Akyaka Adliyesini Geri İstiyor

Akyaka Adliyesini Geri İstiyor

Türkiye genelinde 148 Adliyenin kapatılmasına bir tepki de Türkiye-Ermenistan sınırındaki Akyaka İlçesi'nden geldi. İlçe meydanında toplanan Akyakalılar, “Adliyemizi” geri istiyoruz sloganları eşliğinde el ele, omuz omuza yürüyerek etten duvar ördüler.

 

Ermenistan’a 15 kilometre mesafedeki Akyaka İlçesi’nde bir araya gelen muhtarlar ve vatandaşlar “Adliyemizi Geri İstiyoruz” mitingi düzenlediler. Kars’tan ve ilçeden Emniyet güçlerinin geniş güvenlik önlemi aldığı mitingde el ele, omuza omuza yürüyüşe geçen Akyakalılar Adliyelerinin geri verilmesi için devlet büyüklerine çağrıda bulundular. Kapatılan Akyaka Adliyesi’nin Arpaçay İlçesi’ne verilmesine de tepki gösteren vatandaşlar, “Adliyemizin kapatılmasına gönlümüz razı olmadı. Bunun yanında kapatılan Adliyemiz Akyaka İlçesi’ne aktarıldı. En azından Kars merkeze aktarılsaydı iyi olurdu. İlçemize en uzak köy 70 kilometre mesafede. Buradan bir de Adli işlemleri için vatandaş Akyaka’ya gedeceği zaman araç bulmakta zorluk çekecek. En azından Kars merkeze verilseydi tren ve kara yolunu daha rahat kullanabilirdir. Bu duruma çok üzgünüz ve Adliyemizi geri istiyoruz. Eğer geri verilmez ise o zamanda Kars merkeze bağlanmasını istiyoruz” dediler.
 
Ağır geçen kış mevsimine de dikkat çeken Akyakalılar, “Uzun geçen kış aylarında vatandaşlar cenazeleri olur diye yaz ayından cenaze için gerekli olan malzemelerini bile önceden alıyorlar. Köy yolları kapandığında cenazeleri olursa bu önceden yaptıkları tedarikle cenazelerini kaldırabiliyorlar. Bunun yanında şimdi de Adliyenin kapatılması köylüyü tamamen perişan edecektir.” diyerek sorunlarına çare bulunmasını istediler.
 
Miting sözcüsü Boyuntaş Köyü Muhtarı Necati Daşdemir de, “1988 yılında ilçe statüsüne kavuşan Akyaka için Devlet büyüklerimize seslenmek istiyorum. Bizler Türkiye Cumhuriyeti’nin Ermenistan sınırını bekleyen Mehmetçiğiyiz. Bizler Türkiye’nin en mağdur ilçelerinden birisiyiz. Vatandaşlarımızın yüzde 80’i yoksul ve dar gelirli insanlardan mevcuttur. Adliye hizmetinin ilçemizden kaldırılması biz Akyakalılara atılan bir tokattır. Devlet büyüklerimizden tek isteğimiz; biz Akyakalılara sürekli tokat vurmamaları ve vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için Adliyemizin ilçemize geri verilmesidir. İlçemiz ile Kars arası yol ile en uzak köyün ilçeye uzaklığı hesaplandığında toplamda 245 kilometre gibi bir yol sorunuyla da karşı karşıyayız. Bu işlemleri için vatandaşın özel araba tutması gerekiyor. Bir vatandaşın acil durumlarda bir mahkemeye geliş-gidişleri 200 TL’yi bulacak. Ayrıca Adliyenin ilçemizden kaldırılması göçün artmasına neden olacağı gibi halkın büyük bir sefalet içinde olacağı da acı bir gerçektir. Bizler Akyakalılar olarak devlet büyüklerimizden Adliyemizi geri vermelerini arz ediyoruz” dedi.
 
Düzenlenen miting, Atatürk büstü önünde saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması, atılan sloganlar ve basın açıklamalarının ardından olaysız sona erdi.
kha

Önceki ve Sonraki Haberler
Akyaka Haber