Acay: Kars’ta kiraya verilen mera ve yaylalar hoyratça kullanılıyor

Acay: Kars’ta kiraya verilen mera ve yaylalar hoyratça kullanılıyor

Kars Ticaret Borsası Meclis Başkanı Muhlis Acay, mera ve yaylalara yeterince önem verilmediğini, gelişi-güzel kiralandığını söyleyerek, bu nedenle Kars’ta hayvan yetiştiriciliğinin bitme noktasına geldiğini belirtti.

Meclis Başkanı Muhlis Acay, yetkililerin ve ilgililerin bu duruma biran evvel el atmalarını isteyerek, “Kars’taki mera ve yaylalar ancak il genelinde bulunan hayvanlara yeterli gelmektedir. Köy muhtarları veya Valilik, Kaymakamlıklar tarafından ihale yoluyla satışa çıkarılan yayla ve meralar satışa çıkarılmamalı ve kiralanmamalıdır. Çünkü; kendi hayvanlarımıza ancak yetmekte. Kars’ta en küçük köyde 300 ila 500 arasında büyükbaş hayvan var. Bunun yanında tosun ve danası da mevcut. Ancak bunlara yetmektedir. Bunlara rağmen köylerde oturan vatandaşlarımız köye hizmet veriyor ve üretim yapıyor. Muhtarlarımız bunlardan çöp parası alıyor, bildiğim kadarıyla. Tabi ki bu durumunda engellenmesi gerekir. Sayın Valimizin ve yetkililerin bu konuda duyarlı olmaları lazım.” dedi.

Acay daha sonra şunları söyledi:

“Birde bu Iğdır yöremiz Kars’ta kiraladıkları mera ve yaylalara koyun getiriyorlar. Koyun geldiği zaman büyük baş hayvanı mutlaka ve mutlaka engelliyor. Otlak alanlarını kökünde sökmekte ve bununla birlikte her türlü hayvansal hastalık getirmekte. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan bir arada olması mümkün değildir. A yaylası satılıyor B köyü rahatsız oluyor çünkü o köyü de etkiliyor. Kiraladığı alanda durmuyor, kiralayan hayvan sahipleri de sıkıntı. Bunlardan da şikâyet geliyor. Bu sıkıntı ve şikâyetler Kars Ticaret Borsası’na çok sık geliyor. Bizlerde bu duruma duyarlı olmamız gerekiyor. Bu yayla ve meraların satılmaması gerekiyor. Satılıyorsa köylü vatandaşın kendi ihtiyacı varsa onlara tahsis edilmesi gerekiyor. O köylüye verilmesi gerekir ve uygun bir paraya verilmesi gerekir. Çünkü o köylü üretiyor ve Türkiye’ye satıyor. İthal hayvan getireceğimize Kars’ta daha bol hayvan var, daha bol yetiştirici olur, ekonomimiz daha iyi olur. Neden ithal hayvan getirelim ki? Bu nedenle meralarımız olmayınca hayvan yetiştiricileri de nasıl hayvan bakacak. O nedenle hayvan yetiştirilmemekte. Zaten meramız azdır. Muhtarlar merayı satıyor mera ve yayla kalmayınca köylüde hayvan yetiştiremiyor. Hal böyle olunca köylüde göç etmek zorunda kalıyor. Durumumuz bu ve bunun için yetkililerden rica ediyoruz yayla ve mera durumlarına biraz daha duyarlı olsunlar.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler