% 40 destekli düve alımı başlıyor

% 40 destekli düve alımı başlıyor

"Haydi boş ahırlar dolsun" parasının yarısı bakanlıktan, düvenin tamamı çiftçinin projesinin % 40 destekli düve alımı başlıyor.

Tarım Bakanlığı tarafından çiftçilere ve hayvan yetiştiricilerine büyük destek tebliği yayınladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Kars Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün; %40 hibeli büyükbaş düve alım desteği startını vermiş bulunuyoruz. Başkanlığımız müdürlüğümüz bu konuda olduğu gibi her zaman çiftçimizin daim yanında hem maddi olarak hem manevi olarak onların destekçisi durumundadır dedi. Düzgün; İşte bizim ülkesel olarak uyguladığımız projelerden biri de yetiştiricilerimizin hararetle beklediği düve alımında, %40 hibe desteği geçtiğimiz kasım ayının 20’sinde tebliğ yayınlanmıştı. Uygulama talimatını bekliyorduk dün tarihi itibariyle bakanlığımız 81 ilimize gerekli hazırlığın yapılarak başvuruların alımı için başlanılması hususunda talimatı gönderildi.  Bizde bu yönüyle yetiştiricilerimize sizlerin vasıtasıyla haberdar etme mutluluğuna yaşıyoruz şu an bu proje hem orta halli dediğimiz yani hayvan sayısı olarak orta sınıf düzeyindeki olan yetiştiricilerimizin hem de ahırında hayvanı olmayanların da işletme kapasitesini artırmak isteyen yetiştiricilerimiz için büyük bir imkân olarak görüyoruz açıklamasında bulundu.

Düzgün, Pazartesi itibarıyla yani ayın 16'sı itibarıyla başvurular başlayacak il ve ilçe müdürlüklerimize başvurular başlayacaktır. 1 aylık başvuru süreci olacaktır. 2020 yılı Ocak ayının 15'ine kadar başvuru alımlarını yapacağız, daha sonraki bir ay içerisinde de kontroller ve ön değerlendirme sonrası bakanlığa gönderilip bakanlık onayı sonrası yani Şubat sonu Mart’a kadar da tahmin ediyoruz kesin listeler yayınlanacaktır. Biz de onay alan yetiştiricilerimizi ilan edip ilimizde hayvan sayısını arttırmak hem bu işi daha kaliteli yapmak ahırındaki hayvanı kaliteli hayvan çevirmek isteyen yetiştiricilerimiz için bu imkânı sağlamış olacağız. Başvuru şartlarını taşımayanlar, insanlarımızın yetiştiricilerimizin yok yere hani ilimize gelip işte o sıkıntıya düşmemesi için iyi anlaşılmasını istiyoruz öncelikli olarak en az 1 yıllık işletme kaydının bulunması şarttır yani yetiştirici biz bir yıl öncesinden muhakkak işletmedi olacak. Yeni açılmış bir işletme olmayacak. İşletmesi olacak ve işletmesinde 1 ila 9 hayvan arasında hayvan varlığı olacak. Tebliğin çıktığı tarihte yani kasım ayı içerisinde çıkmıştı. Kasım 20 tarihi itibarıyla 8 aylıktan büyük hayvanın olması 1 ila 9 hayvanın olması ön şarttır. Yani açık söylemek gerekirse 10 hayvanın altında hayvan varlığı olanların ahırındaki hayvan sayısını ona tamamlamak için yapılmış bir projedir. Bir örnek veriyorum vatandaşın ahırında 3 tane ineği var bunu 10’a tamamlamak için 7 tane alım yapar, destekli düve almak için başvurabilir. 5 tane ineği var yine 10’a tamamlamak için 5 tane almak için başvurabilir. Özet olarak ona kadar olan hayvanını ona tamamlamak üzere başvurmadı gereken bir projedir. Vatandaşımız yetiştiricimiz pazartesiden itibaren başvurularını yapacak Biz o başvuruları değerlendireceğiz İcmale çıkıp onay alıp almaya kesin hak ettikten sonra vatandaşımız bu hayvanları alacağı yerler sınırlandırılmıştır. Birincisi düve merkezleridir.  Bizim ilimizde düve yetiştirme merkezlerimiz var. Türkiye'de bazı illerde vardır. Bunlardan biri de bizim ilimizdedir. İlimizde düve yetiştirme merkezi vardır o düve yetiştirme merkezinden alınacak düveler yine hastalıktan Ari olan işletmelerden alabilirler, TİGEM’den tarım Kredi den ve damızlık sığır birliklerinden destekli düveleri alabilirler.

Düve alımı için en mantıklı olanı ilimizde bulunan ve bakanlığımız destekleri ile kurulmuş olan düve yetiştirme merkezimiz var oradan alabilirler. Yine ilimizde mevcut bulunan hastalıktan arı işletmelerden de hayvanlarını temin edebilirler. Düve alımında ilimiz için geçerli olan hayvan ırkı etçi ırk ya da kombine ırk olmak şartı vardır. Bunlar şarole, limuzin, heroford gibi etçi ırklar yanında, kombine verimli olan simental, montofon gibi ırkları içeren ve yurt içinde olan pasaportlu küpeli test yapılmış düveleri almak zorundayız.  Düve alımı iki şekilde yapabilir ya 15 aylıktan büyük ve 3 aylıktan fazla gebe düveyi alabilir veyahut da 8 aylıktan büyük boş dişi dana düve alabilir.8 aylık üzerindeki boş gebe olmayan düve alabilir. Her iki halde de bir başvuru yapabilir tabii destek ne kadar diyecek olursak: eğer ki gebe düve alacak olursa bakanlığımızın belirlediği fiyat 12 bin 500 lira üzerinden %40 hibe yani gebe düve alımında 5000 liraya kadar boş dişi dana düve alımında ise 7.500 lira üzerinden 3 bin liraya kadar nakit destek yapacağız ifadesini kullandı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün; Vatandaşımız hayvanı kendi alacak aldıktan sonra biz işletme kontrolünü yapacağız evrak kontrolü yapacağız ondan sonra desteğin %40 hibe desteğinin ödenmek üzere bakanlığımıza göndereceğiz bu manada çok ciddi bir bütçe sorunumuz yoktur. Ben yetiştiricilerimizin bu destekleme projesine özellikle başvurmalarını istirham ediyorum. Biz bu işi yazıyla olsun basın yoluyla olsun muhtarlarımıza yetiştiricilerimize detaylı olarak resmi yazılarla bilgilendireceğiz. Bizim tavsiyemiz yetiştiricimiz mağdur olmaması için ya da yok yere gelip başvuru yapmaması için konuyu iyi anlamalarını istiyoruz. İşletmesi olan ve ahırında 10 hayvandan daha az sayıda olup da 10 âdete tamamlamak isteyen yetiştiricilerimiz için başlattığımız bir projedir. Biz önümüzdeki hafta pazartesiden itibaren alt yapımızı hazırlayıp gerekli başvuru evraklarını hazırlayıp yetiştiricilerimizin en kısa sürede sıkıntıya düşmeden başvurularını yapmaları için gerekli önlemleri alacağız. Türkiye genelinde en yüksek başvuruyu ve en yüksek desteği alan il olmak arzusundayız bu manada gerek şahsınız gerek müdürlüğümüz personelince il ve ilçe müdürlüğümüz boyutunda vatandaşlarımız detaylı bilgiyi her an 7/24 prensibine göre alabilir telefonla ya da bizzat gelerek nasıl uygunsa her halükarda Bilgi alabilir. Biz bilgi vermek için o gayreti içerisinde olacağız ki bu proje projede maksimum faydayı ilimize sağlayalım diye çabalayacağız İnşallah. Ülkemiz adına bu projenin hayırlı olmasını Arzu ediyoruz ve bu projenin ilimizdeki hayvan sayısını artırmaya dönük orta sınıf dediğimiz çiftçilerimizin hayvanlarını artırmaya gelirini artırmaya vesile olmasını temenni ediyorum. Bu projenin çıkmasında vesile olan başta sayın bakanımız olmak üzere bu işte emeği olan Genel Müdürümüze ve Tarım Komisyon Başkanımız Yunus Kılıç Bey e şükranlarımı arz ediyorum. İnşallah biz de bu emeğin karşılığını verip ilimizi Türkiye'de 1. Sıraya oturmak için gayret edeceğiz hayırlı olsun diyorum teşekkür ediyorum dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler