90 bin şehit anısına 90 bin fidan!

90 bin şehit anısına 90 bin fidan!

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 100 yıl önce yaşanan Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit olan 90 bin şehit anısına, harekatın 100. yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında 90 bin fidan dikildi.

90 bin şehit anısına 90 bin fidan dikildi

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde 100 yıl önce yaşanan Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit olan 90 bin şehit anısına, harekatın 100. yıl dönümü anma etkinlikleri kapsamında 90 bin fidan dikildi. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel adına da birer adet fidan dikildi.

Sarıkamış Allah-u Ekber Dağlarındaki törene Kars Valisi Günay Özdemir, Erzurum Orman Bölge Müdürü Salih Çetiner, Sarıkamış Kaymakamı Muhammed Gürbüz, Belediye Başkanı Göksal Toksoy, askeri erkan, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan törende konuşma yapan Kars Valisi Günay Özdemir, 90 bin şehit için 90 bin fidanı toprakla buluşturduklarını söyleyerek, ‘90 bin şehit için 90 bin fidan’ kampanyasını her yıl devam ettirmeyi düşündüklerini belirtti. Vali Özdemir, “Biz bu bölgenin çok daha güzel ve anlamla olmasını istiyoruz. Sarıkamış tarihimizde mücadelelerin yapıldığı, Anadolu’nun savunulduğu ve Doğu’da son kale olarak görüldüğü onun için de Çanakkale’deki mücadelenin benzerinin verildiği, sonunda 90 bin şehidimizin olduğu bir mekan” dedi. Bölgedeki tarihi gerçeklerin gençlere çok iyi aktarılması gerektiğini de ifade eden Özdemir, “Bizim amacımız Sarıkamış’ı çok daha güzel ve iyi bir şekilde gelecek nesillere aktarmak. Amacımız, bütün bakanlıklar dahil ne yapılacaksa koordineli bir şekilde yapılmasını istiyoruz çünkü bir bakanlığın yaptığı işle diğer bakanlığı yaptığı işin birbiriyle örtüşmesi ve bizim hazırlanacağımız master plan içerisinde olmasını istiyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Özellikle de gazilerimize. Gazilerimiz ve şehit ailelerimiz bizim için her zaman değerlidir. Hiçbir zaman bizleri yalnız bırakmıyor, biz de onları yalnız bırakmıyoruz. Onlar bize bu ülkenin, toprakların emaneti.”

Erzurum Orman Bölge Müdürü Salih Çetiner de Sarıkamış Harekatı’nın Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcı olan ve milli bellekte derin izler bırakan bir destanın adı olduğunu belirterek, Sarıkamış Harekatı’nın bir dram değil, kahramanlık destanı olduğunu söyledi. Çetiner, “Ecdadımız tarihe destan yazmıştır. Kendi kanlarını ve bedenlerini bu toprakla buluşturmuştur. Bizler de bugün onların aziz hatırasına, fidanlarımızı toprakla buluşturmak için buradayız” dedi.

Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy ise 100. yıl anma etkinlikleri kapsamında ilçedeki hazırlıkların devam ettiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Vali Özdemir ve Sarıkamış Kaymakamı Muhammed Gürbüz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Ahmet Davutoğlu adına da fidan diktiler. Kars İl Müftüsü Mehmet Genç’in de duası eşliğinde dikilen fidanlar daha sonra sulandı.

Fidan dikme törenine katılan Orman işçileri ve Sarıkamış 9. Motorize Piyade Tugay Komutanlığı Kazım Karabekir Kışlası askerleri büyük bir şevkle kalan diğer ağaçları dikerek mataralarıyla da suladılar. kha

Önceki ve Sonraki Haberler