3 çocuk annesi Baki, bölgenin tek kadın değirmencisi!

3 çocuk annesi Baki, bölgenin tek kadın değirmencisi!

3 çocuk annesi Hümeyra Hanım Baki, ata buğdayı kavılcayı işlemek için devlet desteğiyle değirmen kurdu. Bugüne kadar 75 ton kavılca buğdayından 45 ton un elde etti.

Volkan KARABAĞ

13 bin yıllık geçmişi bulunan ata tohumu olarak bilinen kavılca buğdayına eşi Üstüner Baki (44) ile sahip çıkarak devlet desteğiyle Kars Organize Sanayi Bölgesi’nde değirmen kuran 3 çocuk annesi Hümeyra Hanım Baki, bölgenin tek kadın değirmencisi olarak hizmet veriyor.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle kurduğu değirmende kavılca buğdayını un haline getiren Baki, ülkenin her yerine kargo ile gönderiyor.

Evli ve 3 çocuk annesi olan Hümeyra Hanım Baki, Karslı olduğunu ve memleketini çok sevdiğinden Kars’a bir şeyler yapmak istediğini kaydederek, ata tohumu Kavılca buğdayı ile yıllar önce bir köyde verilen kaz yemeği ile tanıştığını söyledi.

Kavılca buğdayını işlemek için kendilerinin de harekete geçtiğini belirten Baki, “Daha sonra KOSGEB’e başvuru yaptık ve destek alarak değirmenimizi kurduk, Allah devletimizden razı olsun.” dedi.

Kavılcanın atalık bir tohum olduğunu anımsatan Baki, “13 bin yıllık bir geçmişi vardır. Unutulmaya yüz tutulmuştur. Çünkü köylülerimiz bunu işlemekte zorluk çektiği için unutulmaya yüz tutmuştur. Kavılcanın üzerinde 7 tane kavuzu vardır, sargılı bir şeker gibi. Bunun da elleşlenmesi zor ve külfetli olduğu için geçmişte köylüler daha çok hayvan yemi olarak kullanmaya başlamışlar.” diye konuştu.

İl dışından çok sayıda sipariş aldıklarını belirten Baki, “Daha çok Marmara ve Ege Bölgesi başta olmak üzere sahil kesimlerinden sipariş alıyoruz. Kavılcanın glisemik indeksi ve gluten intoleransı düşük olduğu için glüten hassasiyeti olanlar daha çok bunu kullanıyor. Yanlış anlaşılan bir şey de var Çölyak hastalarını bunu kullanamaz, ‘kavılcanın gluten oranı sıfırdır, Çölyak hastaları kullanabilir’ hayır. Çölyak hastaları bunu kullanamaz. Gluten hassasiyeti olanlar, daha çok bağırsak ve mide rahatsızlıkları olanlar bunu rahatlıklar kullanabilir.” dedi.

3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(1).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(2).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(3).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(4).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(5).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(6).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(7).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(8).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(9).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(10).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(11).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(12).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(17).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(18).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(16).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(13).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(14).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(15).jpg3-cocuk-annesi-baki,-bolgenin-tek-kadin-degirmencisi!-(16)-001.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler