9’uncu Tümen Şehitliği yakın tarihimize ışık tutuyor

9’uncu Tümen Şehitliği yakın tarihimize ışık tutuyor

Osmanlı - Rus savaşları sırasında şehit olan yüzlerce vatan evladının yattığı 9’uncu Tümen Şehitliği, 107 yıllık yakın tarihimize şık tutuyor.

Tacettin DURMUŞ

Sarıkamış’ta vatan uğruna canlarını vererek şehit olan 90 bin şehidin bir kısmı, 9’uncu Tümen Şehitliğinde yatıyor. Kars’ın Sarıkamış ilçesinde Kars’ın kurtarıcı Kazım Karabekir Paşa’dan adını almış olan Mahallede bulunan şehitlik, yılın her döneminde ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle ‘Katarina Köşkü’ olarak da bilinen tarihi Çar’ın Av Köşkünü gezen yerli yabancı ziyaretçiler, daha sonra da buraya 200 metre mesafedeki şehitliği de ziyaret ediyor.

1968 yılında etrafı çevrilerek Askeri Mezarlık statüsünde çevrilen şehitlik, yakın tarihe ışık tuttuğu gibi. Şehitlikte Osmanlı - Rus savaşları sırasında vatan uğruna şehit olan rütbeli veya rütbesiz askerler yatıyor. Yurdun dört bir yanından gelerek vatan uğruna savaşan şehitlere olan minnettarlık bir Fatiha ile yad ediliyor. Başta Sarıkmış Şehitlerini anma etkinlikleri olmak üzere, kayak yapmak ve ziyarette bulunmak isteyen vatandaşlar şehitliği ziyaret ediyor.

Şehitlikte mevcut mezarların baş taşlarında ise yurdun birçok şehrinden, gelerek Sarıkamış’ta şehit olan Mehmetçiklerin adları yazıyor. Şehitliği ziyaret edenler, duygulu anlar yaşadıkları gibi üzerinde yaşanılan vatanın ancak can verilerek yarınlara miras bırakılacağının da farkına varıyor.

9uncu-tumen-sehitligi-yakin-tarihimize-isik-tutuyor-3.jpg9uncu-tumen-sehitligi-yakin-tarihimize-isik-tutuyor-4.jpg9uncu-tumen-sehitligi-yakin-tarihimize-isik-tutuyor-1.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler