“Ani’de 22 Medeniyetin Kapısı Kars” Defilesi

“Ani’de 22 Medeniyetin Kapısı Kars” Defilesi

KARS ULUSLARARASI KÜLTÜR VE TURİZM GÜNLERİ'NDE MEDENİYETLER DEFİLESİ ANİ ANTİK KENT'TE

“Ani’de 22 Medeniyetin Kapısı Kars” Defilesi

KARS ULUSLARARASI KÜLTÜR VE TURİZM GÜNLERİ’NDE MEDENİYETLER DEFİLESİ ANİ ANTİK KENT’TE

12-15 Haziran tarihleri arasında Kars’ta ilki gerçekleştirilen “Kars Uluslararası Kültür ve Turizm Günleri” kapsamında Ani Harabeleri’nde “Ani’de 22 Medeniyetin Kapısı Kars” defilesi düzenledi.

Defileye Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Moda ve Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, Harley Davidson İstanbul ekibi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi öğretim görevlileri ve öğrencileri katıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay eşliğinde Ani Ören Yeri’nde yapılan gezinin ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi tarafından düzenlenen tarihi resim sergisi sunuldu. Öğrenciler yapmış oldukları resimleri öğretim görevlileriyle beraber konuklara tanıttılar.

İstanbul Aydın Üniversitesi’nin düzenlemiş olduğu “Ani’de 22 Medeniyetin Kapısı Kars” defilesinde de Ani’de yaşayan kültürlerin giyimlerini canlandırarak tarihi bir daha konukların göz önüne sergilediler.

Defile sonrası Moda ve Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, defile hakkında bilgi verdi ardından da Vali Günay Özdemir ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Moda ve Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, “Bu defilenin özelliği şu; geçmişini kabul eden gençler, ama bugün güncel olarak bir şeyler katan da gençler vardır. Bunun çok anlamlı ve önemli olduğunu düşünüyorum. Ani harabeleriyle ilgili bir defile düzenledik. Bu defile de her iki koleksiyonumda da 120 öğrencimiz, 12 öğretim görevlisi görev aldı. Federasyondan çok ciddi anlamda bir sürü işadamımız katkı sağladı. Projeyi geliştirme adına bir çok arkadaşımız birlikte hareket etti. Biz bu projeyi başından sonuna kadar halay edasıyla, düğün edasıyla yaptık. Sunmuş olduğumuz koleksiyonlarımızın her birinin her koleksiyonumuzun bir hikayesi vardı. Diğer taraftan da yapılan koleksiyonlar bu bölgeyi araştırarak tarihi dokudaki kumaşa, kumaştan konfeksiyona, konfeksiyondan kostüme çevirdi. Bu işlemin mutfağında çalışan tüm öğrenci arkadaşlarımızı da manken yaparak sunuma hazırladık. Dolayısıyla aslında bütünlüğünü görürken bunun ayrıcalığı da şuydu; bu defile yerinde yapıldı, Ani’de yapıldı. Biz defile deyince hep ticari olarak düşünürüz. Bir firmanın yada bir sezonun ürününü tüketici ile buluşturma olarak görürüz. Oysa bizim bu defilelerimizde ticari bir tarafı olmadığı gibi tarihe katkı sağlayan ve bugün tarihe de ilaveler yapan bir çalışmaydı.” dedi. 

Harley Davidson İstanbul ekibinin motosikletlerle yapmış olduğu turlar şehir içinde renkli görüntülere sahne oldu. Ekip, şehirden yola çıkarak Ani Harabeleri yolunda da 42 kilometrelik bir tur attı. kha

Önceki ve Sonraki Haberler