700 Sürücü Sertifikası İptal Edildi

700 Sürücü Sertifikası İptal Edildi

Kars’ta kurs eğitimini tamamlamasına rağmen sertifikalarını çeşitli sebeplerle ehliyete dönüştürmeyen 700 sürücü adayının sürücü sertifikası iptal edildi.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 28 Mayıs günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Son gün olarak açıklanan 29 Mayıs 2015 tarihi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 7 Haziran seçimleri öncesinde 3 Temmuz’a uzatılmıştı. Bu sürenin dolmasına rağmen gelip giden olmayınca yaklaşık 700 kişinin sertifikası da iptal edilmiş oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kars Doğu Anadolu Sürücü Kursları Dernek Başkanı Azat Ceyhan, sürücü belgesine dönüştürülmeyen 700 sertifikanın 3 Temmuz itibariyle iptal edildiğini açıkladı.

Ceyhan şunları söyledi:

“29 Mayıs 2013 tarihinde yönetmelik değişikliğine gidildi Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde yapılan değişiklik gereği iki yıl içerisinde alınmayan sertifikaların iptal edilmesi söz konusu idi. Dolayısıyla bu süre 29 Mayıs 2015 tarihinde sona erdi. Ancak büyük bir yoğunluk yaşanması nedeniyle bakanlar kurulu kararı ile uzatıldı ve 3 Temmuz son gün olarak açıklandı. Maalesef ülkemizde 1,5-2 milyona yakın sertifikasını almayan sürücü adayları bulunmaktaydı. Bu adayların belki de bir kısmı yurt dışında belki de bir kısmı hayatta bile değildir ve belki de bir çoğu sürücü belgesi olmadan araçta kullanmaktadır. Şüphesiz bu bizim ilimizi de etkilemektedir ilimizde 700 ila 800 e yakın gördüğünüz gibi dosya mevcut gerek basın aracılığıyla gerek yasal yollardan yolladığımız mektuplarla gerekse telefon aracılığıyla ulaşıp çaba ve uyarılarımıza rağmen dosyalarını almayanlar var. Tabiî ki 3 Temmuz’un ardından yasa gereği bu dosyalar iptal oluyor ve bundan sonra bu dosya sahipleri dahil sürücü belgesi alma şartları zorlaşıyor ve biz sürücü kursları olarak yasal yollara başvurarak kursa ait ücretleri tahsil edebiliriz ve böyle bir hakkımız var. Biz bu hakkımızı saklı tutuyoruz çünkü o vatandaşlarımızı mağdur etmek istemiyoruz. Ancak 3 Temmuz’dan sonra bunların iptal edildiğini ve bu iptalin İç İşleri Bakanlığınca iptal edildiğini söyleyebiliriz. Bu iptal sonucunda ilimizde 700 ila 800’ye yakın sürücü belgesi iptal olacak. Ancak bilmediğimiz belgelerde mevcuttur bu da sertifikasını sürücü kursundan aldıktan sonra ehliyete çevirmeyen adayların da olduğunu tahmin ediyoruz. Örnek verirsek 10 yıl önce bizden sertifikasını alan bir sürücü adayı daha geçtiğimiz hafta gelip sertifikasını ehliyete çevirmek için trafik şube müdürlüğüne başvurdu. Bu durumda olan onlarca veya yüzlerce sürücü adayının olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bir çok insanın ilgisiz ve sorumsuz davranışı sonucu hem kendisini mağdur edecek hem de bizleri mağdur etmiş olur. Özellikle 1990 yılından sonra sertifikasını almayanların sayısının yüksek olduğu bunun nedeni ise 1990’lı yıllarından sonra ilimizde sürücü kurslarının açılması ile bu yoğunluk yaşanmıştır ve hemen hemen her yıla ait dosya var ama hala Kars’ta karşılaştığımız ve yıllardır dosyasını almayan insanlar var ve bu dosyalar artık iptal olmuş durumdalar.”

700-surucu-sertifikasi-iptal-edildi-(1).jpg700-surucu-sertifikasi-iptal-edildi-(2).jpg700-surucu-sertifikasi-iptal-edildi-(3).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler