40 kilometrede tek ağaç

40 kilometrede tek ağaç

Kars ile Arpaçay ilçesi arasındaki 40 kilometrelik karayolu boyunca tek bir ağacın olması, ağaç sevgimizi anlatıyor.

Tacettin DURMUŞ

Yaşadığımız şu günlerde Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizin onlarca bölgesinde çıkan orman yangınları felaket boyutuna ulaştı.

Ağaç ve yeşil örtünün her geçen gün yok olmaya yüz tuttuğu Kars’ta da, ağaç yoksunluğu hat safhaya ulaştı. Son yıllarda ve özellikle bu yıl yaşanan kuraklık Kars halkını derinden etkiledi.

Yaşanan tüm olumsuzluklara karşın, il genelinde ağaç dikme ve var olanı da koruma kültürü yok denecek kadar azaldı. Kars il merkezini ilçelere ve komşu illere bağlayan karayolu güzergahlarında ağaç görmek nerdeyse imkansız hale geldi.

Kars ile Arpaçay ilçesi arasındaki 40 kilometre uzunluğunda olan kara yolu boyunca sadece tek bir ağacın olması durumu gözler önüne seriyor. Bazı çiftlik ve evlerin önleri hariç diğer bölgelerde ağaç görmek adeta imkansız hale geldi.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜLÜĞÜ, ORMANI OLMAYAN ERZURUM’DA!

Öte yandan yıllardır tepkilerle dile getirilen olumsuzluklar arasında, Orman Bölge Müdürlülüğünün, ormanı olmayan Erzurum’da olması da geliyor.  Bölge Müdürlüğü yerine 1946 yılında Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü kuruluyor. İşletme Müdürlüğünün merkezi Sarıkamış ilçesi olurken, İşletme Müdürlüğü Kars iline bağlı Sarıkamış ve Selim ilçelerini kapsıyor.

TÖRENLE DİKİLEN FİDANLAR KADERİNE TERK EDİLİYOR

Her yıl başta valilik, kaymakamlıklar ve belediyeler düzenledikleri törenlerle ağaç dikme seferberliği yapıyor ve reklamı yapılıyor. Protokol mensupları alandan ayrıldıktan sonra fidanlık alanlar kaderine terk ediliyor. Toprakla buluşturulan fidanların bakımı yapılmadığı gibi hayvanların ayakları altında kalarak yok olup gidiyor. Hatta dikilen ve zor da olsa kök tutan fidanlar çobanlar tarafından sökülerek, sopa olarak kullanılıyor. Daha 10 yıl öncesine kadar Kars ile Ani Ören Yeri arasındaki kara yoluna çift taraflı dikilen binlerce fidan da aynı sonu yaşadı. 42 kilometre boyunca dikilen fidanlar özellikle büyük baş hayvanlar tarafından tahrip edilerek yok oldu. Fidanları korumak için yapılan çitlerde tahrip edildi ve geriye parmakla sayacak kadar fidan kaldı. Onlarda toprağa tutunmak için can çekişiyor.

Ayrıca dönemin Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun özel girişimleri sonucu dikilen fidanlar ise şehrin yüzünü ak ediyor. Alibeyoğlu tarafından Kars Belediyesine kazandırılan özel araçla, Sarıkamış ormanlarından getirilerek dikilen çam fidanları şu anda her biri bir ağaç olarak birçok güzergahta şehre can katıyor.

40-kilometrede-tek-agac.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler