Arpaçay Belediye Başkanının talepleri

Arpaçay Belediye Başkanının talepleri

Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay da Bakan Eker'den ilçenin ihtiyaçları noktasında destek ve yardım talebinde bulundu.

Arpaçay Belediye Başkanının talepleri

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Arpaçay ilçesini ziyaretinde Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı, tarım ve hayvancılık alanındaki yatırım ve hibelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay da Bakan Eker’den ilçenin ihtiyaçları noktasında destek ve yardım talebinde bulundu.

Bakan Eker, “Türkiye’de hayvancılık desteklerini devraldığımız noktaya göre yaklaşık 30 katın üzerinde arttırdık. Biz geldiğimizde Türkiye’de 83 milyon lira hayvancılığa destek veriliyordu. Kars’ın 28 bin kayıtlı çiftçisinin hayvancılıktan aldığı destek 2002 yılında sadece 470 bindi. Hayvancılık desteklerini biz başlattık. Bugüne kadar Kars 200 milyon liranın üzerinde destek aldı. Toplam tarım desteğimiz 600 milyon lira oldu. Sadece 2013 yılında karsın hayvancılık için aldığı destek 24 milyon liranın üzerinde. Kars’a lojistik merkezi kuruyoruz. Yani uluslararası taşımacılığın yapıldığı 300 dönüm arazi üzerine sadece kapalı alanının 300 dönüm olduğu bir merkez kuruyoruz. Biz koyunculuğu destekleme kapsamına aldıktan sonra koyun sayısı 70 bine çıktı. Biz devralmadan önce 48 bin civarındaydı. Yine büyükbaşta da büyük bir artış meydana geldi.  30 binden 61 bine çıktı bizim zamanımızda büyükbaş hayvan sayısı.” dedi.

Bakan Eker ayrıca, “Şimdi dediler ki bana çoban bulamıyoruz. Hemen kurslar açtık çobanlık için. Ama adına da sürü yöneticisi dedik. böyle bazen çoban diye bazıları haksızlık yapıyor. Keşke herkes çoban olmanın ne kadar önemli bir sorumluluk getirdiğini anlasa. 120 saat ders veriyoruz. Ağıl bakımı, sürü yönetimi, hayvan bakımı hakkında ders verdik. Kursu bitirene sertifika verip ve onu çalıştırdıklarında o sürü yöneticisine biz 5 bin lira veriyoruz. Yalnız en az 500 başlık bir sürüyü yönetmesi lazım. Arpaçay dan hiç proje gelmedi. Karsın genelinde 53 proje var ama Arpaçay da yok. Hazır bekliyorum. 35 tane uzman var Kars tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumunda. Sizin projelerinizi bakıp onaylayıp siz bir iş yapında size destek versinler diye bekliyorlar.” diye konuştu.

Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay da “Bölgemiz tarım ve hayvancılık bölgesi olduğu için bizim hayvan pazarı ve on kesimlik bir kesim haneye ihtiyacımız var. Bir başka sıkıntımız ise toplulaştırma sıkıntısı. Yalnız buradaki eksik durumlardan dolayı DSİ sulamayı durdurdu. Bunun için sizden yardım istiyoruz. Birde itfaiyeden bahsetmiştim geçen yıllarda bir köyümüzde yangın yüzünden bir çocuğumuz can verdi. İtfaiye konusunda yardım istiyoruz. Sokak hayvanlarını kısırlaştır, aşılat ve yaşat projemiz var. Bu proje içinde sizden destek bekliyoruz. Yine kaymakamlıkla beraber ata sporlarımız, unutulmuş olan hatıralarımız için bir proje düzenledik. Çıldır gölü projesi, rahvan at yarışması, ilçemiz ve kuş gölünün tanıtımına yönelik bir dosya hazırladık. Ama 75 bin lira gibi bir maddi desteğe ihtiyacımız var bu konuda da yardımlarınızı bekliyoruz.” şeklinde konuştu. kha

Önceki ve Sonraki Haberler