Ağız ve Diş Taraması!

Ağız ve Diş Taraması!

Kars Kağızman'da bir ilk olarak gerçekleştirilen ağız ve diş taraması ve florür vernik uygulamasının startı Yunıs Emre Anaokulu’nda verildi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ağız ve Diş Sağlığı Bilimsel Danışma Komisyonu’nun tavsiyeleri doğrultusunda Kağızman Halk Sağlığı Müdürlüğünce hayata geçirilen ve 60 ayını doldurmuş ana sınıfı öğrencilerine yönelik başlatılan ağız ve diş taraması ilk olarak Küçükçekmece Belediyesi Anaokulu öğrencilerine uygulandı.

AĞIZ VE DİŞ TARAMASI, EĞİTİM VE FLORÜR TEKNİK UYGULAMASI

Bu kapsamda, Kağızman da ilk olarak Yunus Emre Anaokulu’nda 1 Diş Hekimi 7 sağlık personeli; 16 anasınıfı öğrencisine ağız diş taraması, eğitimi ve ailelerden onay alınarak florür vernik uygulaması yaptı.

Öğrencilerin sağlıklı dişlere ve mutlu gülüşlere sahip olmasını hedefleyen çalışma tüm okullarda ana sınıfı öğrencilerine uygulanarak, konuyla ilgili bilinç oluşturulması amaçlanıyor.

FLORÜR TEKNİK UYGULAMASI NEDİR,

Florürlü vernik yani cilalar, ilk olarak florürün diş yüzeyine daha uzun süre temasını sağlamak üzere geliştirilmiş ürünlerdir. Ancak bu süreçte florür verniğin tükürükle de etkileşime geçerek mine üzerinde CaF2 tabakası oluşturduğu ve yavaş salınan depo florür görevi gören bu tabakadan, plak pH’sı düştüğünde florür iyonu salındığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda yüksek miktarda florür içeren vernikler erken teşhis edilen beyaz lezyonlarda demineralizasyonu azaltarak, remineralizasyonu desteklemektedir. Düşük-orta ve yüksek çürük risk grubu çocuklarda önerilmektedir.

Yaygın olarak kullanılan florürlü vernikler, 22.600 ppm aktif florüre eşdeğer % 5 sodyum florür içermektedir ve yılda 2-4 kez uygulanır.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler