Ardahan Üniversitesi'nden Haber Turu

Ardahan Üniversitesi'nden Haber Turu

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) tarafından düzenlenen haber turu:

Doç. Dr. Yuguşeva ARÜ'de Altay İnançlarını Anlattı

doc.-dr.-yuguseva-arude-altay-inanclarini-anlatti-001.jpg

Ardahan Üniversitesi (ARÜ), İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) konferans salonunda gerçekleştirilen konferansta Altaylı kam ve folklor araştırmacısı Doç. Dr. Nadya Yuguşeva, ARÜ’lü akademisyen ve öğrencilere Altay İnanç Sistemi’ni anlattı.

ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Kılıç, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Levent Küçük’ün yanı sıra birçok akademisyen ve ARÜ’lü öğrencinin katıldığı konferansta, Rektör Prof. Dr. Korkmaz, kısa bir açılış konuşması gerçekleştirdi.

Rektör Prof. Dr. Korkmaz konuşmasında, dünyaca ünlü edebiyatçı Cengiz Aytmatov’un “Hepimiz Altay kazanından çıktık” sözünü dile getirerek, Altay Özerk Cumhuriyeti’nde çalışmalar yapan İBEF Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Fatih Şayhan’ı kürsüye davet etti. Şayhan konuşmasında kamçılık inancı hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Yrd. Doç. Dr. Şayhan, konuşmasını yapmak üzere Doç. Dr. Yuguşeva’yı kürsüye davet etti. Kam ve folklor araştırmacısı Doç. Dr. Yuguşeva konuşmasında, kamlık inancının geçmişe uzanan anlamsal içerikleri bakımından ay, güneş, yıldızlar ve gökyüzü ile yaşıt olduğunu belirterek, kamların kendi isteği ve düşünceleri ile hareket etmediğini doğaüstü güçler tarafından yönlendirildiğini dile getirdi.

Bu inanç dünyasının özünde, doğayı bütün olarak kavramayı ve doğaya karşı saygılı olunması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Yuguşeva, ARÜ Rektörü Prof. Dr. Korkmaz’dan yerleşke alanında her öğrenci için bir ağaç ve bir çiçek dikmesini rica ederek, öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

Soruların ardından son bulan konferansta Rektör Prof. Dr. Korkmaz tarafından, Doç. Dr. Yuguşeva’ya çiçek ve teşekkür belgesi takdim edildi.

ARÜ'lü Sporcudan Uluslararası Başarı

arulu-sporcudan-uluslararasi-basari-001.jpg

Türkiye Oryantiring Federasyonu tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Antalya Oryantiring Günleri’ yarışmalarında Ardahan Üniversitesini temsil eden Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi Doğukan Altun rakiplerini geride bırakarak, Türkiye 2. si oldu.

150 spor kulübünden 111’i yabancı olmak üzere toplam 1620 sporcu katıldı. Sporcular için büyük öneme sahip yarışmada, kazanılan puanlar milli takım seçmelerinde etkili olurken, kazanılan puanlar hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda geçerli olacak. ARÜ’nün uluslararası başarılarına bir yenisini daha ekleyen ARÜ öğrencisi, elde ettiği 2.lik ile önemli bir başarıya imza atarak, milli takıma seçilme konusunda büyük avantaja sahip oldu.

ARÜ'de Madde Kullanımı ve Zararları Anlatıldı

arude-madde-kullanimi-ve-zararlari-anlatildi-001.jpg

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ile Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü’nün işbirliğinde, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda ‘Sigara ve Madde Bağımlılığının Genç Yetişkinlerdeki Etkileri’ adlı bir program gerçekleştirildi.

Ardahan’da eğitim gören ortaöğretim öğrencilerine madde kullanımının zararlarının anlatıldığı programa, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Ardahan İl Sağlık Müdürü Dr. Ulaş Şentürk, ARÜ Genel Sekreteri Ercan Gültürk, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Havva Vanlı ile Ardahan’da çeşitli liselerde eğitim gören öğrenciler katıldı. Program öncesinde Ardahan İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açılan stantta nefes kalitesi ölçümleri yapılarak, ölçümleri kötü çıkanlara nefes kalitesini arttıracak tavsiyelerde bulunuldu. Ayrıca stantta sigara bırakma ile ilgili çeşitli bilgiler verildi.

Açılış konuşması Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez tarafından gerçekleştirilen programda, Prof. Dr. Söylemez, salonda bulunan her bir öğrencinin ışığa karışmaya aday olduğunu ifade ederek, öğrencilere yerleşkeyi ve fakülte binalarını gezmeleri tavsiyesinde bulundu. Dumansız hava sahasının şart olduğunu belirten Prof. Dr. Söylemez, öğrencilerden dumansız bir hayat sürmelerini isteyerek, Ardahan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ulaş Şentürk’ü kürsüye davet etti. Dr. Şentürk, müdürlük olarak belediye ve kolluk kuvvetleri ile koordineli olarak denetimler yaptıklarını ifade ederek, salonda bulunanlardan dumansız hava sahası ihlali gördüklerinde ALO 171 hattına ihbar etmeleri ricasında bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından sözü Uzman Doktor Özlem Düvenci Birben alarak, tütünün tarihi hakkında bilgiler vererek, Türkiye’nin en fazla tütün tüketen 10. ülke olduğunu belirtti.

Programın bir diğer konuşmacısı Sosyal Çalışmacı Ebru Yorgun ise; madde bağımlılığı hakkında bilgiler vererek, olumsuz sonuçlara rağmen, madde bağımlılığının kişi tarafından arttırılarak devam ettirildiğine dikkat çekti. Madde kullanımının kronik bir beyin rahatsızlığı olduğunu ifade eden Yorgun, kişinin psikolojik, maddi ve ailevi açıdan zararlar gördüğünü ifade etti. Programın son konuşması Psikolog Zeynep Çağlayan ise; esrar kullanımının zararları üzerinde durarak, bu maddeyi kullananların; kullanmayan kişilere göre iki kat daha fazla şizofreni hastalığına yakalanma riski taşıdığını vurguladı. Ayrıca Çağlayan, esrar kullanan kişilerin astım, bronşit gibi hastalıklara yakalanma riskinin oldukça yüksek olduğunu ifade etti.

Katılımcılardan gelen soruların cevaplanmasının ardından Programın sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Söylemez; Uzman Dr. Özlem Düvenci Birben’e, Ardahan İl Sağlık Müdürü Dr. Ulaş Şentürk tarafından Sosyal Çalışmacı Ebru Yorgun’a ve Ardahan İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Şube Müdürü Birsen Çınar Akkuş tarafından Psikolog Zeynep Çağlayan’a birer teşekkür belgesi takdim etti.

Önceki ve Sonraki Haberler