yüzden de şekerimizi kapatmasınlar. Pancar fiyatı düşük olduğundan dolayı istenilen sonuç alınamıyor. Mazotta pahalı. Mazotun litresini 4 bin TL’ye tarlanın dönümünü 50 bin TL’ye alıyor böylelikle de bu çiftçiye büyük bir külfet oluyor. Şeker pancarı da en az 200 bin TL olsa eminim ki Şeker Fabrikası sadece Akyaka bölgesinde 300 bin ton pancar üretir. 1990-95 tarihlerinde 280 bin ton pancar fabrikaya satıldı. Akyaka topraklarında şeker oranı yüksektir. Kars, Arpaçay veya Iğdır gibi değil. Bizim bölgemizde çok kaliteli ve çok güzel pancar var. Biraz fiyat olarak zamlanırsa çok güzel olacak inşallah.”
kha

Önceki ve Sonraki Haberler