Akyaka'da Kütüphane Açılışı

Akyaka'da Kütüphane Açılışı

Kars'ın Akyaka İlçesi'ne bağlı Büyük Durduran İlkokulu anasınıfı öğretmenlerinden Elif Balcı'nın İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerine yazdığı mektup, Bi' Defa Kafe'de çörek ve börekle ısıtılarak dev bir kütüphaneye dönüştürüldü.

 

Her şey; öğretmen Elif Balcı’nın, Bahçeşehir Üniversitesi gönüllü öğrencilerinin Bi’soluk Cafe ile başlatılmış oldukları “Anadolu Çiçekleri” adlı sosyal sorumluluk projesine bir mektupla başvurmasıyla başladı. Görev yaptığı okulun kütüphane ihtiyacını bildirmesiyle kolları sıvayan Bahçeşehir’in gönüllü öğrencileri hemen harekete geçtiler ve sömestr tatilini de fırsat bilerek, “Yediğiniz kekin,içtiğiniz çayın parası Anadolu’da eğitime gidiyor”, “Elinizin hamuru ile sizde karışın” sloganlarıyla soluğu Kars’ın Akyaka İlçesi’ne bağlı Büyük Durduran Köyü’nde aldılar.
 
BAHÇEŞEHİR’DEN KARS’A GÖNÜL KÖPRÜSÜ
Bahçeşehir Üniversitesi’nin Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında okulda öğrenciler tarafından yapılarak satılan kek, börek, poğaça, çay, kahve gibi öğrencilere yönelik tüketim mallarının satışından elde edilen gelir ile “Anadolu Çiçekleri” adlı proje bu tür ihtiyaçların karşılanması için yaşatılıyor. Yurdun değişik yerlerinde ihtiyacı olan okullara eğitim materyali temin edilerek eğitim ortamının düzenlenmesi sağlanıyor. Bunu da Bahçeşehir Üniversitesinin gönüllü kahramanları yürütüyor. Tek gayeleri kırsal alandaki okullara metropollerdeki imkanları sunabilmek olan Bi’ Solak Kafe’nin gönüllüleri Bi’ Solukla çıktıkları yolda bin soluk alıp vermenin tadını da doyasıya yaşıyorlar.
 
Bİ’ SOLUK BİN SOLUK OLDU
İstanbul’un ılık havasından getirdikleri Bi’ Soluk’u eksi 36’ların görüldüğü Kars’ta sıcak bir havaya bırakan öğrenciler, bulundukları ortamı sımsıcak bir atmosfere çeviriyorlar ve Bi’ Soluk bir anda etrafı çepeçevre kuşatıyor. Akyaka İlçesi’nin Büyük Durduran Köyü’ne de bitip tükenmeyen aşkla gelen gönül elçileri köyün minik öğrencileriyle el ele vererek önce okulu gezdiler, ardından ihtiyaçları belirlediler ve daha sonra da istenilenden de fazlasını yaparak hem sınıfın tabanını döşediler, hem duvarları boyadılar, hem tamirat yaptılar hem de yanlarında getirdikleri kitap, bilgisayar ve diğer malzemelerin kurulumunu yaptılar. Laminat yer döşemesi, boya ve badananın yanında 2 Adet çalışma masası, 10 adet Bilgisayar, 3 bin 500 adet Kitap, 20 adet döner Sandalye ile sosyal aktivasyon için oyunlarını öğrencilerin hizmetine sundular. Köyde bulundukları 7 günlük süre içinde yeri geldi pencere önünde köy öğrencileriyle sohbet ettiler, yeri geldi onlarla birlikte köyde yürüdüler yeri de geldi efkarlanıp türkü söyleyerek 7 günlük çalışma sürecini gurur ve mutlulukla geçirdiler. Yüreklerindeki yardımlaşma duygusu, kalplerindeki paylaşma arzusu, bir olma, birlik olma, kardeş olma amacı sınıfın kitapları gibi bir yer raflardaki yerini aldı ve ortaya muhteşem bir tablo çıktı.
 
MÜTEVAZİ AÇILIŞ
Atılan bu adım ve ortaya konulan bu büyük fedakarlık İlçe Kaymakamlığını da kayıtsız bırakmadı. Kaymakam Osman Uğurlu ilçe protokolü ile birlikte Büyük Durduran Köyü’ne giderek Bahşehir’in gönüllü öğrencilerin yüreklerini kutladı ve ellerini tek tek sıkarak tebrik etti. Kaymakam Uğurlu ardından da mütevazi bir açılış yaptırarak gönül köprüsüne dönüşen kütüphane sınıfının açılış kurdelesini kesti ve gördüğü manzara karşısında oldukça duygulandı.
 
SİZLERİ BURADA AĞIRLAMAKTAN BÜYÜK MUTLULUK DUYDUK
Bi’ Soluk Cafe’nin öğrencilerinin katkılarıyla oluşturulan çok amaçlı kütüphanenin açılışında konuşan Kaymakamı Osman Uğurlu, “Sosyal sorumluluğunun bilincinde olan ülkemizin yetiştirdiği siz değerli gençlerimize çok teşekkür ediyorum. Sizleri burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyduk. Kendi katkılarınızla tatilinizden fedakarlık yaparak ülkemizin en ücra köşelerinden biri olan Akyaka ilçemizin Büyük Durduran köyüne gelerek harika bir iş başardınız. Hepiniz farklı yörelerden farklı kentlerden gelerek buranın insanına bir hizmetin sunumunu gerçekleştirdiniz bu çok önemli, çok anlamlı bir davranış hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, şahsım ve köyüm adına emeğinize sağlık diyorum. Akyaka biliyorsunuz Kars’ın en uçtaki (Ermenistan sınırındaki) ilçesi. Arkadaşlarımızın hepsi İstanbul’dan; Bahçeşehir Üniversitesinden geliyorlar. Hepsinin ayrı ayrı bölümleri var, ayrı ayrı illerden. Ve üstelik şuanda tatildeler, tatillerini burada sosyal sorumluluk projesi kapsamında bizimle birlikte geçiriyorlar. Bu anlamda bizde arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Burada yapılan işlerin maddi boyutundan ziyade buradaki hayatı görmesi, buradaki arkadaşların ise üniversite çağındaki bireyleri görmesi ve bu durumun bir farkındalık oluşturması adına bu konuyu çok önemsedik ve bizde arkadaşlara sizler vasıtası ile bir kez daha teşekkür ediyoruz.” dedi.
 
Bİ’ SOLUK KAFE’NİN 57’NCİ PROJESİ
BAU İletişim Tasarımı 4. sınıf öğrencisi Emir Özcan da, “Bi’ Soluk Kafe olarak Anadolu’daki öğrencilerin ihtiyaçlarını bizlere gelen talepler doğrultusunda karşılıyoruz. Yaklaşık 7-8 ay kadar öncede bu okulun ana sınıfı öğretmeni Elif Balcı hanım bize bir mektup yazdı. Yazdığı mektup doğrultusunda bizde 1 yıl öncesinde burası için çalışmalara başladık. Bizde mektubu proje takvimine koyduk, sürekli farklı yerlerde farklı projelerimiz oluyor. Türkiye’nin farklı yerlerinde; Edirne’den Diyarbakır’a, Çorum’a Samsun’a Türkiye’nin birçok bölgesine gittik bu da bizim 57. projemiz oldu. Elif hanım bizden tam olarak kütüphane istiyordu. 1. sınıftan 4. sınıfın kadar olan kitapları, bizde daha sosyal bir ortam olsun istedik. Çocuklar daha şevkli okusunlar diye yeni kitaplar aldık. Aynı zamanda çocukların daha rahat ders yapabilmeleri ve araştırma yapabilmeleri için de 10 adet bilgisayar temin ettik burası için. Ve birde her şeyin ders olmadığını düşünerek çocukların sosyal hayatta daha aktif olabilmeleri için çeşitli oyunlar aldık ve sinema izleyip minderlerin üzerine oturup satranç oynayabilecekleri bir ortam oluşturmaya çalıştık. Tam bir hafta oldu buraya geleli. 7 günlük bir çalışmamız oldu bizim burada. Bu 7 günlük çalışma çerçevesinde boyasını, badanasını kendimiz yaptık. Çok mutluyuz, çocuklara burada bu ortamı oluşturduğumuz için ve bu ortamı en güzel şekilde değerlendirebileceklerini düşünüyorum.” diye konuştu.
 
BU SONUCU GÖRMEKTEN ÇOK MUTLUYUZ
BAU Sinema TV 4. sınıf öğrencisi Burak Özcan ise, “Bu bizim 57. Projemiz, Proje kapsamında her şeyi kendimiz yaptık. Tadilatını, onarımını kendimiz yaptık ve sonunda gördüğümüz ortam, heyecan bizim için yeter. Bu sonucu görmekten çok mutluyuz.” ifadesini kullandı.
 
BİZİM KÜÇÜKLÜĞÜMÜZDE GÖRMEDİĞİMİZ BİR ORTAM OLUŞTURDUK
BAU Genetik ve Biyorformatik Bölümü 1. sınıf öğrencisi Dilay Bahçekapılı, “Burada çocuklara güzel bir ortam oluşturduk. Gerçekten bizim küçüklüğümüzde görmediğimiz bir ortam oluşturduk ve onların gözlerinde daha değişik duyguyu gördük. Hep bizimle birliktelerdi zaten. Burası bizim ikinci evimiz ve ikinci ocağımız oldu. Aslında çok değişik bir duygu ilk defa yaşayabileceğimiz bir şey hepimiz için. Yaptığımız her çalışmada bu duyguları yeniden yaşıyoruz ve o yüzden çok mutluyuz.” dedi.
 
BURALARA GELİP BİR ŞEYLER KAZANDIRMAYA ÇALIŞTIK
BAU Sosyoloji 4. sınıf öğrencisi Enes Özer, “Üniversitemizde Bi’ Soluk Kafe’miz var. Burada çay, kek, börek, poğaça satarak illere ve ilçelere gidiyoruz. Buralarda kütüphane, bilgisayar ve laboratuar kuruyoruz. Buralarla iletişim haline geçiyoruz sosyal sorumluluk üzerine farkındalık üzerine, buralara gelip bir şeyler kazandırmaya çalıştık ve bizde çok şey kazandık. Onları gördük, onların nasıl bir hayat mücadelesi verdiklerini gördük ve bizim burada bir evimiz oldu. Onlarında İstanbul’da evleri oldu. Çok mutlu olduk ve aslında en önemlisi de bu zaten.” diye konuştu.
 
Büyük bir titizlikle hizmete sunulan Kütüphaneyi gezen Kaymakam Osman Uğurlu, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce hazırlanan şükran plaketini Bahçeşehir Üniversitesi öğrencilerine takdim etti. Öğrencilerde yanlarında getirdikleri plaketi Kaymakam Uğurlu’ya verdiler.
 
İŞTE BÜYÜK DURDURAN İLKOKULU ANASINIFI ÖĞRETMENİ ELİF BALCI’NIN MEKTUBU
Sayın Bahçeşehir Üniversitesi yetkilileri;
Ülkemizin sınır şehri olan Kars’a bağlı Büyükdurduran Köyü’nde okul öncesi öğretmeni olarak görev yapmaktayım.
Ben Elif Balcı. Bi’ Soluk Kafe ile başlatmış olduğunuz Anadolu Çiçekleri başlığı altındaki sosyal sorumluluk projesi kampanyanızı okudum.
Okulumuz birleştirilmiş sınıf uygulamasında sınıflar 1-2, 3-4 ve anasınıfından oluşmaktadır. Okulumuzda öğrencilerin ve velilerin yararlanabileceği, okuma alışkanlıklarını kazanabileceği, okul öncesi öğrencilerinin hikaye ve etkinlik anlamında yararlanabilecekleri kitaplardan oluşan bir kütüphaneye gereksinim vardır. Okulumuzda böyle bir projenin gerçekleşmesi durumunda kütüphane için uygun alanımız mevcuttur.
Kampanya dahilinde okulumuza yapılacak her türlü katkıya açık olduğumuzu bildirir, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
 
kha
 

Önceki ve Sonraki Haberler