Ardahan Nasıl Kalkınır?

Ardahan Nasıl Kalkınır?

Ardahan bugün 1.Ardahan Ekonomi Formu'na ev sahipliği yapıyor

Ardahan Nasıl Kalkınır?

Ardahan bugün 1.Ardahan Ekonomi Formu’na ev sahipliği yapıyor

Ardahan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı tarafından “Ardahan Nasıl Kalkınır?” konulu, 1. Ardahan Ekonomi Formu düzenleniyor.

Ardahan Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda SERKA’nın desteği ile gerçekleştirilen Ekonomi Formuna, CHP İstanbul Eski Milletvekili, İktisatçı Hemşerimiz Esfender Korkmaz’da katılıyor.

Ardahan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Çetin Demirci’nin açılış konuşması ile başlayacak olan Formda’da Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu ve Belediye Başkanı Faruk Köksoy da birer konuşma yapacak.

Ardahan Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Çetin Demirci, Ardahan’da ilk kez düzenlenen Ekonomi Fuarında Ardahan’ın mevcut ekonomik durumunun değerlenileceği ve Ardahan’ın nasıl kalkınacağının masaya yatırılacağını açıkladı.

Demirci ayrıca, Ekonomi Formuna, Esfender Korkmaz ile birlikte Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, akademisyenler, birçok bilim adamı, sosyoloji uzmanı, eğitimci, yönetim ve özel eğitim uzmanı gibi isimlerin katılacağını söyledi.

ESFENDER KORKMAZ’A GÖRE, “ARDAHAN’DA İKTİSADİ GELİŞME”

Ekonomi Formuna geniş çaplı bir konferans verecek olan Prof.Dr. Esfender Korkmaz, “Ardahan’da İktisadi Gelişme” konulu sunumunda Ardahan’ın Kalkınma Potansiyelini masaya yatıracak.

Korkmaz vereceği konferansta ayrıca enerji çağında Türkiye’nin yerini konu edeceği gibi “Yeni altın yumurtlayan tavuk” olarak nitelediği Organik Tarım ve Hayvancılık konusunu da masaya yatıracak. Korkmaz ayrıca Ardahan’ın Organik Tarım ve Hayvancılık İmkanları Nasıl Organize Edilir?”, Kars - Ardahan Hayvansal Organik Ürünler Organize Sanayi Bölgesi Projesi, nasıl hayata geçirilir? “Bölgede Organik Bal Üretimi Nasıl Yapılır? “Çıldır Gölü’nün Spor Merkezi Olması Nasıl Sağlanır ” ve “Sınar Ticaretinin Yapılacağı Ardahan Serbest Bölgesi Nasıl Kurulur gibi ” konulara da değinecek.

RAHMETLİ ÖZAL BU İŞİN ÜSTÜNE GİTTİ... TEPKİLERE KULAK ASMADI

Prof. Dr. Esfender Korkmaz, Serhat bölgesinin kalkınmasında genel analiz yaptığı önceki gün kaleme aldığı yazısında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın “Yeni altın yumurtlayan tavuk: Organik tarım ve hayvancılık’ konusunu, ele aldığını hatırlattı. Organik hayvancılık tarımın 1960'lı yıllarda turizm sektörü için altın yumurtlayan tavuk olarak değerlendirdiğini belirten Korkmaz, Turgut Özal’ın bu işin üstüne giderek tepkilere de kulak asmadığını yazdı.

Kormaz yazısında, “Turizm yatırımları için, arsa ve arazi tahsisleri yapıldı. Yatırım teşvikleri verildi. Sonuçta 2013 turizm gelirimiz 32,3 milyar dolar oldu. Organik tarım da aynen turizm gibi doğal imkânlar, iklim ve genç nüfusu itibariyle, Türkiye için potansiyel bir ekonomik imkândır. Bugüne kadar Türkiye organik tarım konusunda mesafe alan bir ülkedir. Aşağıdaki tablodan görüleceği gibi, 2009 ile 2012 arasında organik bitkisel üretim iki katına çıkmış” dedi.

SİVİL ORGANİZASYONLAR BELİRLİ BİR YERE KADAR BAŞARILIDIR

Prof. Dr. Korkmaz, kaleme aldığı yazısı şöyle:

Ülke düzeyinde devletin öncülük etmesi gerekir. Maddi teşvikleri artırması ve denetim yapması gerekir. Özellikle denetim yapılmalıdır. Aksi halde bu konu da istismar edilirse yurt dışı satış imkanları bir daha geri dönmemek üzere kapanır. Hayvancılık konusunda hayvansal organik ürünler de bitkisel ürünler kadar önemli bir potansiyeldir. Kars-Ardahan ve Iğdır Kalkınma Vakfı olarak, benim "Kars-Ardahan Hayvansal Ürünler Organize Sanayi Bölgesi" projem vardı. Bu projeyi Kars-Ardahanlı iş adamları ve Tarım Bakanı ve bakanlık uzmanları ile birlikte tartıştık.

Kars-Ardahan ortak bir alan, söz gelimi birbirine yakın üç-beş köyü, "Hayvansal Organik Ürünler Organize Sanayi Bölgesi" olarak kurulacak. Bu alana yakın bölgelerde, aynı zamanda besi organize sanayi bölgeleri kurulacak. Kars-Ardahan Hayvansal Organik Ürünler Organize Sanayi Bölgesi idaresi, her iki vilayetin İl Özel İdareleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları, Ziraat Odaları tarafından valilerin başkanlığında olacak. Besi bölgelerinde: Hayvan Üretimi, Hayvansal atıkların ortak değerlendirilmesi (Biyogaz gibi )Ortak yem bitkileri üretimi, Ortak Mera kullanımı, Ortak süt sağma tesisleri. Üretim ve pazarlama alanında ise: Süt ve süt ürünleri fabrikası kurulması, Soğuk hava deposu, Kalite kontrol amaçlı akredite laboratuarı, Organize süt-süt tozu ve peynir imalatı, İhracat ve iç pazarlama Türkiye'nin bir başka önemli potansiyeli, organik bal üretimidir. Ülkemizin ekolojik koşulları organik bal üretimi için uygundur. Özellikle Kuzeydoğu Anadolu'da flora zengindir, sentetik kimyasalların kullanımı sınırlıdır. Üretim ve pazarlama, kooperatif ortaklıklar şeklinde olursa, etkinlik artar. Ne var ki bizde kooperatifçilik kültürü gelişmemiştir. Organik bal üretiminde arıların pahalı beslenmesi yanında söz konusu kooperatifçiliğin zorlukları gibi handikaplar vardır. Ancak markalaşma gerçekleşirse, kooperatifçiliğin, fiyat avantajı, kredi kolaylığı, ortak pazarlama maliyetlerinin daha düşük olması gibi önemli avantajları bulunmaktadır. Tacettin DURMUŞ

10336826_10152207773374387_9144867495692639911_n.jpg

esfender-hoca--(1).jpg

esfender-hoca--(3).jpg

Önceki ve Sonraki Haberler