60 porsiyonluk yayın balığı yakalandı

60 porsiyonluk yayın balığı yakalandı

Kars'ta bir işletme sahibi Aras nehrinde 60 porsiyonluk dev yayın balığı yakaladı.

60 porsiyonluk yayın balığı yakalandı

Kars’ta bir işletme sahibi Aras nehrinde 60 porsiyonluk dev yayın balığı yakaladı.

Kars çayının temiz olmaması, son zamanlarda ölü balıkların atılması ve lağım sularının bağlanması nedeniyle balıkçılar rotayı Aras Nehrine çevirdi. Bol miktarda balık çeşidinin bulunduğu Aras’ta özellikle de yayın balıkları son günlerde ağlara takılmaya başladı. Balık yasağının da kalkmasıyla birlikte balık meraklıları ağlarının nehre attılar. Bunlardan biri de Kars Evleri Yöresel Ev Yemekleri işletme sahibi Okan Poliçe. Poliçe, 5 arkadaşıyla gittiği Aras Nehrinde 42 kilo ağırlığında, 1.80 santim uzunluğunda dev yayın balığı yakaladı. Balığı işyerinin önünde sergileyen Poliçe, bundan 60 porsiyon balık eti çıkacağını ve pişirip müşterilerine servis edeceğini söyledi. Aras Nehrinde 3-3.5 metreyi bulan Yayın balıklarının olduğunu belirterek bir yayın balığını yakalamak ve kıyıya çıkarmak için en az 6 kişiye ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Bir başına yayın balığı yakalamanın mümkün olmadığını çünkü 40 kilo ağırlığındaki bir yayının suda 500 kiloyu bulan ağırlığa sahip olduğunu kaydederek bunu yakalayıp çıkarmak için de 6 kişilik insan gücüne ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Balığı sudan ağır ağır çıkarmak gerektiğini anlatan Poliçe, en önemli hususun da balığı suda yormaktan geçtiğine vurgu yaptı.  

Kars Evleri sahibi Okan Poliçe, “balık merakım olduğu için haftada bir balığa gidiyorum. Bu senede nasip Aras nehrindeydi. Aras nehrine gittik ve nasibimizde balık vardı yakalayıp getirdik. Nasip olursa müşterilerimize yarın sunacağız. Genellikle Aras nehrinde aşırı derecede sarı yayın balığı bulunmakta. Balık yasağı da kalktığı için artık rahatlıkla gidebiliyoruz. Kars’ta da genellikle çıkıyor ama Aras nehrindeki yayın balıkları daha büyük. Yatağı büyük olduğu için daha büyük balıklar bulunuyor. Kars çaylında da mükemmel yayın balıkları var ama lağım bağlandığı için pek tercih edilmiyor. Eskiden Kars çayında çok güzel yayın balıkları yakalardık. 7-8 tür balık olurdu. Sazan bile olurdu. Siloki, kara balık çıkardı ama şu anda balık neslini tükettiler. Maalesef lağımları bağladılar. Kars çayının pis kokusundan yanına yaklaşılmıyor ve bizlerde o yüzden tercih etmiyoruz. Şu an yakaladığımız yayın balığı yaklaşık 42 kilo ağırlığında ve 1.80 santim uzunluğunda. Aras nehrinde en büyük yayın balığı 70 kiloya yakın çıkıyor. 2.5-3 metre boyunda yayın bile bulunuyor. Yatakta aşırı derecede balık var ama çıkarma imkanı yok. Çok büyük balıklar var 3 metre, 3.5 metre balıklar bile var. Özelliği de yayın balığının kılçıksız olması, lezzetli olmasıdır. Çocuklara gönül rahatlığıyla yedirilmesidir. Anneler genelde çocuklara yedirmezler kılçığı boğazında kalır diye. Ama yayın balığında kılçık olmadığı için rahatlıkla yedirebilirler. 1 yaşından 70 yaşına kadar insan gönül rahatlığıyla yiyebilir. Kars Evleri yöresel yemeklerinde Kars’ın adına yakışır şekilde kızartıp servis edeceğiz. Bu yakaladığımız yayın balığından da 60 porsiyon çıkar.” dedi.

Poliçe ayrıca, “yayın balığı rahatlıkla bulunan bir balıktır. Genellikle dere yataklarında. bataklık bölgelerde çıkıyor ama nehirlerde de bolca bulunmakta. Fakat bu Kars çayı artık çok berbat durumda. Oysa biz eskiden Kars çayına girer rahatlıkla yüzerdik. Şimdi kimseler yanına yaklaşamıyor. Keşke Kars çayının suları da temiz olsa gitsek yanında otursak, gezinsek, balık tutsak. Ölü balıkları atıyorlar, lağımlarını bağlıyorlar adeta pislik içinde. Yayının yakalanması da iki türlüdür. Bir dip oltası atarsın. Birde ağla yakalarsınız. Tabi balık tutmak birde nasiptir, şanstır. Genellikle ağa daha büyük balıklar düşüyor. Bir yayın balığı yakalamak en az 3-4 saatinizi rahatlıkla alabilir. Ağır ağır balığı çekiyorsunuz ve en az 5-6 kişi olmanız lazım. Keza bu yayın balığı dışarıda 40 kilo ise içeride 400-500 kilo ağırlığında olabiliyor. Dip oltasında da balığı görmeniz lazım. Ağır ağır çekip arada da bir bırakmanız lazım. Balığı birden çekemezsiniz zaten. Yayın balığını başa baş tutamazsınız. Onu zapt etmek çok zordur. Balığı yormanız lazım. Lezzeti de çok mükemmel hatta mükemmelin de ötesinde bir lezzete sahip. Hani dünya lezzetinde derlerk sarı balık. Dağ anası, pulluk ama aslında ala balık, yayın balığı lezzetlidir. Mukayese ederseniz ben yayın balığını tercih ederim.” şeklinde konuştu.

Ali Görceğiz de “Esnaf komşumuz böyle bir balık yakalamış. Bizde şaşırdık, ilk defa böyle balık gördük. Hatta görüp de köpek balığı zannedenlerde var ama Kars’ımıza ait bir yayın balığı bu. Çok da lezzetli olduğunu duyduk inşallah nasip olursa bizde tadına bakacağız. Kars’ın kazı, balı, kaşarı tartışılmaz ama Kars Evleri işyerimizde de gelip bunları görebiliriz. Kars’ımızda her türlü imkanımız var. Hem kış turizmi hem de yaz turizmi açısından gezilecek eşsiz bir şehirdir burası. Kars’ta yayın balığı da bol miktarda bulunmakta. Yayın balığının en lezzetli yerini de öğrendim. Göğüs sırt kısmı çok lezzetliymiş bizde bu bölgeden balığı tadacağız inşallah.” diye konuştu. kha

Önceki ve Sonraki Haberler