‘3. Kariyer Günleri’

‘3. Kariyer Günleri’

Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ve Kafkas Üniversitesi işbirliği ile düzenlenmiş olan “3.KARİYER GÜNLERİ” düzenlendi.

Çimen BAYRAM / karsmanset.com (Özel Haber)

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla birlikte başlayan etkinlikte Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yusuf Bulut açılış konuşması yaparak, “Kars’ın ve bölgenin genç ve dinamik eğitim kurumu olan Kafkas Üniversitesi ile birlikte Kariyer günleri düzenleyerek sizlerle birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu paylaşarak, sözlerime başlamak istiyorum.” dedi.

Bulut Eğitim adına konulan her bir tuğla, güzel ülkemizin geleceğini yapılandırmakta olduğunun altını çizerek, “Bu nedenle, siz değerli öğrencilerimiz, gelecek adına bizlerin umudusunuz. İŞKUR’un kariyer günleri düzenlemesinin amacı, İŞ hayatınızı kolaylaştırmak ve kariyer basamaklarını hızlı bir şekilde çıkmanızı sağlayacak bilgi ve becerileri değerli hocalarımız ve değerli katılımcılar aracılığıyla sizlere aktarmaktır. Bugün sizlere kariyer yönetimi ve planlaması üzerine bilgi vereceğim. Kariyer kelimesi günlük hayatta sıkça kullanılan ve herkese farklı anlamlar çağrıştırılan bir kavramdır. Bazen kişinin kendisini belli bir uzmanlık alanına adaması, bazen de aralarında birtakım ilişkiler bulunan bir dizi işlerde çalışmak anlamında kullanıldığı görülmektedir. Kişi açısından kariyer kelimesi, İŞ' den daha fazla bir anlam taşımaktadır. Hangi anlamda kullanılırsa kullanılsın, kariyer kelimesi " başarı derecesini" gösterir.” şeklinde konuştu.

“Kariyer, bir kişiye başarma duygusu verir.” Diye konuşmasına devam eden Kars Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yusuf Bulut şöyle devam etti:

“- Kariyer, bireyin, sorumlu olduğu işin yeniden yapılandırılması yoluyla psikolojik olarak tatmin olduğu bir süreç

- Kişinin yaşam boyunca edindiği işine ilişkin deneyim ve faaliyetler ile ilgili olarak algıladığı bir tutum ve davranışlar dizisi

- Çalışanların yaptığı işe yönelik deneyim kazanması yanında, o işe ilişkin eğitim görmesiyle elde ettiği gerek mesleki gelişim gerekse kendini gerçekleştirmedir.

- Çalışanların iş yaşamı boyunca sürekli olarak kazandıkları ve böylece kendilerini geliştirdikleri iş deneyimleridir.

- Kariyer, bir insanın çalışabileceği yıllar boyunca herhangi bir iş alanında adım adım ve sürekli olarak ilerlemesi, deneyim ve beceri kazanmasıdır. Yani kişinin çalışma yaşamı boyunca üstlendiği işlerin bütünüdür.

Bireyler iş yaşamı ile gerçek yaşamı uyumlaştırmaya çalışırken, çeşitli devrelerden geçer. Kariyer devreleri konusunda öngörülen yaş aralıkları, bireyin gelişimine bağlı olarak değişiklikler gösterebilir. Özellikle kadınların evlendikten sonra çalışma yaşamına ara ya da son vermeleri, ülkemizdeki emeklilik yaşının gelişmiş ülkelere göre düşük olması kariyer devrelerinde kaymalara sebep olmaktadır.

Çağımızda değişen dış çevresel koşullara uyum sağlama çabalarının iş piyasaları açısından ortaya çıkardığı değişimler, örgütlerin ayakta kalması ve başarılı olmasında, beşeri sermayeyi geliştirmede ve daha esnek bir örgütsel yapıyı sağlamada kariyer yönetiminin önemini artırmıştır.

Özellikle firmaların ihtiyaç duydukları nitelikli eleman bulmalarındaki zorluk, şimdiki ve gelecekteki pozisyonları doldurma ihtiyacı kariyer yönetimi ve planlaması faaliyetleri üzerinde daha fazla durulmasını gerektirmiştir.

Şüphesiz kariyer yönetimi ve planlaması, sadece örgütün ihtiyaçlarını değil, aynı zamanda çalışanların ilerleme arzu ve ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir.

Kariyerinizi korumak ve geliştirmek, sürekli hareketliliği yönetmek anlamına geliyor.

Kariyer planları yaparken, alışılagelmiş mesleklere değil gelecek vadeden mesleklere yönelin. Günümüzde bilgi ve bilişim teknolojileri ön plana çıktığı için,

Devir artık alın teri devri değil, akıl teri devridir.

Büyük buluşlara imza atanların yaşlarının ne kadar genç olduklarını dünya örnekleri bizlere göstermektedir. Üniversiteye devam ederken, kimi garajında, kimi evinde, bu işlere zaman ayırarak bugün hayatımıza yön vermişlerdir. Görüldüğü üzere başarı, fark yaratmaktır.

Sizlerin de çok iyi bildiği 2 dev marka, Apple, Google böyle ortaya çıkmıştır.

Hayal edin, kendinize güvenin ve zorlukların sizi yıldırmasına izin vermeyin.

Global dünyada sürekli değişim parolası ekseninde dönerken, değişime karşı koymak mümkün değildir.

Bir Çin atasözün de, “Sorun kuyunun derinliği değil, hedefe ulaştırmayan ipin kısalığıdır”.

Bu sebeple iş yapış şeklimizi sürekli gözden geçirmeli ve yeni yöntemler geliştirmeliyiz. Değişim, çağımızın öncelikli gereklerindendir. İpinizi uzatmaz ya da değiştirmezseniz, kuyudan su çekmeniz mümkün olmayacaktır.

Matematikte bir kural vardır, 2*2 her yerde 4 eder, sonucunu değiştirmek 6 yapmak istiyorsanız mutlaka çarpanlarından birini değiştirmeniz gerekmektedir. İşleriniz hep aynı ise bir yol alamıyor iseniz iyi plan yapmanız, işlerinizi planlarken bulunduğunuz zamana göre değil geleceğe yönelik plan yapmanız gerekmektedir.

Sizler bir kurumda yada şirkette en üst pozisyonda olduğunuzda geleceğin planını yapmak zorundasınız, yardımcılarınız ve diğer alt kademede çalışanlar günlük işleri ve idareyi sağlarlar, sizler günlük işleri yaptığınızda, bulunduğunuz kurum ve şirket rekabetin ve çağın gerisinde kalmış olur. Bu nedenle hedefinizi daima büyük tutmanız gerekmektedir.

Öğrendiklerimiz sürekli değişiyor. Kariyer yolculuğunuzda sürekli olarak kendinizi ve deneyimlerinizi gözden geçirin. Bir noktadan sonra yaptığınız iş size veya siz yaptığınız işe bir şey katamıyorsanız; işleriniz rutine bağlandı ise dikkat edin. Hata yapmanıza çok az kalmış olabilir. Yenilenme ya da kendinizi geliştirme zamanı gelmiş demektir.

Nobel ödüllü yazar Bernard Shaw “Eğer yürüdüğünüz yolda hiçbir engel yoksa o yol sizi hiçbir yere götürmez” demiştir.

İyi bir kariyer elde etmek istiyor iseniz, her şeyden önce analitik düşünmelisiniz ve sabırlı olmalısınız. Analitik düşünce, çok yönlü bakış açısı demektir. Teorikten çok pratiğe hizmet eder. Diğer yandan sabır, azim ve kararlılığınız sizi gelecekte hedeflediğiniz noktaya taşıyacaktır.”

Açılış konuşmasının ardından İş ve Meslek Danışmanı Şahin Cevensin  İşkur’un “Üniversite Öğrencilerine Yönelik Faaliyetleri” konulu sunum yaptı. Daha sonra sahneye çıkan Sunucu Bekir Develi, “Etkili Konuşma ve Hitabet Sanatı” konulu bir söyleşi yaptı. 

‘3.-kariyer-gunleri’-(1).jpg‘3.-kariyer-gunleri’-(2).jpg‘3.-kariyer-gunleri’-(3).jpg‘3.-kariyer-gunleri’-(4).jpg‘3.-kariyer-gunleri’-(5).jpg‘3.-kariyer-gunleri’-(6).jpg‘3.-kariyer-gunleri’-(7).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler