Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi yürürlüğe girdi

Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi yürürlüğe girdi

Kars Valiliği tarafından 2020 yılında uygulanacak Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi yürürlüğe girdi.

Konuyla ilgili olarak Kars Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, yapılan çalışmalarda şiddetsiz yaşam hakkının korunması ve şiddetin önlenmesi odaklı yaklaşım esas olacağı vurgulandı.

“Şiddet; Kadına Yönelik Şiddet ise; kadınlara yalnızca kadın oldukları için uygulanan veya kadınları etkileyen cinsiyete dayalı bir ayrımcılık ile kadının insan hakları ihlaline yol açan her türlü tutum ve davranış olarak kabul edilir. Şiddet eyleminin mağdura yakın bir kişi tarafından işlenmesi, tekrar etmesi, hatta süreklilik içermesi ve kadın üzerinde ağır duygusal ve fiziksel etkilerinin olmasına rağmen çoğu zaman da dışa aksettirilmek istenmemesi gibi birçok nedenden dolayı diğer şiddet türlerinden farklılık arz etmektedir. Bu yönü itibari ile Aile İçi Şiddet ve Kadına Yönelik Şiddet konusunda devletlerin ayrı bir yükümlülüğü bulunmakta ve aktif bir rol üstlenmesi gerekmektedir.” İfadesinin kullanıldığı açıklama şöyle:

“Bu hassas ve önemli konuda; 01.08.2014 tarihinde   “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi (İstanbul Sözleşmesi) (ilgi(a)), Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının belirlediği ilkeler kapsamında; 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine dair Kanun ve 6284 sayılı Kanuna ilişkin Uygulama Yönetmeliği (ilgi(b)), Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) hakkındaki Yönetmelik Hükümleri (ilgi (c))” ile Aile İçi Şiddet ve Kadına Yönelik Şiddetle mücadele hususunda gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılmıştır.

Aile İçi Şiddet ve Kadına Yönelik Şiddetle mücadele ile ilgili olarak; mevzuat, özel hukuk ve ceza hukuku alanında alınan tedbirler doğrultusunda esaslı bir sistem kurulmuş bulunmaktadır. Ancak tüm dünyada olduğu gibi mevzuat düzenlemeleri sorunun çözümünde yeterli olmamaktadır. Bu kapsamda; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı (2016-2020) (ilgi(d)) hazırlanmış ve yürürlüğe girmiştir. İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığının ortak imzası ile “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumsal İş Birliği ve Eş Güdümün Artırılmasına dair Protokol” ve Protokol kapsamında hazırlanan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı(2020-2021) (ilgi(e)) yürürlüğe girmiştir. Koordinasyon Planı kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” konulu Genelge (ilgi(f)) 2020 yılında yayımlanmıştır.

Aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yerelde ise, ilgili kurum/kuruluşlar tarafından hazırlanan ve Valilik onayı ile “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı (2018-2021) (ilgi(g)) ve Erken Yaşta ve Zorla Evlilikler İle Mücadele İl Eylem Planı (2019-2020) (ilgi(h))” yürürlüğe girmiştir. Ayrıca Başkanlığı ilgili Vali Yardımcısı tarafından, sekretarya görevi ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyonu İzleme ve Değerlendirme Komisyonu” kurulmuş olup ilgili kurum ve kuruluşların karar almaya haiz temsilcilerinin katılımı ile üçer aylık periyotlarda toplanacaktır.

Bütün bu düzenlemeler ışığında; Aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddetle topyekûn mücadele edilmesi amaçlanmakta, il sınırlarımız içerisinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının sorumluluklarını gecikmeksizin yerine getirmesi, koordinasyon ve iş birliğinin geliştirilmesi, toplumsal farkındalığın ve bilinç düzeyinin artırılması hedeflenmektedir.

KAPSAM:

Bu Genelge; Kars Valiliği mülki sınırları içerisinde gerek idarenin tespiti gerekse şikâyete konu olan aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet mağduru vakalarına yönelik yapılacak iş ve işlemleri ayrıca bu toplumsal sorunun çözümü için her alanda yapılacak sosyal, kültürel ve bilinçlendirme faaliyetlerini ve ilgili merciler tarafından alınacak koruyucu ve önleyici tüm tedbirleri kapsar.

GENEL ESASLAR:

1) Yapılan çalışmalarda şiddetsiz yaşam hakkının korunması ve şiddetin önlenmesi odaklı yaklaşım esas olacaktır.

2) Şiddet mağdurlarına verilecek destek ve hizmetlerin sunulmasında temel insan haklarına dayalı, kadın erkek eşitliğine duyarlı, sosyal devlet ilkesine uygun, adil, etkili ve süratli bir usul izlenecektir.

3) Sunulan hizmetlerde GİZLİLİK ilkesine riayet edilecektir.

4) Hizmet sunumunda yapılacak iş ve işlemler ile ilgili başvuruda bulunan kişilere detaylı bilgilendirme yapılacaktır.

5) Çocuğa ilişkin yapılacak işlemlerde çocuğun yüksek yararı ve esenliği gözetilecektir.

6) Başvuranın beyanı esas alınacaktır.

7)Tüm kamu kurum ve kuruluşları uhdelerinde vazife icra eden çalışanlarına yönelik farkındalık oluşturacak şekilde hizmet içi eğitimler planlayarak uygulayacaktır.

Aile İçi Şiddet ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele konusu ile ilgili İlimiz sınırları içerisinde yer alan doğrudan ya da dolaylı olarak hizmet veren veya hizmet sürecinde desteğine ihtiyaç duyulan diğer Kurum ve Kuruluşlar, Meslek Odaları, Vakıflar, Dernekler, Ajanslar ve diğer Sivil Toplum Kuruluşları konu ile ilgili yapılacak çalışmalara ihtiyaç dâhilinde katılım sağlayarak, üzerlerine düşen sorumluluğu gerekli hassasiyeti göstererek yerine getirecektir.

Valiliğimizce hazırlanan 2020/01 sayılı  Genelge 17/01/2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler