7 kişiye gözaltı!

7 kişiye gözaltı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek'teki maden kazası olayıyla ilgili 7 kişinin gözaltına alındığını, maden sahibinin de arandığını söyledi.

7 kişiye gözaltı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek’teki maden kazası olayıyla ilgili 7 kişinin gözaltına alındığını, maden sahibinin de arandığını söyledi.

Yıldız, maden ocağındaki çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada, “İlk gözlemlerimize göre eski ocağın neredeyse 6-7 metre kadar daha yanına yaklaşıp, oradan suyun boşalabileceği bir mesafeye gelmişler. Tabii ki bu çok açık bir hata” dedi.

Maden ocağındaki çalışmalarla ilgili bilgi veren Bakan Yıldız, “Dünden bu yana yaptığımız çalışmalarda daha çok kömür ve pasanın, çamurun olduğunu görüyoruz. Tahkimat malzemelerinin hayli bozulduğunu görüyoruz. İlerledikçe, yani suyun ocağa bastığı merkeze doğru ilerledikçe tahribatın daha da büyük olduğunu görüyoruz. Bu zaman daha fazla ihtiyacımız olduğunu gösteriyor. Yaklaşık şu anda nefeslikteki yürüme yolunda 400 tona yakın gördüğümüz kömür var. Onun hızlıca dışarı çıkartmaya gayret ediyoruz. Bir vardiyada 45 vagon civarında çıkartılıyor. Hal böyle olunca gerek tahkimat malzemeleri, gerekse bütün vagonlar bunların iyi bir planlamasını programlamasını arkadaşlarımız yaptılar. Daha seri çalışabilmek açısından, güvenli olmak kaydıyla ekiplerimizin bir kısmını değiştirdik. Sayılarını azaltmadık ama ekiplerimizi değiştirdik. 20’şer, 30’ar kişilik takviyeler yapıyoruz. Yani ilk günkü kurtarma ekibinin yoğunluğu şeklinde bunlarda rahatlıkla çalışabilsinler diye. Bizim yürüttüğümüz idari soruşturmanın içerisinde ilk gözlemlerimizi sizlerle, kamuoyuyla paylaşmak isteriz. Burada net ve çok açık bir hatanın olduğunu görüyoruz. O da işletmecilikten kaynaklanan ki bunlar idari soruşturmalar arkadaşlarımız tarafından tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağız ama eski ocağın neredeyse 6-7 metre kadar daha yanına yaklaşıp, oradan suyun boşalabileceği bir mesafeye gelmişler. Tabii ki bu çok açık bir hata. Bunun yapılmış olmasını hiç ama hiç doğru bulmadığımızı ve bunun da bedelinin çok ağır olduğunu bir kez daha söylemek isterim. Bu açıdan idari soruşturma devam edecek ama ilk bulgularımızda böyle bir eski ocağa bu kadar net bir yaklaşmanın olduğunu görüyoruz. Zaman zaman ikaz edilmiş işçiler tarafından. Daha 50-60 metre mesafemiz var, herhangi bir sıkıntı yok denmiş. Biz Ankara’dan ve ilgili, ilişkili bütün arkadaşlarımızı çağırdık. Paftaları üst üste oturttuk ve karşılaştığımız ilk nokta eski ocaktan yaklaşık 6-7 metre kadar daha yaklaştıklarını ve bu mesafede her türlü geçişinin, su geçişinin olabileceğini gördük” dedi.

“ESKİ OCAĞA 6-7 METRE YAKLAŞILMIŞ”

Bakan Yıldız, gazetecilerin yaklaşılan mesafe ile ilgili sorusu üzerine, “6-7 metre kadar yaklaşılmış. Olması gereken, ocağın, jeolojik yapının, toprağın, kilin durumuna göre 25 metre, 50 metre, bazı yerlerde 100 metreye kadar yaklaşma mesafeleri var. Burada eski ocağı çalıştıranlar buraları çok iyi bildikleri halde bu kadar yaklaşmış olmalarını mantıklı bir şeyle izah etmek lazım. Yani o standart yaklaşma mesafelerine 6-7 metre değil, ocağın kendisine 6-7 metre yaklaşmışlar. Paftaları üst üste oturttuğumuzda bu noktayı rahatlıkla görüyoruz. Bunlar her zaman MİGEM’den yıllara sari haritalar her zaman müracaat edilmesi halinde alınabiliyor ama böyle bir hatayı nasıl yaptıklarını araştırıyoruz” şeklinde konuştu.

“8 KİŞİLİK GÖZALTI VAR, MADEN SAHİBİ ARANIYOR”

Bakan Yıldız, Sayın Başsavcımızla görüştüğümüzde toplam 8 kişilik gözaltı olduğunu ama birine ulaşılamadığını, onunla alakalı yakalama emri çıkartıldığını, 7 kişinin şu anda halihazırda gözaltına alındığını biliyoruz. Bu 8 kişinin 3’ü maden sahipleriyle alakalı, 5’i de teknik personelle alakalı. Yine madende işletmecilik yapa teknik personel ile alakalı. Genel müdür, işletmecisi ve mühendisleri olmak kaydıyla. Bunu tabiî ki sahibi de o 3 kişinin arasında. Aranan kişinin sahibi olduğunu söyledi sayın Başsavcı. Biliyorsunuz bununla alakalı daha önce niye başlamadı diye sayın Başsavcımızı eleştirenler olmuştu. Bu aslında halkı bir eleştiri değil. Hukuken ölümün gerçekleşmiş olmasıyla beraber bunlar sağlanabiliyor. Yani bize göre teknik açıdan maden ocağında cansız bedenlerine ulaştığımızı biz söylemiş olsak bile onların hukuken Başsavcılık tarafından da otopsilerinin yapılmasından sonra ilan edilmesi gerekiyor. Hukuki bir süreçtir bu. Sayın Başsavcımız onları tamamladılar. Adli süreç sayın Başsavcılık tarafından yürütülmekte” dedi.

Kazanın oluş şekliyle ilgili soruya Bakan Yıldız, “Eski ocak farklı kotlarda gelişiyor bu, dümdüz değil. Ama geldiğimiz noktada mevcut kazanın olduğu ocak, suyun patladığı ve boşaldığı yerde 6-7 metre kadar daha altına iniyor. Bu şu demek; bir kere bu kadar mesafe yaklaşılamaz, bu kadar altına girilemez. Bu çok bariz bir hata. Bizim idari soruşturmamız nihayetlenmemiş olmasına rağmen, ilk bulgularımızın bu olduğunu kamuoyuyla paylaşıyorum. İdari soruşturma bittikten sonra da sizlerle paylaşacağız” şeklinde konuştu.

Teknik ekiplerin bu mesafeyi tespit etme imkanı olup olmadığı ile ilgili soruya Bakan Yıldız, “İdari olarak bizim kendi içimizdeki soruşturma devam ediyor. Ama şimdiden bir hüküm cümlesi söylemek istemem. Şu anda söyleyeceğim hüküm cümlesi yanlış olur. Bununla alakalı MİGEM içerisinde de bu noktayla alakalı atlanan bir konu varsa o arkadaşların da üstüne gideceğimizi rahatlıkla söylemeliyim. Ne benim sorumluluk gereğim, ne de bir başkasının sorumluluk gereği herhangi bir görev ihmali söz konusu olmaması lazım” diye konuştu.

Maden ocağındaki baş yukarı ve baş aşağı kısımlarıyla ilgili soru üzerine Bakan Yıldız, “Baş yukarı kısım kot olarak eski paftanın altına gelen kısım. Yani biz iki yer tahmin etmiştik, paftalardaki kotlar, ki daha o noktaya fiilen ulaşmış değiliz, o noktaya ulaştığımızda bunu teyit edeceğiz ama paftalardaki kotlar hangisinden olduğuna dair bize bir kanaat verdi. En diptekinden değil, bir önceki baş yukarıda bir boşalmanın olduğunu görüyoruz” dedi.

Bakan Taner Yıldız, 12 gündür maden ocağındayken Bakanlıkta işler nasıl yürüyor şeklinde soruya, “İşlerimizin aksaması adına ekipleri buraya çağırdım, burada toplantılar düzenledim. Çalışmalara devam ettik. Bakanlığımızdaki acil işleri buraya aldık. Toplantılarımızın bir kısmını buraya aldık. Ara ara Ankara’ya gidip gelmelerim olacaktır, ara ara arkadaşlarımız buraya gelecektir” dedi.

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler