Alibeyoğlu, Kars’ın Kalkınması İçin Öncelikli Olarak Neler Yapılmalı?

Alibeyoğlu, Kars’ın Kalkınması İçin Öncelikli Olarak Neler Yapılmalı?

Kars Eski Belediyesi Başkanı Naif Alibeyoğlu, Serhat Televizyonunda Genel Yayın Yönetmeni Okan Avşar’ın sunduğu Gündem Özel programında, Kars’ın kalkınması adına değerlendirmede bulundu.

NAİF ALİBEYOĞLU:

- KARS’TA DOĞAL GAZ SÜBVANSE EDİLMELİ!

- ET VE SÜT ÜRETİCİLERİNE ÖZELLİKLE KÜÇÜK ÜRETİCİYE ÇEŞİTLİ FONLAR VE ÖN TEŞVİKLER SAĞLANMALI!

- TARIM VE HAYVANCILIK LİSELERİ AÇILMALI BU OKULLARDAN MEZUN OLANLARA DEVLET UZUN VADELİ FAİZSİZ KREDİ SAĞLAMALI!

- ORGANİZE BESİ BÖLGESİ BİRAN EVVEL FAALİYETE GEÇİRİLMELİ!

- BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU İLE BİRLİKTE DEPO-ANTREPO VE GÜMRÜKLEME KARS'TA ACİLEN YAPILMALI !

- ARTIK DEMİRYOLUMUZ VAR.SARIKAMIŞ, KARS VE ÇILDIR GÖLÜ ARASINDA TURİZM AMAÇLI TREN SEFERLERİ YAPILMALI!

- ÇILDIR GÖLÜ MİLLİ PARK İLAN EDİLMELİ VE ÇEVRESİ AĞAÇLANDIRILMALI!

-SARIKAMIŞ VE ÇILDIR GÖLÜ ÜZERİNDE KURT KÖPEKLİ,ATLI VE RENGEYİKLİ KIZAK VE SNOWMOBİLLERLE SAFARİ DÜZENLENMELİ!

-TİFLİS'TE Kİ GİBİ KARS TAHTDÜZÜNÜNDEKİ TARİHİ BİNALARIN TAMAMI DEVLETÇE RESTORE EDİLEREK HİZMETE SOKULMALI!

-FESTİVALLER BAŞLAMALI SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ VE HASAN HARAKANİ ETKİNLİKLERİ ULUSLARARASI BOYUTTA YAPILMALI!

- ÖZELLİKLE KARSSPOR'UN ALT YAPISINI OLUŞTURACAK SPOR LİSESİ AÇILMALI!

Alibeyoğlu, Kars halkına ve ilgililere yönelik bilgi birikimlerini ve Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı bazı çalışmalarını aktararak, önümüzdeki süreçlerde yapılması gerekli proje ile önerilerini sıraladı.

HER YIL 5 BİNİ AŞKIN KİŞİ KARS’I TERK EDİYOR

Öncelikli olarak kışın ağır şartlarının kapıya dayandığını hatırlatan Alibeyoğlu, son yıllarda il genelinde sadece kayıtlı olan 5 binin üzerinde halkın yaşam koşullarının ağırlaşması ve işsizlik nedeniyle Kars’ı terk ederek başka şehirlere göç etiklini söyledi. İşsizliğin önlenmesi için il genelinde potansiyeli olan dinamiklerin ve potansiyelin hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Alibeyoğlu, iç göçün bir an önce Kars’ı kötü kaderlerinden biri olmasından çıkması gerektiğini anlattı.

KARS’TA DOĞAL GAZ SÜBVANSE EDİLMELİ!

Doğalgaz’a sübvansiyon sağlanması gerektiğini de söyleyen Naif Alibeyoğlu, Kars’ta görev yapan bir memurun maaşının büyük bir bölümünü yakıt giderlerine harcadığına dikkat çekti. Doğal Gazın Kars’a getirilmesi için görev yaptığı dönemde büyük çaba harcadığını hatırlatan Alibeyoğlu, şehrin her köşesine doğalgazın götürülmesinin önemine değindi ve Batı’da bir vatandaşın kışı bir kot bir montla geçirdiğini ifade etti.

ET VE SÜT ÜRETİCİLERİNE ÇEŞİTLİ FONLAR SAĞLANMALI VE TEŞVİKLER SAĞLANMALI!

Kars halkının yarınsın geçimini tarım ve hayvancılıkla idame ettirdiğini de söyleyen Kars Eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, çözüm önerilerini sıralayarak: “Sür üreticilerine, besici ve yetiştiricilere çeşitli fonlar sağlanmalı, verilecek krediler hayvan sayısı üzerinden sağlanmalı ve hayvan sahipleri teşviklerden faydalandırılmalı. Ben bir heyetle İsviçre ve Fransa’da ulusal besiciler birliğine misafir olarak gitmiştik. Bizleri oraya davet etmişlerdi ve Kars’tan on tane besici götürdük. Orada 3 bin kilometre karelik kurulu alanda öyle büyük kapitalist çiftlikler yok. 30 başlık 40 başlık aile işletmeleri var ama devlet okulundan mezun olanlara devlet özellikle uzun vadeli faizsiz krediler veriyor.

TARIM VE HAYVANCILIK LİSELERİ AÇILMALI!

Avrupa’da bazı ülkelerde hayvancılık liseleri var. Hayvancılıkla ilgili okullar açılmış. Bizde ise herkes her şeyi her yerde okuyor. Veteriner fakülteleri var ama birde hayvan yetiştiriciliği için liseler de lazım ta küçüklükten beri çocukları tarım ve hayvancılık konusunda yetiştirilmesi lazım diye düşünüyorum. Bu okullardan mezun olana devlet uzun vadeli faizsiz kredi vermeli. Bakıyorsunuz İsviçre’de Hollanda’ da beş yüz çeşit peynir üretiliyor. Kars’ta neden olmasın! Kars, kaşarıyla, gravyeriyle ve balıyla biliniyor. İlhan Koçulu ilimiz için bir marka ve bu konuda elinden geleni yapıyor ve çok başarılı bir üretici.

ALTIN KAZ FİLM FESTİVALİ İLE KARS’I VE KAZI DÜNYAYA TANITTIK

Altın Kaz Film Festivallerini Kars’ta yaptık, Kars ve kazın tanıtımı ülke sınırlarını aştı. Kaz üreticileri için de teşvikler yapılmalı. Kaz sadece eti ile değil, özellikle ciğeri ve tüyünden de faydalanılmalı.

ORGANİZE BESİ BÖLGESİ KARS İÇİN VAZGEÇİLMEZDİR

Görevde olduğum sürede, il merkezinde yüzlerce ahır ve binlerce hayvan yaşıyordu. İnsanlar ile hayvanlar aynı şebeke suyunu içiyordu. Organize besi bölgesi projesini yapacaktık. Böylelikle hem kent merkezi hayvanlardan ve ahırlardan kurtulacaktı. Halkın yarısı hayvancılıkla geçiniyor. Adamın ahırı yok nereye gitsin ne yapsın o zaman bütün hepsinin göç etmesi gerekiyor. Organize besi bölgesi için Karadağ’ın orada yer aldık ve orada ahırların kira bedelini ödedik, projemizi de yaptık. Tabiki orada da faaliyetler başlamış bundan da son derece memnunum. İnsanlarımız o bölgede yer almaya başlamışlar, Bu hem ulusal hayvancılığımızı geliştirecek hem de şehrimizi güzelleştirecek. Yani bu çok önemli bundan dolayı çok mutluyum

SARIKAMIŞ, KARS VE ÇILDIR GÖLÜ ARASINDA TURİZM AMAÇLI TREN SEFERLERİ BAŞLATILAMI!

Tarım ve hayvancılğının yanı sıra kış turizmi Kars ve Sarıkamış’ın vazgeçilmezi olmalıdır. Ayrıca kış sporları da en önemli potansiyellerinden birisidir. Sarıkamış Türkiye’de kış turizminin en önemli merkezlerinden birisidir. Oradaki pistlerimiz herkes tarafından biliniyor ama nedense olimpiyat oyunları sadece Erzurum’da yapılıyor. Biz biliyoruz ki bütün olimpiyat oyunları belirli bölgelere yayılır ama artık bakanımız Ahmet Arslan var. Sayın Bakanımızdan rica ediyoruz. Bir daha ki olimpiyatların bir bölümünün de Sarıkamış’ta yapılması gerekiyor. Ayrıca salon sporlarının yaygınlaşması gerekiyor ve acilen kapalı bir buz hokeyi sahasının ve salonunun yapılması gerektiğini düşünüyorum. Daha önemlisi Sarıkamış’tan Çıldır’a biliyorsunuz Çıldır üzerinde Bakü Tiflis Kars tren yolu bu güzergahtan geçiyor. Bu müthiş bir olay bizim için büyük bir şans ama en önemlisi Sarıkamış ile Çıldır arasında raylı sistemin kullanılarak turizmin taşımacılığını yapmak lazım. Turistler kayak yaptıktan sonra Çıldır Gölü'ne de kolayca ulaşıp orayı da ziyaret edebilmelidir. Çıldır Gölü gibi kışın donan bir göl Türkiye'nin hiçbir yerinde yok. Türkiye’deki bu büyük potansiyeli değerlendirmemiz lazım. Ayrıca Ani'nin yeterli alt yapısı oluşturularak tanıtımı yapılmalı. Sarıkamış'a Tümenin terk etiği karargah binası ve tarihi lojman binalarının özel sektöre verilerek restore edilerek işletmeye açılması hatta pistlerden birinin buraya kadar uzatılarak bir tatil köyü karakteri oluşturulmalı! bunun yanı sıra Sarıkamış'a ivedi olarak bir kış sporları özellikli spor lisesi açılmalı...!

ÇILDIR GÖLÜ’NÜN BİR AN ÖNCE MİLLİ PARK İLAN EDİLMESİ GEREK

Çıldır Gölünün bir an önce milli park ilan edilmesi, üzerinde kano yarışlarının ve yelken yarışlarının yapılması gerek. Sayın Valimiz ve Sayın Bakanımız Ahmet Arslan’ın destekleri ile dört milyon liraya bir kütük ev getirmiş bir dinlenme tesisi yapılmış tabi bunlar başlangıçta olarak pek ilgi odağı olmamış olabilir ama özellikle kış sporlarından bu dediğimiz şeyleri yaşadıktan sonra yazın da bunlar yapıldığın da müthiş bir şey olacaktır. Ama şimdi en önemlisi Tiflis bundan yirmi yıl önce Sayın Demirel ile Tiflis’e gittiğimizde orada ışık bile yoktu ve sanki savaştan çıkmış gibiydi. Ama ne oldu devlet oradaki çoğu binayı restore ettirdi ve şuan Tiflis ve Batum Paris gibi bir şehir oldu. Biz de üçyüz on tarihi binayı korum altına aldık birkaç tanesini kendi gücümüzle yada iş adamlarımızın yardımı ile restore ettik. Ama inanıyorum ki bunlar bunların geri kalanı devlet tarafından restore edilirse ve dokuya uygun bir şekilde ışıklandırması yolları kaldırımları yapılır ise yürüme yolları dinlenme tesisleri yapılır ise inanıyorum ki Kars kültür turizminin Türkiye’deki en büyük merkezlerinden birisi olacaktır.” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler