AKAK’ın ilk istiridye mantarları pazardaki yerini aldı

AKAK’ın ilk istiridye mantarları pazardaki yerini aldı

Artvin, Kars ve Ardahan Kalkınma (AKAK) Projesi adı altından Artvin’de 6 çiftçiye sağlanan destek ile kurulan 120’şer metrekarelik istiridye mantarı seralarından ilk mahsuller pazara çıktı.

Artvin, Kars ve Ardahan illerinde çiftçilerin kalkındırılması için Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan AKAK Projesi kapsamında Artvin’de 6 çiftçiye destek verilerek 120’şer metrekarelik İstiridye mantarı serası kuruldu. Çiftçilerin özverili çalışmaları sonuç verirken, istiridye mantarı kilosu 12 liradan Artvin Halk Pazarı’nda satışa sunuldu. 

AKAK projesi kapsamında kurulan İstiridye Mantarı seralarının ilk meyvelerini verdiğini dile getiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dursun Okur “Pazarda bugün görmüş olduğumuz bu istiridye mantarı AKAK Projesi kapsamında 6 üreticimizi 120 metre karelik istiridye mantarı serası projemizin ürünleridir. İlk mahsulleri de pazarda tüketiciyi bekliyor” ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında destek alarak sera kuran ve kurduğu sera sayesinde yetiştirdiği istiridye mantarlarını Artvin Halk Pazarı’na indirerek satışa sunan kadın girişimci Nevin Güner ise yaptığı açıklamada “Çoğunluk bilmiyor istiridye mantarını ama bilenlerde var. Talep fena değil şu anlık. İstiridye mantarının kolesterol düşürücü özelliği var, şeker hastası olanlar için çok iyi, şeker dengeleyici özelliği var, çocukların gelişiminde çok önemli rol oynuyor. Çocuklar sevmezse bile sevecekleri hale getirilebiliyor. Et ile yapılacak her şeyi mantar ile yapabilirsiniz. Et gibi de değil bu kolesterolü düşürüyor” dedi.

Yetiştirdikleri mantarın besin değeri olarak etten eksiği olmadığını dile getiren bir başka çiftçi Barış Altun ise “Etten eksiği yok fazlası var, besin yönünden çok zengindir. İnsanımız biraz şüpheli yaklaşıyor, zehirlenirim korkusu var ama ben çoğu kişinin karşısında çiğ çiğ yedim. Herhangi bir zehirleme riski yok çünkü kapalı ortamda otomasyon ile üretildiği için herhangi bir ilaç, kimyasal madde kullanılmıyor. Tamamen organik. Şuanda kilosu 12 liradan satılıyor ama besin değerlerine baktığınız zaman et 40 lira, onunla aynı değerlere sahip ama fiyatı 12 lira. Et almaktansa bu mantarı almak besin yönünden daha karlı. Rahatlıkla ete kardeş bir ürün diyebiliriz” diye konuştu. 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler