4. Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti Festivali

4. Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti Festivali

Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Kuyucuk Köyü'nde bu yıl dördüncüsü düzenlenen Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti Festivali renkli görüntülere sahne oldu.

4. Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti Festivali

Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Kuyucuk Köyü’nde bu yıl dördüncüsü düzenlenen Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Kaymakamlığın katkıları, Kuyucuk Kuş Cenneti Derneği ve muhtarlığının organizesiyle göl çevresi ve köydeki Kuyucuk köyü Doğa ve Turizm Merkezinde icra edilen etkiliklere Slovenyalı turistlerde renk kattı. KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu göl kenarında kuş gözlemi yaptırarak katılımcıları da gölle ilgili gelişmeler konusunda bilgilendirdi. Programa Orman ve Su İşleri Kars İl Şube Müdürü Murat Doğanay da katıldı.

Kuyucuk Gölü ziyaretçi parkında başlayan festival boyunca Türkiye’nin 13. Ramsar alanı olan ve 232 kuş türüne ev sahipliği yapan Kuyucuk Gölünde kuş gözleminin yanı sıra; ziyaretçiler için rehberler eşliğinde yürüyüş ve göl çevresinde gezi düzenlendi. Yöresel müzik ve halk ozanları programının da yer aldığı etkinlikte yöresel ikramlar sunuldu. Slovenyalı turistler Klemen Kocila ve Lucija Petkovsek de motosikletleriyle geldikleri festival alanında sevecen tavırlarıyla tüm dikkatleri üzerlerinde topladılar. Kuyucuklularla halay çeken, oyun havaları eşliğinde eğlenen turistleri Kuyucuklular bağırlarına bastılar. Halaya ayak uydurmakta zorlanan turistler yöre halkıyla da bol bol hatıra fotoğrafları çektirdiler.

Kaymakam Faruk Erdem de köylülerle birlikte halaya katıldı ve hem göl hem de köyle ilgili önümüzdeki yıllarda yapılması planlanan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Kaymakam Erdem, bu etkinliğin her yıl daha da güzelleşeceğine dikkat çekerek, Kuyucuk köyünde de iyileştirme çalışmaları yapacaklarını belirtti. Erdem, “Burada her sene festival düzenleniyor, kuş gözlemi ile ilgili olarak. Buna gerek uzman kişi anlamında, gerekse de hobi anlamında katılan insanlar var ki, bugün zaten görüyorsunuz burası çok kalabalık. Şehir dışından olsun, Karslılar, Kuyucuklular olsun, ilçemizden olsun katılım oldukça fazla. dördüncüsünü düzenliyoruz bu sene. İstanbul’dan arkadaşlar tabi Kuyucuk Derneği olarak buraya geldiler, onlarsa 100 kişinin üzerinde. Burasını onlarda önemsiyorlar.” dedi.

Kuyucuk Kuş Cenneti Dernek Başkanı Turan Demir de, “Kuyucuk her şeyden önce Kars’ın dört ayağının biridir. Turizm alanında yani doğal turizm özellikle bana ifade ettiği eko turizm, doğa turizm yani Kars’ın dört ayağından biridir. Çıldır, Ani, Sarıkamış. Kars, omurga görevi yaparsa Kuyucuk’da bunların ayaklarından bir tanesidir.” şeklinde konuştu.

Kuyucuk Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Çetin Yıldız ise “Tabi ki buna köylünün sahip çıkması lazım, bizlerin sahip çıkması lazım. Köylüde tabi ki kendi yüzeyinden sahip çıkabiliyor ama ne kadar yeterlidir o artık bilinen birşey.” ifadesini kullandı.

Dernek yönetiminden Sebahattin Karabulak, “400-500 tane üyemiz var. Geceler düzenliyoruz, kahvaltılar veriyoruz, bütün insanlarla kaz gecesi düzenliyoruz, oradaki üyelerimizle aktif halde çalışıyoruz. Birlik ve beraberiz ve bundan sonra da daha aktif olacağız. Birlik beraberliğimizi daha güzel koruyacağız. Hep birlikte el ele vererek köyümüze ne gerekiyorsa onu yapmaya çalışacağız.” dedi.

Slovenyalı turistler Klemen Kocila ve Lucija Petkovsek de, “Pek iyi bir dansçı değilim ama çok eğlendim. Halayı da sevdim “Biz Bir Terekemeyiz” dedik. Bizim için en etkileyici şey insanların gerçek sıcakkanlı samimiyetli olmasıydı. Her nereye gitsek gülümsemeyle karşılanıyoruz, insanlar bizi davet ediyor, yemek veriyor ve hiçbir şey istemiyor. Bu bizi en çok etkileyen tarafı oldu Kars’ın ve Türkiye’nin. Sizi çok seviyoruz ilk kez böyle bir yere geldik ne diyeceğimi bilemiyorum kuşlar ise muhteşem böyle başka bir yer olmadığına eminim.” şeklinde konuştular.

GÖLDE KUŞ GÖZLEMİ

Etkinliklerin göl ayağında da KuzeyDoğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu önderliğinde kuş gözlemi yapıldı. Ziyaretçiler bolca hem kuş gözlemlediler hem de kuşlarla ilgili bilgi sahibi oldular. Havanın güneşi, gökyüzünün maviliği ve doğanın yeşiliyle görülmeye değer ender görüntülerini yansıtan göl, gözlem kulesindekilere zevkli bir görünüm sundu.

Şekercioğlu şunları söyledi:

“Bizi en mutlu eden şey; köylünün sahiplenmesi ve festivali kendilerinim bağımsız olarak ifade etmesi. Burada ilk ikisini biz organize ettik. 3 ve 4’ü festivali Kuyucuk köyü bağımsız olarak organize etti. Hem çok eğlendik hem Slowenyalılarla halay çektik, güzel bir yemek yedik hem de gölde kuşları gözledik. Doğanın bize bir hediyesi olarak daha önce benim şahsen Kuyucuk’ta hiç görmediğim Flamingo şuan karşı kıyıda ve bu burada çok ender bir kuş. Daha önce bildiğimiz iki kaydı daha var bizim yıllardır 15 yıldır bildiğimiz kayıtlar arasında onu da benim arkadaşlarım ben burada yokken görmüştü ve görmek bana nasip olmamıştı. Ama bugün oldu burada ki Kuyucuk’tan arkadaşlarımızla hep beraber seyrettik. Bu kuş göç ediyor şuan burada üreyeceğini hiç sanmıyorum. Büyük ihtimalle Tuz Gölünde büyük ihtimalle yolunda, yani göç esnasında ve bu esnada Kuyucuk köyü onun için çok önemli bir beslenme ve dinlenme noktası. Bir başka değişle benzin istasyonu. Yani bu göl kuşların benzin istasyonu, konaklama yeri, ara istasyonu ve bu göl yok olursa burada üreyen binlerce kuş yok olacak ve göç esnasında burada enerjisini toplayan dinlenen binlerce hatta on binlerce kuş yok olacak. Bildiğiniz gibi Kuyucuk köyünde maksimum kuş sayısı 40 binin üzerinde. Özellikle sonbahar göçünde ve şimdiye kadar KuzeyDoğa Derneği olarak 232 kuş türünü kuyucuk gölünde tespit ettik. En son rakam 232 kuş türü yani Türkiye’deki 471 kuş türünün yarısı Kars’ta, Kuyucuk gölünde tespit edildi. Burası Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar alanı, Türkiye’nin13.ncü Ramsar alanı ve Türkiye’de ilk kuş üreme adası burada yapıldı. Ama yine karaya bağlanmış yetkililer onu yine bir şeylerle ada haline getirmesi gerek. 2009’da burası Avrupa Seçkin Turizm Cenneti seçildi ve en Doğu’daki Avrupa Seçkin Turizm Cenneti payesini aldı. Biz buradaki çalışmalara 2004 yılında başlamıştık. Buranın halkının Kuyucuklular’ın desteği ile artık burası ayaklarının üstünde duran muhteşem bir eko turizm merkezi. Sağ olsun SERKA’nın da desteği ile KuzeyDoğa’nın yazdığı projeyle Ziyaretçi Merkezi Doğa ve Turizm Merkezi ve aynı zamanda da Konuk Evi inşa edildi. Artık 16 yatak kapasiteli çok modern bir bina var. 6 yatak kapasiteli bir diğer konuk evimiz var. Yani Kuyucuk, 20 kişilik turist gruplarını artık ağırlayabilecek seviye haline geldi ve bütün doğaseverleri buraya bekliyoruz.” kha

 

Önceki ve Sonraki Haberler