Anadolu’nun ilk Türk camisi için sayılı günler kaldı!

Anadolu’nun ilk Türk camisi için sayılı günler kaldı!

Geçtiğimiz yıl restore çalışması başlayan Anadolu’nun ilk Türk camisi Ebu'l Menuçehr Caminin 16 Ağustos Ani’nin fethinin 957. yıldönümünde ibadete açılması öngörülüyor.

Volkan KARABAĞ

Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesindeki Ani Ören Yeri'nde incelemelerde bulundu. Anadolu’nun ilk Türk camisi Ebu'l Menuçehr Caminin ve Büyük Hamam, Selçuklu Çarşısı ve Knutları ile Selçuklu Mezarlığı'nda devam etmekte olan kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Öksüz, yetkililerden bilgi aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, SERKA ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü işbirliğiyle restore edilen Ebu'l Menuçerh Camisi, 16 Ağustos'ta Ani’nin fethinin 957. yıldönümünde ibadete açılması planlanıyor.

Kazı Evi’nde gazetecilere açıklama yapan Vali Öksüz, Menuçehr Camisinin restore çalışmasının geçtiğimiz yıl başladığını anımsatarak, “İnşallah, 16 Ağustos yani Ani’nin fethinin yıldönümünde restorasyon çalışmalarımızı tamamlayıp cami olarak hizmete açmayı planlıyoruz.” dedi.

35 kişilik bir ekiple 1 Haziran’da Ani Ören Yeri’nde başlayan kazıların 30 Eylül’e kadar süreceğini ifade eden Vali Öksüz açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ani’de UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan bizim çok değerli bir kültür varlığımız burası. Buradaki restorasyon çalışmalarını hep beraber inceledik, bildiğiniz gibi biraz önce de gördünüz Selçuklu Camisi, Menuçehr Camisi, Selçuklu Çarşısı ve Selçuklular döneminde konut olarak kullanılan yerlerdeki restorasyon çalışmaları sürüyor. Burada bir kaza ekibimiz var, kazı ekibimiz bu çalışmaları yürütüyor. Restorasyon çalışmalarını diğer destekler ile birlikte yürütüyoruz. 1 Haziran'da kazı çalışmalarımız başladı, 30 Eylül'e kadar bu kazı çalışmalarımız devam edecek. 35 kişilik bir ekip burada. Bu önemli kültür varlığını gün yüzüne çıkarmak, bütün insanların hizmetine sunmak için çaba gösteriyor, gayret ediyoruz. İnşallah burayı restore edilmiş haliyle kısa sürede bütün insanlığın hizmetine sunarız diye düşünüyorum, bu çalışmalar tabii zaman isteyen, emek isteyen gayret isteyen çalışmalar onun için tabii ki belli bir hızla yürüyor, biz de bu çalışmalara elimizden geldiğince destek oluyoruz umarım kısa süre içerisinde bu restorasyon çalışmalarını tamamlarız.”

anadolu’nun-ilk-turk-camisi-icin-sayili-gunler-kaldi!-(1).jpganadolu’nun-ilk-turk-camisi-icin-sayili-gunler-kaldi!-(12).jpganadolu’nun-ilk-turk-camisi-icin-sayili-gunler-kaldi!-(13).jpganadolu’nun-ilk-turk-camisi-icin-sayili-gunler-kaldi!-(14).jpganadolu’nun-ilk-turk-camisi-icin-sayili-gunler-kaldi!-(2).jpganadolu’nun-ilk-turk-camisi-icin-sayili-gunler-kaldi!-(3).jpganadolu’nun-ilk-turk-camisi-icin-sayili-gunler-kaldi!-(4).jpganadolu’nun-ilk-turk-camisi-icin-sayili-gunler-kaldi!-(5).jpganadolu’nun-ilk-turk-camisi-icin-sayili-gunler-kaldi!-(6).jpganadolu’nun-ilk-turk-camisi-icin-sayili-gunler-kaldi!-(7).jpganadolu’nun-ilk-turk-camisi-icin-sayili-gunler-kaldi!-(8).jpganadolu’nun-ilk-turk-camisi-icin-sayili-gunler-kaldi!-(9).jpganadolu’nun-ilk-turk-camisi-icin-sayili-gunler-kaldi!-(10).jpganadolu’nun-ilk-turk-camisi-icin-sayili-gunler-kaldi!-(11).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler