Ardahan Üniversitesi haberleri

Ardahan Üniversitesi haberleri

ARÜ'DE “MANAS'IN GÖRÜNEN YÜZLERİ” İLE BULUŞMA

Ardahan Üniversitesi haberleri

ARÜ’DE “MANAS’IN GÖRÜNEN YÜZLERİ” İLE BULUŞMA

Ardahan Üniversitesi (ARÜ), Kafkasya’nın kültürel değerlerini ortaya çıkaracak nitelikteki çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürüyor. Kültürel etkinlikler kapsamında 4-5 Nisan 2014 tarihleri arasında ARÜ tarafından düzenlenen “Tebriz Geceleri” adlı programın ardından, 28 Mayıs 2014 tarihinde Türk ve İranlı Âşıklar bir araya geldi. “Türk-İran Âşıklar Şöleni” isimli program ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) konferans salonunda gerçekleştirildi.

“Manas’ın Görünen Yüzleri” Bir Araya Geldi

Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak’ın yürüttüğü “Manas’ın Görünen Yüzleri: Kayçılar- Akınlar-Ozanlar- Âşıklar” adlı proje kapsamında düzenlenen şölene İran-Umriye’den Ali Karimi Gharehaghaji ile Ghorban Pourvali Alyar teşrif etti. Ardahan-Çıldırlı âşıklar Faruk Erdoğan, Memet Oktay Ergani ve İsrafil Uzunkaya’nın katılımıyla Manas’ın görünen yüzleri bir araya geldi.

Saat 15.30’dan itibaren başlayan şölene İl Kültür ve Turizm Müdürü Sıddık Alagöz,  İBEF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mitat Durmuş, Prof. Dr. Ceval Kaya, Prof. Dr. Hüseyin Türk, Doç, Dr. Mustafa Karabıyıkoğlu, Yrd. Doç. Dr. Ahmet İçli ile öğretim elemanları ve İBEF öğrencileri katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak, Türk ve İran âşıklarını takdim ederek sahneye davet etti. Sahneye çıkan âşıklar hep birlikte hoş geldin şiirlerini söyledi. Şiir dinletisinin ardından âşıkların her biri sahnede yeteneklerini sergiledi. Ayrı ayrı söyledikleri şiirlerle birlikte yaptıkları atışmalar da katılımcıları keyiflendirdi. 

Şölenin Öğrencilere Katkısı Büyük

Şölene katılan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri, şölendeki atışmalardan seminer derslerinin uygulamaları için ders içeriğine uygun olarak yararlandı. Öğrenciler, Âşıklık geleneği ve onun icrasını Manas’ın görünen yüzlerinden, yani birinci kaynaktan edinmiş oldu. Hem öğretici hem eğlendirici olan şölende halk edebiyatı ürünlerinin çok yönlülüğü âşıkların yürekten sözleriyle sergilendi. İki farklı ülkeden âşıkların oluşturduğu birlik ve bütünlük atmosferi âşıklık geleneğinin evrensel anlamda kültür taşıyıcı unsur oluşunu da gösterdi.

Programda İranlı âşık Ali Karimi Gharehaghaji’ye İl Kültür ve Turizm Müdürü Sıddık Alagöz, Ghorban Pourvali Alyar’a Yrd. Doç. Dr. Mithat Durmuş, Çıldırlı âşık Memet Oktay Ergani’ye Prof. Dr. Ceval Kaya, İsrafil Uzunkaya’ya Doç. Dr. Mustafa Karabıyıkoğlu, Faruk Erdoğan’a Doç. Dr. Erdoğan Altınkaynak birer teşekkür belgesi takdim etti.

Türk-İran âşıklarının icra ettikleri eserler ve âşıkların atışmaları ile katılımcıların keyifli dakikalar yaşadığı program, katılımcılara teşekkür edilmesi ve toplu hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.

NIKE HALI SAHA LİGİ KUPASINI ARÜ KALDIRDI

TFF, NIKE ve Ardahan Üniversitesi’nin (ARÜ) birlikte düzenlediği “NIKE Halı Saha Ligi”nin 3. Turnuvası Ardahan’da yapıldı. ARÜ’lü öğrencilerin katıldığı turnuvada toplam 22 takım mücadele etti.

Turnuva Maçlarında Büyük Çekişmeler Yaşandı

“23 Şubat Spor Halı Saha Tesisleri”nde düzenlenen turnuva maçları büyük çekişmelere sahne oldu. Yaklaşık on beş gün süren turnuvada ARÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Öğretmenliği Bölümü birinci ve ikinci sınıf takımları finale kaldı. İki ARÜ’lü takımın karşılaştığı finalde “Ardahan Üniversitesi Özgür BESYO” takımı 3-2’lik skorla turnuvanın şampiyonu oldu. Turnuva birincisi olan takımımız, 31.05.2014 tarihinde Ardahan, Kars ve Ağrı illerindeki üniversiteler arası bölge finallerine katılmaya hak kazandı.

Kupayı ARÜ’lüler Kaldırdı

NIKE Halı Saha Ligi karşılaşmalarının ardından kupa töreni düzenlendi. Törene, Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık,  Genel Sekreter Yardımcısı Ercan Gültürk, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük, BESYO Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kürşad Akbulut ve Organizasyonun Ardahan Üniversitesi Sorumlusu BESYO Sekreteri Özgür Hamza Küçük başta olmak üzere çok sayıda akademik-idari personel ile öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Palabıyık Tüm Takımları Tebrik Etti

Törende Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık, şampiyon takımı ve müsabakalarda ter döken tüm oyuncuları tebrik etti.  Organizasyonla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Palabıyık, “Turnuvaya katılımın yoğun olması bizleri sevindirdi. Şampiyon takımımıza bundan sonraki süreçte başarılar diliyorum” diyerek, ARÜ’lü takımın bölge ve ülke çapında düzenlenecek olan futbol karşılaşmalarından da galip gelmesi temennisinde bulundu. 

ARÜ’LÜ ÖĞRENCİLERDEN ERZURUM’A TEKNİK GEZİ

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Çıldır Meslek Yüksekokulu (ÇMYO) Lojistik 2. sınıf ve Dış Ticaret 2. sınıf öğrencileri tarafından, Öğr. Gör. Dilek Gönçer Demiral ve Öğr. Gör. Ömer Cenap Özdemir rehberliğinde, 26 Mayıs 2014 tarihinde Erzurum’a lojistik faaliyetleri inceleme, depo yönetimi ve kargo operasyonları ile ilgili bir teknik bir gezi düzenlendi.

20 öğrencinin katıldığı gezide ARÜ ekibi ilk olarak,  her yıl Fortune Dergisi tarafından düzenlenen “Türkiye’nin En Büyük 500 Firması” listesine giren ve lojistik-taşımacılık sektörünün son dört yıldır liderliğini üstlenen “Netlog Lojistik” firmasında çeşitli incelemelerde bulundu. Firmanın İstanbul Merkez Mikro Dağıtım ve Projeler Grup Müdürü Ali Giray Aygün’ün destek ve katkılarıyla gerçekleştirilen gezide ARÜ’lü ekibe refakat eden Operasyon Müdür Yardımcısı Lütfi Boztepe, Depo Müdür Yardımcısı Nihat Demirci ve Nakliye Operasyon Uzmanı Avni Özdurmuş öğrencileri “Lojistik Faaliyetleri İnceleme ve Depo Yönetimi” konusunda bilgilendirdi.

“Gençler, Bizim İçin Büyük Bir Şans”

Yaklaşık üç saat süren gezide öğrenciler “Mal Kabul”, “Depolama”, “Sevkiyat” ve “Depo” yönetiminde kullanılan “Bilgi Teknolojileri”  hakkında bilgi sahibi oldu.  Söz konusu geziden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ali Giray Aygün, Erzurum’da yapılacak yeni yatırımlarda Ardahan Üniversitesi’nden mezun olacak öğrencilerin kendileri için büyük bir şans olabileceğini belirtti.

Ardından ARÜ ekibi, Aras Kargo Erzurum Bölge Müdürü Uğur Döşkaya’nın desteğiyle Aras Kargo Erzurum Bölge Transfer Merkezi’nde çeşitli incelemelerde bulundu. Transfer Merkezi Müdürlüğü yetkilileri öğrencilere kargo operasyonları ve sevkiyatları hakkında bilgi verdi.

ARÜ’de Teorik ve Pratik Eğitim Birlikte Yürütülüyor

Geziyle ilgili açıklama yapan Ardahan Üniversitesi Çıldır MYO Öğr. Gör. Ömer Cenap Özdemir, ‘‘Bu gezi, bizi ve öğrencilerimizi oldukça memnun etti.” dedi. Çıldır MYO Öğr. Gör. Demiral, “Erzurum’a düzenlenen bu teknik gezide öğrenciler teorik olarak öğrendikleri bilgilerin pratikteki karşılığını görme fırsatı bulmuş oldu.” diye konuştu. Çıldır MYO Müdür Yrd. Doç. Dr. Barış Aşçı ise, “Öğrencilerimiz için düzenlediğimiz gezi ve inceleme faaliyetlerimiz her yıl tekrarlanacaktır. Bu konu ile ilgili olarak lojistik firmaları ile işbirliği yapılması, planlarımız içerisinde yer alacaktır.” dedi.

ARÜ, 8. ENGELSİZ ÜNİVERSİTELER ÇALIŞTAYI’NA KATILDI

Ardahan Üniversitesi (ARÜ), sosyal sorunlara çözüm üreten nitelikteki toplantılara katkı sağlamayı sürdürüyor. Bu bağlamda engellilerle ilgili birbirinden değerli projelere imza atan “ARÜ Engelsiz Üniversite Birimi”, diğer üniversitelerle birlikte engellilerin sorunlarının masaya yatırıldığı ve çözüm önerilerinin paylaşıldığı 8. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı’na katıldı. ARÜ’yü temsilen Engelsiz Üniversite Birim Sorumlusu Öğr. Gör. Betül Aşçı’nın yer aldığı çalıştay, Erzurum’da Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, 15- 17 Mayıs 2014 tarihleri arasında yapıldı.

“Disleksi ve Dikkat Eksikliği Gibi Rahatsızlıklar Da Birer Engeldir”

Çalıştayda ‘‘Kaynaştırma Eğitimi ve Engelsiz Üniversite Birimlerinin Çalışmaları’’ hakkında çeşitli bilgiler verildi. Öte yandan programda, genel olarak üniversitelerdeki engellilerin sorunlarına çözüm aramak amacıyla 2007 yılında 1. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı’nı organize etmesiyle bilinen ODTÜ Öğretim Görevlisi Claire Özel, “Engelsiz Üniversite Birimleri”nin işleyişini anlattı. Ayrıca Öğr. Gör. Özel, Türkiye’de engellilik üzerine çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Öğr. Gör. Özel, görme, işitme ve ortopedik engelin yanı sıra disleksi ve dikkat eksikliği gibi sorunların da engel teşkil eden rahatsızlıklar olduğunu dile getirerek, “Disleksi ve dikkat eksikliği gibi sorunları olan öğrencilerin birçoğu bu konuda başvuru maalesef yapmamaktadır. Bu tür durumlar karşısında üniversitelerin öğrencilere yardımcı olması önemlidir.” diye konuştu.

Doç. Dr. Hatice Şahin ise, “Kaynaştırma Eğitimi Uygulaması” ve “Ülkemizde Kaynaştırma Eğitiminde Yaşanan Aksaklıklar” hakkında bilgi verdi.

Çalıştayda, Engelli Öğrenciler Sıkıntılarını Paylaştı

Daha sonra programa katılan engelli öğrenciler birer sunum yaptı. Ardından üniversite temsilcilerinin birlikte hazırladıkları sonuç bildirgesinin okunmasıyla çalıştay sona erdi. kha

Önceki ve Sonraki Haberler