8 Ülkeden, Sarıkamış'ta Saygı Nöbeti!

8 Ülkeden, Sarıkamış'ta Saygı Nöbeti!

​Serhat Boyları Derneği Genel Başkanı Muharrem Yıldız koordinesinde Türkî Cumhuriyetlerden 8 ülkeden 20 öğrenci, 101. Yılında Sarıkamış Şehitleri için saygı nöbeti tuttu.

Volkan KARABAĞ / karsmanset.com

Yıldız, beraberinde Azerbaycan, Gürcistan / Borçalı, Türkmenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Musul ve Kerkük’ten 20 öğrenici ile birlikte Sarıkamış’a geldi.

Yukarı Sarıkamış Şehitliğinde çadır kurarak saygı nöbeti tutan Yıldız ve öğrenciler, eksi 25 derecede yaktıkları ateş etrafında birlik ve beraberlik mesajları verdi. Öğrenciler hep bir ağızdan Yöresel halk sanatçılarından Mehmet Akbulut eşliğinde ateş başında, ‘Eledim eledim’ türküsünü söylediler.

Ateş etrafında 101 yıl önce 1. Dünya Savaşı sırasında Ruslarla girilen savaşta şehit olan Mehmetçikler için saygı nöbeti tutan öğrenciler, kendi dillerinde duygularını dile getirdi. Dondurucu soğukta, 101 yıl önce yaşanan dramı hissettiklerini belirten Yıldız ve öğrenciler, Sarıkamış Şehitlerinin sadece Kars ve Türkiye’de değil Türki Cumhuriyetlerde de aynı duygular ile yad edildiğini söylediler.

Serhat Boyları Derneği Genel Başkanı Muharrem Yıldız, yaptığı açıklamada, adı geçen 8 Türkî Cumhuriyetten getirilen vatan topraklarının yarın düzenlenecek olan anma yürüyüşünün ardından etkinliklere katılan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve protokol mensuplarına takdim edeceklerini söyledi.

101 yıl önce vatan toprakları için şehit olan binlerce Mehmetçiğin yaşadıklarını bir gün bile olsa hissetmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Muharrem Yıldız: “Türk dünyasından temsilci gençlerimizle birlikte bu toprakları, ay yıldızlı bayrağı bizlere emanet ederek, bayrağımızın dalgalanması ve ezanlarımızın susmaması adına bu topraklarda açlıkla, susuzlukla birlikte Ruslarla savaşarak, esir düşerek canlarını feda ederek bu toprakları bizlere emanet eden ecdadımızı bir gün de olsa yad etmek, onların yaşadığı zorluğu ve hissettikleri soğuğu hissetmek, onları unutmamak ve unutturmamak için Sarıkamış’ta nöbetteyiz. Burada bu nöbete bizimle Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan, Kerkük ve Musul’dan gençlerimiz var ve bu gençlerimiz de bizimle birlikte kahraman ecdadımızı anmaya ve geri döndüklerinde bu maneviyatı oradaki insanlara anlatmaya ve taşıma gayreti için bizimleler. 10 gün önce Sarıkamış’tan hareket ederek Nargin Adası’na gittik ve orada o dönedeki Sarıkamış esir Türklerine karşı dualar okuduk, karanfiller bıraktık ve oradaki esir Sarıkamış Şehitleri için aldığımız toprağı da Sarıkamış’a getirdik.” diye konuştu. 

Kazakistan’dan Sarıkamış’a bu atmosferi yaşamak ve Türkiye’nin acısını paylaşmak için gelen soydaşlardan Ramazan İzatov, “Kazakistan’dan geldim, Ahıskalıyım. Burada olmaktan gurur duyuyorum, burada yaşanan soğuğu ve nasıl bir atmosfer içerisinde olunduğunu şimdi daha iyi anlıyorum ve Türk milletinin bir kez daha başı sağolsun diyorum.” İfadelerini kullandı.

Sarıkamış’ta olmaktan gurur duyduğunu ve kendilerine bu fırsat tanındığı için çok mutlu olduğunu belirten Azerbaycanlı Rene Melikova, konuşmasında; “Azerbaycan’dan geliyorum. Burada olmaktan gurur duyuyorum. Buradaki şehitlerin nasıl şehit olduklarını şimdi daha iyi anlıyoruz. İyi ki buradayım. Onların zamanında çok daha soğukmuş ve açlık ve susuzluk yaşanıyordu. Onların nasıl acı çektiklerini tam olarak anlayamasam da en azından az da olsa anlamaya çalışıyorum. Bu benim için büyük bir zevktir ve büyük bir gururdur. Şuan hava çok soğuk ve Türk dünyasından 8 ülke olarak 27 kişiyiz. Bizi buraya getiren Muharrem Yıldız’a da çok teşekkür ediyoruz.” cümlelerini kullandı.

Türkiye’nin acısı bizim acımızdır, bizim acımız Türkiye’nin acısıdır.” diyen Mesüme Zeynallı ise; “Bizi buraya kadar getiren ve bu fırsatı tanıyan Muharrem Yıldız’a teşekkür ediyoruz. Ben şimdi buradayım üşüyorum ama onlar kadar donamam. Onlar milletlerini, topraklarını vermemek için canlarından geçip şehit oldular. Allah onlara rahmet eylesin. Biz bugün nöbetteyiz ve burada olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Türkiye’nin derdi bizim derdimiz, kederi bizim kederimizdir.” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler