“8 MART RESMİ TATİL EDİLSİN!”

“8 MART RESMİ TATİL EDİLSİN!”

KEKS Kars Şube ve Temsilcilikler Platformu, yaptıkları basın açıklamasında, 8 Mart'ın resmi tatil olarak ilan edilmesini istedi. KESK'li kadınlar, TBMM'nde görev yapan kadın milletvekillerine Fax çekerek meclise bu yönde önerge vermelerini istedi.

 

Faikbey Caddesi üzerinde bulunan At Heykeli önünde bira araya gelen platformun üyeleri, “Kadınların yüzyıllar önce başlayan ezilme öyküsüne isyanımızı büyütme kararlılığında olan biz KESK’li kadınlar, 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesi için bir kez daha alanlardayız.” dedi.

 

Kadına yönelik taleplerinin yerine getirilmesi için başkaldırdıklarını dile getiren KESK Kars Şube ve Temsilcilikler Platformu adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Suzan Uzpak taleplerini şu şekilde sıraladı:

“- Sistem tarafından ucuz işgücü olarak görülüp; güvencesiz, kayıt dışı, düşük ücretlerle, 18 saate kadar çalıştırılmasına,

- Performans adı altında çok çalıştırılıp, rekabete itilmesine,

- İşyerlerinde kreş, çocuk bakımevleri olmadığı için çalışma yaşamından dışlanmasına,

- Ev işleri, çocuk, yaşlı ve hasta bakımının sadece kadınların göreviymiş gibi gösterilerek bir kez daha sömürülmesine,

- Her gün 5  kadının vahşice öldürülmesine ve faillerin çeşitli adlar altında ceza indimi alması ya da serbest bırakılmasına,

- Namus kavramının kadın cinselliğiyle özdeş görüldüğü sistemde, töre-namus adı altında baskıya, işkenceye uğramasına, öldürülmesine,

- İşyerinde, sokakta, evde; taciz, tecavüz ve saldırıya maruz kalmasına,

- Yasaların, toplumsal yaşamın kadınları ikincilleştiren yapısına,

- Daha yoksul olduğu için eğitim, sağlık gibi temel haklardan her geçen gün mahrum edilmesine,

- Nedeni ya da tarafı olmadıkları savaş politikalarının bedelini ödemeye mecbur bırakılarak; acı, gözyaşı ve göçe itilmesine, tecavüze uğramasına,

- Başkaldıranların toplumdan dışlanmasına, politikleşip, özgürlük istediğinde gözaltına alınıp, tutuklanmasına,

- Neo-liberal muhafazakâr ataerkil politikalarla bedeninin, emeğinin ve cinselliğinin sömürülmesine, karşı başkaldırıyoruz!”

 

KADININ, ALINIP-SATILAN, EMEĞİ, ANNELİĞİ SÖMÜRÜLEN BİR MAL OLARAK GÖREN ANLAYIŞIN YIKILSIN!

 

Kadının alınıp-satılan, emeği, anneliği sömürülen bir mal olarak gören anlayışın yıkılması için isyanda olduklarını da belirten Uzpak, okuduğu basın açıklamasında daha sonra şu ifadeleri kullandı.

“19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren düşük ücretlerine, uzun çalışma saatlerine ve insanlık dışı çalışma koşullarına başkaldıran kadın işçilerin yarattığı mücadelenin bayrağını taşımak için alanlardayız! 8 Mart kadınların birlik, mücadele ve dayanışma gününde; biz kadınlar, hak ve eşitlik isteklerimizi dile getirmek, kadın olmaktan dolayı yaşadığımız sorunlara dikkat çekmek, her türlü baskı ve sömürüye karşı çıkmak için tekrar bir araya geldik.

Bugün aralarında Çin, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Moldova ve Kırgızistan’ın da bulunduğu 21 ülkede “8 Mart” ülkenin genel tatil günlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu topraklarda yaşayan kadınlar olarak biz de; sözümüzü söylemek, taleplerimizi haykırmak, dayanışmamızı örmek için 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesini istiyoruz. Bunun için 8 Mart’ta hizmet üretmeyerek alanlara çıkıyoruz. Tüm kadınları da 8 Mart’ın resmi tatil olması için hizmet üretmeyerek alanlara çıkmaya davet ediyoruz.”

 

KADIN MİLLETVEKİLLERİ 8 MART’IN RESMİ TATİL İLAN EDİLMESİ İÇİN ÖNERGE VERSİN!

 

Tüm kadın milletvekillerinin 8 Mart’ın resmi tatil olması için TBMM’ne ortak kanun teklifi sunarak bu konuyu hep birlikte kadın dayanışması içinde savunmalarını beklediklerini belirten Uzpak daha sonra şunları söyledi.  

 

“Bu yüzden bugün bütün Türkiye’de her ilin kendi kadın milletvekillerine fax çekme eylemini gerçekleştiriyoruz.  KESK Kadın Sekreteri başta olmak üzere kadın sekreterlerimizin 8 Mart önce tutuklanmasını ve KESK’e yönelik baskıları kınıyoruz. Korkmuyor, susmuyor, taleplerimiz için alanlara çıkmaya devam edeceğimizi bir kez daha buradan ilan ediyoruz. KESK’li kadınlar olarak 8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesi için yaptığımız eylemlerin bu 8 Mart’la sınırlı kalmayacağını, talebimizin ısrarlı takipçisi olacağımızı buradan tüm kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz.”

 

Tacettin Durmuş

Önceki ve Sonraki Haberler