Ahmet Haluk Dursun: Sarıkamış Kayak Tesisleri Tamamıyla Devre Dışı Kalmamıştır

Ahmet Haluk Dursun: Sarıkamış Kayak Tesisleri Tamamıyla Devre Dışı Kalmamıştır

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, Sarıkamış Kayak Tesisleri ile ilgili olarak kamuoyunda maalesef bazı yanlış bilgilendirmeler sonucunda olumsuz bir şekle dönüşen bilgi kirliliği olduğuna da vurgu yaptı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sarıkamış için seferber oldu

Sarıkamış, kış turizmine hazırlanıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, beraberinde Bakanlığın Yatırım İşletmeler Genel Müdürü Cengiz Aydın ve Tanıtım Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Aydın, Sarıkamış Kayak Merkezi için Kars’a geldi

Tarifeli uçakla Kars’a gelen Müsteşar Dursun’u Harakani Hava Limanda, Kars Valisi Günay Özdemir, AK Parti Kars milletvekileri Ahmet Arslan ve Selahattin Beyribey, İl Başkanı Adem Çalkın, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay ve partililer karşıladı.

Müsteşar Ahmet Haluk Dursun, ilk olarak Vali Günay Özdemir’i makamında ziyaret ederek bir süre görüştü. Görüşmelerin ardından Müsteşar Dursun, beraberinde Kars Valisi Günay Özdemir, AK Parti Kars milletvekileri Ahmet Arslan ve Selahattin Beyribey, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Sarıkamış Kaymakamı Yusuf Ziya Karaman, Sarıkamış Belediye Başkanı Göksal Toksoy, İl Başkanı Adem Çalkın, Kültür ve Turizm İl Müdürü Hakan Doğanay ile birlikte kış ve kayak turizminin merkezi Sarıkamış’a geçti.

Sarıkamış Kayak Merkezi için seferberlik ilan eden Müsteşar Dursun burada Eylül ayında terör örgütü tarafından yakıldığı öngörülen telesiyej tesislerinde incelemelerde bulundu. Kayak merkezinde beraberindeki heyet ile telesiyeje binen Müsteşar Dursun burada yaptığı incelemenin ardından kamuoyunda yaşanan olay nedeniyle Sarıkamış Kayak Merkezinde kayak faaliyetlerinin durduğu yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Sarıkamış Çamkar Otel’de Kars’taki turizmciler ile değerlendirme toplantısı düzenleyen Müsteşar Dursun, faaliyette olan telesiyej önünde gazetecilere açıklamada bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun 1. Etapta yaptığı açıklamada; Kars’ın ve Sarıkamış’ın turistik alt yapısının durumunu bir kere daha görmek için 3. Defa Kars’a geldiğini söyledi. Bugünkü program aslında Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu’nun gelmesinin söz konusu olduğunu da belirten Müsteşar Dursun, Cumhurbaşkanlığı’nda çıkan başka bir program nedeniyle vekâleten kendisinin heyeti ile birlikte Sarıkamış’a geldiğini belirtti. Müsteşar Dursun yaptığı açıklamada özellikle Sarıkamış kayak tesislerinin yaşanan olay nedeniyle herhangi bir sektörsel zarara ve gecikmeye sebep olmadan çalışacağı bilgisini buradan bir kez daha kamuoyuna anlatmak için Sarıkamış’a geldiğini be bu mesajı yerinden verdiğine dikkat çekti.

Sarıkamış Kayak Tesisleri ile ilgili olarak kamuoyunda maalesef bazı yanlış bilgilendirmeler sonucunda olumsuz bir şekle dönüşen bilgi kirliliği olduğuna da vurgu yapan Dursun: “Sarıkamış Kayak Tesisleri tamamıyla devre dışı kalmamıştır. Bir bölümü devre dışı kalmıştı ama onun da yapılması, yenilenmesi ve hizmete sokulması için bütün çalışmalar sonuçlandırıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığımız 2 milyon TL artı 500 bin TL ödenek gönderdi ve toplamda 4 buçuk milyon TL tutarında ihale bedeli ile Sarıkamış Kayak Tesislerinin eskisinden daha güzel olmak suretiyle büyük bir adım atılmış oldu. Kayak sezonu itibariyle hizmete girecek ve sezonun da kayıpsız bir şekilde geçirilmesi konusunda başka bir takım faaliyetlerin de içerisindeyiz. Bu vesile ile Sarıkamış’ı tekrar kayak merkezi cazibesi olarak tanıtmak, kayak sektörünün önemli bir yıldızı olduğunu ve Sarıkamış’ın unutulmaması gerektiğini bir kez daha tam kadro olarak ifade etmek için buradayız. Bakanlığımızın Tanıtım Genel Müdürlüğünden arkadaşlarımızla birlikte Sarıkamış’ın tanıtımı adına çalışmalarımızda önemli bir yer vereceğiz. İlgili bürokratlarımız da burada. Buraya gelmemizdeki ana gündemimiz Sarıkamış Kayak Tesisleri’nin ve kayak turizminin geleceğini devlet güvencesiyle, devletin desteğiyle garanti altına alma ve varlığını koruma altında olduğunu ifade etmek istiyorum.” Dedi.

ALT YAPI İLE İLGİLİ OLARAK DESTEK PROJELERİMİZ DE VAR

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Kars ile ilgili destek projelerinin olduğunun da Bakan Topçu adına müjdesini veren Dursun: “ Özellikle alt yapı, atık su, kolektör ve yol kaplamaları konusunda destek vereceğimizi tekrar ifade ettik. Sayın Bakanımız Yalçın Topçu adına bu müjdeyi ben veriyorum. Gelselerdi kendisi açıklayacaktı. Böylece Sayın Valimiz, milletvekillerimiz ve belediye başkanlarımız ile birlikte Sarıkamış’ın zirvesinde Kars Zirvesi yapmış olduk. Kayak merkezinin eski haline dönmesi ile birlikte, Sarıkamış’ı ve Kars’ı daha ileriye taşıma gayreti içerisinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

TANITIMI ÖNCELİĞE ALIYORUZ

Tanıtımı önceliğe alıyoruz ve buradaki alt yapının hızlandırılması ve alt yapı imkanlarının çoğaltılması, sektörsel bazda da Kars’taki turizm paydaşlarımızın isteklerini, şikayetlerini ve önerilerini dikkate almak için bugün bu amaçla bir toplantı gerçekleştireceğiz. Kars’ın ve Sarıkamış’ın sadece bölgesindeki gelişmeleri ve bölgesel yatırımları ile birlikte bölgeye ulaşımının da yeniden ciddi derecede kolaylaştırılmasını ve bu konuda gereken çalışmaların yapılması noktasında gayret sarf ediyoruz.

SARIKAMIŞ’TA TURİZMİ DAHA DA ÇEŞİTLENDİREREK 12 AYA YAYACAĞIZ

Bu bölge kış sporları olduğu gibi yaz sporları için de rağbet gören bir merkez olmasını ön görüyoruz. Yaz mevsiminde de yüksek rakım ve oksijen özelliği dolayısıyla sportif amaçlı kamplar olarak bu bölgenin kullanılması noktasında bir takım ön çalışmalar yaptık ve bu çalışmaların devamında bölge belli bir mevsime sıkışan değil 12 aya yayılan ve çeşitlendirilmiş bir turizm düşünüyoruz. Hükümetin 2023 genel hedefinde de bunlar yer alıyor.” Şeklinde açıklamada bulundu.

SARIKAMIŞ’TA TURİZMCİLERİN BAŞI ÖNLERİNE EYİLEMEYECEK

Öte yandan konuşmaların ardından Kayak merkezindeki ÇAMKAR Otel’de STK,Turizm İşletmecileri toplantı düzenlendi. Toplantının başlangıcında Kültür ve Turizm Bakanı Topçu, telefonla müsteşar Dursun’u arayarak Kürt, Türk Çerkez, Terekeme herkesin o bölgede bir birine namus teslim ettiğini belirterek, ”Birliğimizi beraberliğimizi allahın izniyle devam ettirelim. Türkiye Cumhuriyeti Devleti de Milleti de bu beladan kurtulacak inşallah. Bu maddi kayıplar vesaire bunlar önemsiz ve hal olacak işler. Devletimiz çok güçlü çok şükür. Orada inşallah sezona yetişecek. Turizmcimizin otelcimizin başı öne eğilmeyecek, çalışanlarımızın rızkını veren Allah, bölücü terör örgütünün yaptıklarıyla o bölgede rızık kesilmez. Devlet olarak biz üstümüze düşeni yapacağız”diye konuştu.

AHMET ARSLAN: “SARIKAMIŞ’TA KAYAK SEZONU VAKTİNDE BAŞLAYACAK”

Müsteşar Dursun’un ardından açıklama yapan AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan da kamuoyunda söz edildiği gibi Sarıkamış’ta kayak sezonunun vaktinde başlayacağını ve şu an itibariyle telesiyejin çalışmakta olduğunu açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, Milletvekili Selahattin Beyribey, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Kaymakam ve ilçe belediye başkanları ile Sarıkamış Allah’u Ekber Dağlarında turizm zirvesi yaptıklarını da ifade eden Arslan: “Özellikle Sarıkamış’ın kış sezonunda kış turizmine hizmet edebilmesi adına Başbakanımızın talimatları, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu’nun destekleri ve bugün müsteşarımızın da katılımıyla bugün buradayız. Kayak tesisimizin kayak sezonuyla birlikte insanlarımızın hizmetinde olduğunun bilinmesinde fayda var. 2. Etabın da bir an önce yetişmesi için de bakanlıklarımızın destekleri ortadadır. Bizler de Sayın Valimiz, belediye başkanlarımız ile birlikte takipçisiyiz. Ayrıca bugün turizmcilerle yapacağımız toplantı da yine kış sezonunun faydalı geçmesi adına, hem de turizmin 12 aya yayılması adına neler yapılabilir ve bu konuda bizlere neler düşüyor bugün bunun çalışmasını yapıyoruz. Sarıkamış’ta Allahuekber Dağları’nın zirvesinde böylesine bir toplantıyı yapmak bizler için ayrı bir mutluluk. Özellikle Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Kars’a sabah 07:15’te Pegasus Havayolları uçuş seferlerine başladı. Bu da kış turizmi açısından çok önemli bir durumdur. Günde zaten 4 uçak geliyor ama ilave Pegasus’un sabahın erken saatlerinde gerçekleştirdiği uçuş çok önemli” dedi.

SELAHATTİN BEYRİBEY: “SARIKAMIŞ, KÜLTÜR VE TURİZM DEĞERLERİ BAKIMINDAN KARS’IN OLMAZSA OLMAZIDIR”

AK Parti Kars Milletvekili Yusuf Selahattin Beyribey de yaptığı açıklamada, Kars’ın olmazsa olmazı olan Sarıkamış Şehitleri ile ilgili olan etkinliklerdir ve Kayak Merkezinin önemine değindi. 2002 yılından beri AK Parti iktidarları 90 bin şehidimize sahip çıktı ve her türlü desteği sağlıyor. Eski bakanımız İlhan Aküzüm ile başlayan anma etkinlikleri zamanında burada 1 tane otelimiz vardı ama şimdi yaklaşık 10 tane oteli olan ve Türkiye’nin en uzun kayak pistlerine sahip, kristal kar değeriyle Türkiye’de güzide kayak merkezi haline gelen bir Sarıkamış var.” Dedi.

VALİ ÖZDEMİR: "SARIKAMIŞ TÜM BİRİMLERİYLE KAYAK SEZONUNA HAZIR OLACAK"

Son olarak söz alan Kars Valisi Günay Özdemir de, Sarıkamış Kayak Merkezinin bir pist dışında tüm birimleriyle kayak sezonuna hazır olduğunu açıkladı. Diğer pistinde de kayak sezonuna hazır olacağını açıklayan Vali Özdemir: “Görüldüğü üzere Sarıkamış’a kar yağdı ve bu yağan kar kristal özelliğiyle dünyanın en güzel karı. Bu nedenle Sarıkamış’ın bu farklılığından faydalanmak isteyen bütün kayakçılarımıza bizler hizmet vermeye her zaman hazırız. Şu anda da kayak merkezimiz faal durumda, kar kalınlığı da müsait duruma geldiği andan itibaren kayak severleri Sarıkamış’a bekliyoruz. Kayak pistlerimizde 1 pistimiz haricinde hiçbir eksiğimiz yok, tüm pistlerimiz çalışıyor. Çalışmayan 1 pistimizi de sezonla yılbaşıyla birlikte faaliyete sokacağız ama asıl hedefimiz Aralık ayı başı itibariyle bütün kayak severleri kristal kar özelliği gibi farklı bir özelliğe sahip olan kayak merkezimizde ağırlamak ve bu bağlamda tüm kayak severlerimizi Sarıkamış’a bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

kha

Önceki ve Sonraki Haberler