Ağır Kış Koşullarında Kadınların Çilesi

Ağır Kış Koşullarında Kadınların Çilesi

Ağır kış koşullarının hüküm sürdüğü Kars’ta özellikle de kırsal alanda yaşayan kadınlar büyük zorluk çekiyorlar.

Sabah erken saatte kalkan ve gün boyu çocukların bakımı, ahırlarda süt sağımı, hayvanlara yem verilmesi gibi onlarca işte görev alıyorlar.

Filiz Derindere isimli kadın da bu zorlukları yaşayanlardan sadece bir tanesi. Her gün aynı zorluklarla iç içe yaşıyor. Arpaçay ilçesine bağlı Aydıngün köyünde ikamet eden Derindere, 48 yaşında ve ortaokul mezunu. Eşiyle birlikte hayvancılık yaparak geçimlerini sağlıyorlar. Eşine, işlerinde destek olmaya çalıştığı gibi ekstra bir de kendi işleriyle gününü geçiriyor. Derindere, “Burada yaşamak zor, çok şükür hayvanlarımız var ama satış olmayınca hiçbir gelir de yok. Zor zamanlar yaşıyoruz. Kış uzun ve hayvanlara içeride bakmak zorunda olduğumuz için yem yetiştiremiyoruz. Yemin torbası 50 TL, ot ve saman da aynı. Yani şartlar ağır ve geçim zor. Bu saatten sonra buralardan göçme niyetimiz de yok. Ama çocuklarımıza iş alanları sağlansa çok daha iyi olur. O tarafa göçenleri de görüyoruz, bizler de gidip oralarda mağdur olmak istemiyoruz. Buralarda biraz daha rahat yaşama şansı istiyoruz.” dedi.

Köylerinde su, yol, alt yapı gibi hizmetlerin aksamaması halinde köylerinden göç etmek istemediklerini de kaydeden Derindere, “Biz köylüyüz, köylü milletin efendisidir ama bu kadar ezilmek de istemiyoruz. 6 çocuğum var 5’i kız. 25 yaşında oğlum var o da burada sadece hayvancılıkla uğraşıyor ve başka bir geçim kaynağı yok. Hiçbir sosyal yaşantımız yok, tek yaşantımız hayvancılıkla meşgul olmak.” diye konuştu.

Eşi Gürbüz Derindere de, “Eşim başta olmak üzere burada yaşayan kadınlar da şikayetlerinde haklılar. Çünkü her türlü cefaya katlanmak zorunda kalıyorlar. Onların da yaşamak hakkı ama tüm bu olumsuzluklara karşı neşemizi hiçbir zaman yitirmiyoruz ve bizi ayakta tutan tek şey gülümsememizdir. Köyümüzde 7 ay kış yaşıyoruz, bu şartların en büyük emektarları da kadınlarımızdır.” şeklinde konuştu.

Derindere çifti bu zorlu yaşamlarında bile mutluluğu yakalayabilen örnek ailelerden biri. Onlar, renkli hayatlarında birbirlerine espri yapmaktan bile geri durmuyorlar. Çift, işlerinden sürekli birbirlerine yardım ediyorlar. Çünkü kadın da erkek de mutlu olmanın yanında ekonomik ferahlığa da çıkmanın gayretindeler. Erkek pazarla hayvanları satamayıp eli boş döndüğünde kadın üzülüyor, kadının ev işlerinin yanında ahırda hayvanlara bakarak yorulmasında da erkek üzülüyor. Üzüntüleri de ortak, sevinçleri de.

kha

Önceki ve Sonraki Haberler