Aras Havzasının en büyük barajı 2020 yılında hizmete girecek

Aras Havzasının en büyük barajı 2020 yılında hizmete girecek

Kars Valisi Türker Öksüz, Sarıkamış sınırları içinde bulunan Aras nehri üzerinde yapım çalışmalarının devam ettiği Karakurt Barajı ve HES inşaatında incelemelerde bulundu.

Volkan KARABAĞ / KARS MANŞET

6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat doğrultusunda EPDK’dan alınan üretim lisansı kapsamında inşa edilen Karakurt Barajı ve HES İnşaatı hakkında DSİ 24. Bölge Müdürü Mahmut Dündar ve yüklenici firma yetkililerinden yapılan çalışmalar hakkında sunum eşliğinde bilgi alan Vali Öksüz daha sonra gazetecilere açıklama yaptı.

2016 yılında yapım çalışmasının başladığı ve 2020 yılının başlarında faaliyete geçmesi planlanan Karakurt Barajı’nın Kars için hayati önem taşıdığını belirten Vali Öksüz, tüm dünyada olduğu gibi büyüyen ve gelişen ülkemizde de enerji ihtiyacının her geçen gün arttığını, bu artışa paralel olarak enerji ihtiyacının kendi öz kaynaklarımızdan sağlanmasının hem ilimiz hem de ülke ekonomisi açısından önemine vurgu yaptı.

Vali Öksüz, 100 MV kurulu güce sahip olan Karakurt Barajı’nın Aras Havzası üzerinde kurulu en büyük ve Türkiye’de asfalt çekirdekli kaya dolgu ile yapılan baraj olduğunu vurgulayarak, tüm bunların yerli imkanlar ve araçlar ile yapılmasının önemine değindi.

Üretilecek enerjinin yanı sıra, içme suyu temini ve tarımsal arazilerin sulanması açısından ilimiz ve ülkemiz için büyük katma değer sağlayacak olan Karakurt Barajı’nda devam kamulaştırma çalışmalarına da değinen Vali Öksüz, kamulaştırma işlemlerinin büyük kısmının bittiğini kalan kamulaştırma çalışmaları içinde vatandaşların mağdur edilmeden koordinasyon içinde şeffaf bir yaklaşım içinde çözüleceğini söyledi.

Vali Öksüz, yeni oluşturulan yerleşim alanı içinde vatandaşların mağdur olmaması adına her türlü çalışmanın planlandığını ve çalışmaların devam ettiğini belirterek, projede emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Açıklamanın ardından Vali Öksüz, Karakurt Barajı inşa alanı, enerji tüneli ve santral binasında incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.

Karakurt Barajı, Aras nehri üzerinde gövde uzunluğu 142 metre yüksekliğinde, Kret uzunluğu 497 metre, gövde hacmi yaklaşık 6 milyon m3 olan asfalt çekirdekli kaya dolgu tipinde bir barajdır. Yaklaşık 1,5 milyar TL’ye mal olacak Karakurt Barajı ve HES Tesisleri tamamlandığında yılda 380 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretilecek. Karakurt Barajı ve HES Tesisleri; derivasyon tünelleri, baraj gövdesi, dolusavak, enerji tüneli, cebri boru, santral binası ve şalt sahası ünitelerinden oluşuyor. Derivasyon Tünelleri, 6.3 metre iç çapında, at nalı 888 metre ve 1000 metre uzunluğunda olmak üzere iki adet tünelden oluşuyor. 

aras-havzasinin-en-buyuk-baraji-2020-yilinda-hizmete-girecek-(1).jpgaras-havzasinin-en-buyuk-baraji-2020-yilinda-hizmete-girecek-(2).jpgaras-havzasinin-en-buyuk-baraji-2020-yilinda-hizmete-girecek-(3).jpgaras-havzasinin-en-buyuk-baraji-2020-yilinda-hizmete-girecek-(4).jpgaras-havzasinin-en-buyuk-baraji-2020-yilinda-hizmete-girecek-(5).jpgaras-havzasinin-en-buyuk-baraji-2020-yilinda-hizmete-girecek-(6).jpgaras-havzasinin-en-buyuk-baraji-2020-yilinda-hizmete-girecek-(7).jpgaras-havzasinin-en-buyuk-baraji-2020-yilinda-hizmete-girecek-(8).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler