Ardahan’da Nevruz Bayramı!

Ardahan’da Nevruz Bayramı!

Baharın müjdecisi olarak kabul edilen “Nevruz Bayramı”, 21 Mart 2014 Cuma günü Ardahan'da düzenlenen çeşitli etkinlikler ile kutlandı.

Ardahan’da Nevruz Bayramı!

Baharın müjdecisi olarak kabul edilen “Nevruz Bayramı”, 21 Mart 2014 Cuma günü Ardahan’da düzenlenen çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Etkinlikler İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından, İl Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen konferans ile başladı.

Saat 10:00’dan itibaren başlayan konferansa Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Ardahan Vali Yardımcıları Kadir Taner Esen ve Deniz Pişkin, İl Jandarma Alay Komutanı J. Albay Şefaattin Serten, İl Emniyet Müdürü Oktay Bulduk, Ardahan Üniversitesi akademisyenleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından “Nevruz Bayramı” konulu tanıtım filmi gösterildi. Film gösteriminin ardından konuşan Ardahan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ali Aslan, Nevruz Bayramı’nın Türklerin en eski bayramı olduğunu ve yüzyıllardır Türk coğrafyasında farklı şekillerde kutlandığını belirtti. Doç. Dr. Aslan Türk toplumları arasında Nevruz’un bolluk ve bereket getirdiğine dair bir inançla algılandığını bildirdi. Ayrıca Doç. Dr. Aslan, Nevruz’un çeşitli toplumlarda farklı şekillerde kutlandığını, buna rağmen hepsinde ortak noktalar bulunduğunu dile getirerek, “Nevruz öncesi hazırlıklarda semeni hazırlama, yumurta boyama ve Nevruz ateşi yakma tüm Türk toplumlarında ortak bir gelenektir” şeklinde konuştu.

Konferansın ardından Nevruz etkinlikleri Milli Egemenlik Parkı’nda devam etti. Nevruz Ateşi’nin yakıldığı kutlamalarda katılımcılar ateş üzerinden atladı, yumurta tokuşturdu ve örs üzerinde demir dövdü. Öğrencilerden oluşan halk oyunları ekibinin gösterisi ile süren etkinliklerin ardından Ardahan Üniversitesi Türk Dünyası Dans Topluluğu öğrencileri tarafından folklor gösterisi gerçekleştirildi. Gösterilerin ardından kutlamalar sona erdi.

Önceki ve Sonraki Haberler