7,5 Milyon Euro'luk Dev Proje!

7,5 Milyon Euro'luk Dev Proje!

Avrupa Birliği Fonu destekli Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığında; işveren ve çalışan uyum yeteneği toplantısı Kars Sim-Er Otel'de yapıldı.

7,5 Milyon Euro'luk Dev Proje!

İşveren ve Çalışan Uyum Yeteneği toplantısı

Avrupa Birliği Fonu destekli Kültür ve Turizm Bakanlığı ortaklığında; işveren ve çalışan uyum yeteneği toplantısı Kars Sim-Er Otel’de yapıldı.

KARS OTEL, RESTORAN VE İLGİLİ TURİZM SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİ T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI KOORDİNASYONUNDA BİR ARAYA GELDİ

Turizm sektöründe eğitimin kalitesini ve çevre duyarlılığını güçlendirmeyi hedefleyen Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi (TUYUP) kapsamında düzenlenen Bilgilendirme toplantısına Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, bölgede turizm sektöründe faaliyet gösteren oteller, tesislerin yöneticileri, birlikler, sanayi ve ticaret odaları, sivil toplum kuruluşları, basın mensupları, sendikalar, üniversitelerin ilgili bölümlerinden akademisyenler ve eğitim kuruluşları katıldı.

Katılımcılar; Hayata geçirilecek “Özel Eğitim Kuponları” uygulaması, Çevreye duyarlı turizm işletmelerinin çoğaltılması ve bu alandaki bilinirliğin artırılması için Yeşil Yıldız Belgesi Farkındalık Programı, Turizm sektörü işgücü araştırması ve Turizm sektörünün hizmetine açılacak on-line bilgi bankası hakkında bilgilendirildi.

Dünya turizm sektörü içinde 38 milyona yaklaşan yıllık yabancı ziyaretçi sayısı ile dünyada 6. sırada yer alan Türkiye’de yıllık 32,3 milyar dolarlık turizm geliri elde ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı 2023 yılı vizyonu olan 50 milyon turist ve 50 milyar dolar turizm geliri hedefi doğrultusunda hayata geçirilen TUYUP Projesi ile sektörün eğitim ihtiyaçlarının giderilmesine destek vermek hedefleniyor. Bu kapsamda turizm sektörü işgücü araştırması ile eğitim planlamalarının daha etkin yapılması ve çevreye duyarlı tesis (Yeşil Yıldız) uygulamalarının teşviki ile doğal kaynakların etkin kullanımı destekleniyor.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mali katkısıyla hayata geçirilen Projenin Sözleşme Makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) liderliğindeki konsorsiyum tarafından yürütülen Projenin toplam bütçesi 7,5 milyon Euro olarak belirlendi.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI’NDAN 7,5 MİLYON EURO’LUK DEV PROJE

Turizm sektöründe eğitimin kalitesini ve çevre duyarlılığını güçlendirmeyi hedefleyen Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Arttırılması Projesi (TUYUP); Türkiye çapında 4 binin üzerinde turizm işletmesi, sektör çalışanları, ilgili meslek odaları, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve üniversitelere doğrudan ulaşacak.

Ocak 2014’te başlayan ve 2016 yılının Temmuz ayında tamamlanması planlanan 30 aylık Projede özellikle, Turizm İşletme Belgeli tesislerin ön büro, servis, kat hizmetleri ve mutfak çalışanlarının mesleki, teknik ve yabancı dil becerilerinin ihtiyaçlar ve AB standartları çerçevesinde geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda; Özel Eğitim Kuponları uygulaması hayata geçiriliyor ve turizm eğitimi kolaylaştırılıyor. Proje dahilindeki eğitimlere katılan ve Mesleki Yeterlilik Sınavına katılmaya hak kazanan çalışanların sınav ücretleri Proje tarafından ödenebilecek. Mesleki Yeterlilik sınavında başarı göstererek belge almaya hak kazanan çalışanlar işverenlerine 12 ay süreyle sigorta indiriminden yararlanma hakkı sağlayabilecek. Çevreye duyarlı turizm işletmelerinin çoğaltılması ve bu alandaki bilinirliğin artırılması için Yeşil Yıldız (Green Star) Belgesi Farkındalık Programı yürütülecek. Bu kapsamda Türkiye genelinde seçilecek 15 iyi uygulama otelinin Yeşil Yıldız Belgesi sahibi olabilmesi için ücretsiz eğitim ve danışmanlık hizmeti verilecek. Geniş çaplı turizm sektörü işgücü araştırması gerçekleştirilecek, turizm eğitimi veren kuruluşların kapasiteleri geliştirilerek işbirlikleri güçlendirilecek. On-line bilgi bankası kurularak sektörün ihtiyacı olan eğitim materyallerine  ve güncel verilere kolay ulaşım imkanı sağlanacak. Türkiye çapında tanıtım toplantıları düzenlenerek sektör temsilcilerine ilgili çalışmalar hakkında detaylı bilgi verilecek. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mali katkısıyla hayata geçirilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığının faydalanıcısı olduğu Projenin toplam bütçesi 7,5 milyon Euro. Proje kapsamındaki faaliyetler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda yürütülüyor.

ÜLKEMİZDE DE SON YILLARDA TURİZM YATIRIMLARI GİDEREK ARTMAKTADIR

Burada bir konuşma yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay, “Bakanlığımız tarafından hazırlanarak, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında uygulamaya konulan “TUYUP  - Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi” nin bilgilendirme toplantısını yapıyor olmaktan mutluyuz. Turizm; ekonomiyi geliştirmesi, istihdam yaratması, doğal, kültürel ve sosyal çevrenin korunmasındaki etkisi ve dış ödemeler dengesine olumlu katkıları nedeniyle ülkelerin kalkınmasında önemli bir yer tutmaktadır.  Dünya ülkeleri, hızla büyüyen turizm sektöründen alacakları payları artırmak için büyük bir rekabet içindedirler. Ülkemizde de son yıllarda turizm yatırımları giderek artmaktadır. Ülkemiz, zengin bir kültürel mirasa sahiptir. Ayrıca, iklimi ve doğal güzellikleri ile de önemli bir turizm bölgesidir. Turizm işletmelerinde verilen çağdaş düzeydeki hizmete, Türk insanının konukseverliği ayrı bir boyut kazandırmaktadır. “Bacasız sanayi” olarak kabullendiğimiz turizm, yaşlı dünyamızın taze çiçeğidir. Hepimizin gayet iyi bildiği gibi, ülkemizin zenginleşmesi, tanıtılması, devletimizin güçlenmesi, insanımızın refah içinde mutlu bir şekilde yaşayabilmesi için Turizm çok büyük bir öneme sahiptir.” dedi.

KARS SAHİP OLDUĞU ÖZELLİKLERİ VE GÜZELLİKLERİ İLE BİRÇOK YÖNDEN MERAKLILARI KENDİNE ÇEKMEYİ BİLMİŞTİR

Doğanay daha sonra, “Birçok medeniyete beşiklik etmiş, bu medeniyetlerden kalma çok zengin bir tarihi mirasa sahip, doğal güzellikleriyle bir cenneti andıran, aynı anda dört mevsimi yaşayabileceğimiz, kıtalar arasında bir köprü konumunda olan ülkemiz ve ülkemizin serhat şehri Kars turizm zenginlikleri bakımından dünyanın sayılı merkezlerinden biridir. Kars’ın kıskandıran mazisinde Dedem Korkut hikâyelerinin dünyaya yayılması, Osmanlı Devleti zamanında unvan alan tek yerleşim merkezi olarak nam salması ve Anadolu’nun ilk Cumhuriyetinin kurulduğu yer olma şerefine nail olması bulunmaktadır. Bu ve benzeri özellikleri bünyesinde toplayan Kars şehrine belki de eski şaşalı itibarını kazandırmak adına, 2007 yılında marka kent adayı olarak belirlenen 15 ilden biri seçilmiştir. Kars sahip olduğu özellikleri ve güzellikleri ile birçok yönden meraklıları kendine çekmeyi bilmiştir. Bunlar arasında Anı Antik Kenti, Saltuklu, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin farklı örnekleriyle süslenmiş kent merkezi, Baltık mimarisiyle süslenmiş sokakları, Sarıkamış kayak tesisleri, Dikme kaşar festivali, Kağızman mesire yerleri ve inanç turizmine yönelik olarak Hasan’ül Harakani türbesiyle Kars, genel turizm potansiyeli bakımından Türkiye’de bu bağlamda kayda değer bir yere sahiptir. Kars’a turist akışı her geçen gün artmaktadır. Bu durum gurur verici bir gelişmedir.” diye konuştu.

Doğanay daha sonra şunları söyledi:

“Şu gerçeği belirtmeliyiz ki; turizm gelirlerinden daha fazla pay alabilmek için tüm ülkelerin içinde bulunduğu yarışma ortamının, ülkeleri, turizmi daha çekici kılacak yeni arayışlara yönelttiğini çok açık görmekteyiz. Ülkemiz son yıllarda turizmin ülke ekonomisi açısından önemini daha iyi kavrayarak, başarılı çalışmalar yürütmektedir. Turizm potansiyeli açısından da küçümsenemeyecek değerlere sahiptir. Önemli olan hem ülkemiz insanlarına hem de tüm dünyaya sahip olduğumuz bu güzellikleri ve değerleri en iyi şekilde tanıtabilmektir. Bu tanıtımda da en önemli unsurlardan biri insan faktörüdür. Ne kadar lüks oteller açılırsa açılsın, bu otellere gelen turistleri memnun etmeyi başaramazsak, başarılı bir ivme yakalamış olamayız. Bunun içinde turizm sektöründe eğitimli personellerle hizmet vermek büyük önem taşımaktadır. Özellikle deniz kıyı şeritlerindeki büyük otellerin birçoğunda bu alanda deneyimli personeller görev almakta olup, iç kesimlere yayıldıkça bu oran azalmaktadır. İlimizde 881 yatak kapasiteli 7 adet turizm işletme belgeli tesis ve 769 yatak kapasiteli 8 adet yatırım İşletme belgeli tesis bulunmaktadır. Bu sayı yeterli olmamakla birlikte, her geçen gün yeni yatırımların yapılıyor olması bizleri memnun etmektedir. Bizim buradaki en büyük sorunlarımızdan birisi de tecrübeli ve eğitimli eleman sıkıntısıdır. Bu projenin bu anlamda verimli olacağını düşünüyorum. Başta bizlerden desteklerini hiç esirgemeyen Bakanlığımıza, Sayın Valimize teşekkürlerimizi sunuyor, siz sektörün değerli çalışanlarına ve yatırımcılarımıza başarı dileklerimi iletiyor,  hepimizin ortak gayretleri, neticesinde filizlenen Kars turizminin, Bölge Turizminin, en genel ifade ile Türkiye turizminin mümkün olan en kısa zamanda özlediğimiz seviyeye geleceğine yürekten inanıyorum.”

Önceki ve Sonraki Haberler