'Alparslan ve Harakani Birlikte Anılmalı'

'Alparslan ve Harakani Birlikte Anılmalı'

1064 Selçukluların Kars'tan Anadolu'ya Girişlerinin 950. Yılı Etkinlikleri

'Alparslan ve Harakani Birlikte Anılmalı'

1064 Selçukluların Kars’tan Anadolu’ya Girişlerinin 950. Yılı Etkinlikleri

-ALPARSLAN VE HARAKANİ BİRLİKTE ANILMALI

-HARAKANİ HAZRETLERİNİN DE KARS’IN GÖNÜL FETHİNDE KATKISI KONUŞULDU

Kars Valisi Günay Özdemir, 1064 Selçukluların Kars’tan Anadolu’ya Girişlerinin 950. Yılı Etkinlikleriyle ilgili basınla tanıtım toplantısı düzenledi. Türklerin Anadolu’ya giriş tarihleri olan 1064’ün bilinmesi, yaygınlaştırılması için de Başkent Ankara’da bilboard çalışması yaptıklarını ifade eden Vali Özdemir, bu algının oluşması için bu tür alt yapı çalışmalarını hızlandırdıklarını söyledi. 

Öğretmenevi’nde düzenlenen toplantıda Anadolu’nun Fethi’nin 950. yılı etkinliklerinin bu yıl 16 Ağustos’ta icra edileceğini belirten Kars Valisi Günay Özdemir, 14-15 Ağustos tarihlerinde de sempozyum ve söyleşi programlarıyla birlikte aşıklar gecesinin de düzenleneceğini ifade etti.

Kafkas Üniversitesi, kurumlar, Harakani Vakfı ve halkın da katkılarıyla yapılacak olan etkinlikleri 16 Ağustos akşamı sonlandırılacağını anlatan Vali Özdemir, “Aslında Anadolu’nun Fethi’ne baktığınız zaman hem manevi hem de maddi anlamda daha eskilere dayanıyor. Kars’ın fethinde de Alparslan’ın etkisi kadar hatta etkisinden daha önemli Şehit Ebu-l Hasan Harakani Hazretlerinin gönül fethini yapması ve Kars’ı fethe hazırlaması da çok önemlidir. Çünkü Anadolu’nun fethine baktığımızda, İstanbul’un fethine baktığımızda maddi fetihlerden önce gönüllerin fethedilmesi, gönüllerin kazanılması ve öncelikle gönüllere yolların yapılması hep hedeflenmiştir. Harakani Hazretleri de Kars’taki bu faaliyetleriyle öncelikle gönülleri fethetmiştir. Kars’ın fethi dediğimiz zaman Alparslan ve Harakani Hazretlerini beraber anmamız gerektiğini düşünüyorum. Onun için bu etkinliklerde bizim hedefimizde Harakani Hazretlerinin de Kars’ın gönül fethinde katkısını tanıtmak ve arkasından Ani’nin Fethi’nde ve Ani’nin Fethi’den sonra da Anadolu’nun, İpek yolu’nun faktör olduğunu ve İstanbul’un Fethi’ne giden yolda Kars’ın Fethi’nin ne kadar önemli katkısının olduğunun bilinmesini sağlamaktır.” dedi.

İpek Yolu’nun tarihine de bakıldığı zaman Ani’nin Fethi’nden önce de İpek Yolu’nun var olduğunu söyleyen Vali Özdemir, “Ani’ne 20’nin üzerinde bir medeniyet kurulmuş ve Selçuklular Ani’yi fethettiği zaman Ani’de bir ticaret merkezi oluşturulmuş. Daha önce belki ticaret panayırlar, pazarlar şeklindeydi. Ama bunun kurumsallaşması, bunun alış-veriş merkezlerinin ve bedestenin, çarşının yapılması ve ticaret merkezinin kurumsallaşmasını Selçuklu’yla beraber görmekteyiz. Ve bakıyorsunuz; Selçuklu’yla beraber Ani Antik Kenti’mizde ticaret kurumsal hale gelmiş. Sağlık, kültür ve ticari anlamda bölgenin merkezi konumuna gelmiştir. Yapılan araştırmalarda Anadolu’da ilk yapılan hastanelerden birisinin de Ani’de olduğu tarihçilerimiz tarafından söylenmekte ve bu konuda bazı bulgulara rastladıkları söylenmekte. Bakıyorsunuz Anadolu’daki ilk cami (Menhuçher) Ani’de inşa edilmiş. İlk çarşı Ani’de inşa edilmiş. İlk hastane Ani’de inşa edilmiş. Onun için baktığınız zaman Kars, ilklerin şehri, ilklerin kenti ve Anadolu’nun Fethi’nin ilk basamadığıdır.” diye konuştu.

Ani’nin tanıtımı konusunda faaliyetler içinde bulunduklarını söyleyen Özdemir, ulusal ve uluslararası anlamda sempozyumlarla ve diğer faaliyetlerle bundan sonra fazla tanıtım içinde bulunacaklarını kaydetti. Bununla ilgili de Kafkas Üniversitesi’nin 14 Ağustos’ta Ani ve Seçuklularla ilgili sempozyum düzeldiğini, bu sempozyuma sadece Türkiye’den değil bölge ülkelerinden de öğretim üyelerinin katılacağını vurguladı. 100’e yakın ulusal ve uluslararası katılımın olacağına dikkat çeken Vali Özdemir, sempozyumdan çıkacak sonuçlara göre de gelecek yıllardaki plan ve bilimsel çalışmaları yapacaklarını sözlerine ekledi. Cuma günü de (15 Ağustos) Evliya Camii’nde mevlit ve Cuma Namazından sonra fetih yemeğinin verileceğini, Anadolu Alperenleri ve Civanmertlikle ilgili de bir söyleşinin yapılacağını belirten Özdemir, Kars’ın fethinin önce gönüllerin fethiyle olduğunu ve onun da Harakani Hazretlerinin çalışmalarıyla filizlendiğinin bilinmesini istediklerini ifade etti.

1064 SELÇUKLULARIN KARS’TAN ANADOLU’YA GİRİŞLERİNİN 950. YILI

Ani şehri, binlerce yıllık geçmişiyle çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış, tarihi ipek yolu üzerinde kurulmuş, Anadolu’yu ebedi olarak Türklüğe kazandıran Selçuklu Sultanı Alparslan’ın Bizans Devletinden aldığı tarihin güçlü bir ticaret merkezi olup, günümüzde de ilimiz turizminin en önemli destinasyonlarındandır.

Anadolu’nun kapılarının Türklere açılmasını sağlayan Malazgirt Zaferinin müjdecisi olarak görülen Ani şehrinin Selçuklular tarafından 1064 tarihindeki fethi, bu nedenle tarihsel süreç içerisinde önemli bir yer almaktadır.

Sultan Alparslan, 1064 yılında Ani şehrini fethettikten sonra şehrin yönetimini Ebu’l Manuçehr Bey’e vermiştir. Ani’deki Şeddadlı Beyliğinin kurucusu olan Ebu’l Manuçehr Ani şehrinin dış cephe sur sistemini yeniletmiş ve Aslanlı Kapı olarak bilinen giriş kapısına surların 4 satırlık kufi kitabesini yaptırmıştır. Ebu’l Manuçehr tarafından 1072 tarihinde yaptırılan ve Anadolu’daki ilk Türk Camii olma özelliğini de taşıyan Manuçehr Cami, Selçuklu Sarayı, Kervansaray, Ebu’l Muammeran Cami ve Küçük Hamam Ani Örenyeri’nde ayakta kalmış Selçuklu dönemine ait yapılardır.

1064 yılındaki fethin daha öncesinde, Anadolu’ya düzenlenen akınlarda Çağrı Bey ordusu ile Ani ve Kars üzerinden Erzurum’a kadar ilerlemiş ve bugünkü Horasan ilçesinde Çağrı Bey’in ordusu Bizans ordusunu ağır yenilgiye uğratması sonucu Anadolu kapıları da Türklere açılmaya başlamıştır. Çağrı Bey’in bu akınları sırasında Kars’ın manevi sahibi olarak da bilinen Ebu’l Hasan Harakani Hazretleri, Selçuklu ordusu ile birlikte Kars’a gelmiş, 1033 tarihinde Yahni Dağı’nda bir Bizans birliği ile yapılan çatışmada şehit düşmüştür. Mevlana Celalettin Rumi’nin “Biz ne öğrendiysek Ebu’l Hasan Harakani Hazretleri’nden öğrendiklerimizdir.” diyerek önemle vurgu yaptığı Alperen Ebu’l Hasan Harakani Hazretleri’nin, tasavvufu ile Mevlana’ya feyz vermiştir.

Bu fethin 950’nci yıldönümünü, 14, 15 ve 16 Ağustos 2014 tarihlerinde büyük bir coşkuyla, ecdadımıza yakışır şekilde kutlayarak, geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz genç nesillerimize ve tüm dünyaya duyurmak ve tanıtmak en büyük amacımızdır. Zira geçmişini, tarihini bilmeyen, geleceğine yön veremez.

Bu amacımızı gerçekleştirebilmek için de Valiliğimizce; 14, 15 ve 16 Ağustos 2014 tarihlerini kapsayan “1064 Selçukluların Kars’tan Anadolu’ya Girişlerinin 950. Yılı Etkinlikleri” düzenlenmiştir.

Etkinlikler kapsamında; Uluslararası Ani-Kars Sempozyumu, Ani-Şehristan Gravürleri ve Fotoğraf Sergisi, Mevlid-i Şerif, Cuma Namazı ve Fetih Yemeği, Anadolu’nun İlk Alperenlerinden Ebu’l Hasan Harakani’nin Civanmertliği ve Fetihteki Önemi konulu söyleşi, Aşıklar Gecesi, Saygı tırmanışı (Yahni Dağı), Halk Oyunları Gösterisi, Mehteran Gösterisi, Ani-Şehristan ve Kazı Alanlarının Gezilmesi gibi programlar yer almakta. kha

20140812aw166162_04.jpg

20140812aw166162_05.jpg

20140812aw166162_01.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler