Arıcılıkta "Oğul Arı'da" Büyük Artış

Arıcılıkta "Oğul Arı'da" Büyük Artış

Ardahan’da havanın yağışlı geçmesi ve floranın doğada bol oluşu nedeniyle 2015 yılında arılarda yüzde 50 dolaylarında oğul arı artışı görülmeye başlandı.

Ardahan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, yaptığı açıklamada 2015 yılının geçen yıllara nazaran hem arı oğul, hem bal bakımından iyi bir yıl olmasını beklediklerini söyledi.
Evliyaoğlu, yaptığı açıklamada, "2015 yılının geçen yıllara nazaran hem arı oğul, hem bal bakımından iyi bir yıl olmasını bekliyoruz ve yaklaşık olarak 8’inci ayın 10’una doğru da mahsulü alacağız ve hasat dönemi başlıyor. Şu anda gördüğünüz çerçeve oğul arıdan alınan bir çerçevedir. Ve görüldüğü gibi 0 mum verilmiş ve mum hem şişirilmiş, hem bol dolmuş, hem de ana arı görünen bölgeye yumurta atmış. İnşallah önümüzdeki yıllarda da böyle bir ürün beklenir ve çiftçimizin yüzü gülmüş olur. Bu yıl bolluk yaşıyoruz ve hasat döneminde de Allah bu bolluğu nasip etsin." dedi.
Önceki yıllara oranla bu yıl yüzde 50 dolaylarında oğul arı artışı gözlendiğini söyleyen Evliyaoğlu, "2011-2012-2013 ve 2014 yıllarında arı oğul çok az alınıyordu. 2015 yılında havanın yağışlı oluşu nedeniyle flora zenginliği daha çok olduğu için arılarımızda bu yıl yüzde 40 ila yüzde 50 dolaylarında oğul arı artışı görülmektedir. Kendi arılığımdan örnek verir isek? Yaklaşık olarak 60 kovan bulunan bir arılıkta kovan sayısı şu anda 120’ye kadar çıktı. İl genelinde elimizde bulunan arılı mevcut kovanlarımız 46 bin iken şu anda bu sayı 70 bin civarına kadar çıktı. İnşallah 2016 yılında almış olduğumuz oğul arılarda bal alındığı zaman üretimde 1000 tonun üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz." şeklinde konuştu.
Evliyaoğlu son olarak, yapmış olduğumuz çalışmalar ve doğanın da verdiği imkânlardan dolayı Ardahan ilindeki Kafkas arı sayısının daha fazla olacağını ve bununda üreticiyi büyük ölçüde memnun edeceğini söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler