Arpaçay’da 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü Etkinliği

Arpaçay’da 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü Etkinliği

Kars’ın Arpaçay ilçesinde “3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü” dolayısıyla “Bisikletli Tur ve Yürüyüş” etkinliği düzenlendi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında sağlıklı yaşamın teşviki, obezitenin önlenmesi ve fiziksel aktivitenin desteklenmesi amacıyla 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen özel organizasyonlar ve aktiviteler renkli görüntülere sahne oluyor.

Kars’ın Arpaçay ilçesinde de Arpaçay Belediye Başkanlığı ve Kars Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinatörlüğünde “Bisikletli Tur ve Yürüyüş” organizasyonu yürüyüş düzenlendi. Medet Alibeyoğlu caddesindeki etkinlik saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılmasından sonra bisiklet turu yapıldı. Kars Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mehmet Kan, Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay, kurum amirleri, sağlık personeli ve vatandaşlar bisikletlerle Medet Alibeyoğlu caddesinde tur atıldı. Yaşlı genç bir çok kişinin katıldığı etkinlik renkli görüntülere sahne oldu. Yürüyüşün en yaşlılarından Arpaçay Belediye Meclis Üyesi Tahsin Demir, bisiklet turunu en önde tamamladı. Yorulmasına rağmen büyük zevk aldığını belirten Tahsin Demir, bisiklet turunun ardından yürüyüşte de önde yer aldı. Sporu, yürümeyi çok sevdiğini belirten Tahsin Demir, sabahları erkenden kalkıp spor yaptığını ve her gün sporla uğraştığını söyledi. Yürüyüşe hiç ara vermediğini de anlatan Demir, sağlıklı ve doğal beslendiklerini, kendi üretimleri olan yiyeceklerden tükettiklerini ve onun için de sağlıklı yaşam sürdürdüklerini belirtti.

Yürüyüşü yol kenarından izleyen yaşlı kadınlar ise bel ağrıları ve yaşlılıktan dolayı yürüyemediklerini ama yürüyenleri izlediklerini söylediler. Bir yandan da kazak ören kadınlar yürüyüşün önemini çok iyi bildiklerini fakat ağrıları yüzünden yürüyemediklerini ifade ettiler. 

ARPAÇAY BELEDİYE BAŞKANLIĞIMIZ BU KONUDA BİRAZ DAHA DUYARLI DAVRANDI VE BİSİKLET YOLUNU YAPTI

Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mehmet Kan, “3 Ekim, Dünya Yürüyüş günü olarak kutlanmaktadır. Bakanlığımızın da 3-4 Ekim günlerini kapsayan program çerçevesinde bugün farklı temalarla kutlanmaktadır. Yürüyüş etkinliği derken, yürüyüş günü derken fiziksel aktivite ön planda olmaktadır. Sağlıklı yaşamın belki de olmazsa olmaz koşulu fiziksel aktivitedir. Fiziksel aktivite kapsamında özellikle bakanlığımızın vatandaşları teşvik kapsamında en başta öğrenciler olmak üzere bir takım Sivil Toplum Kuruluşları, Üniversiteler, Belediyeler ve bisiklet yolunu yapan kurum ve kuruluşlara 3 yıllık bir program kapsamında bisiklet desteği söz konusuydu. Bu vesileyle biz de belediyelerimizle ve üniversiteyle, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla iletişime geçtik. Sağolsun Arpaçay belediye Başkanlığımız bu konuda biraz daha duyarlı davrandı ve bisiklet yolunu yaptı. Bisiklet yolunu yaparken kurumdan arkadaşlarımız gelerek incelemelerini yaptılar. Bunları bakanlığa ilettik ve Arpaçay belediyesi için bisiklet hibe desteği talebinde bulunduk. 50 adet bisiklet talebimiz olmuşta ama bakanlık 20 adet uygun gördü. Bizde bugün hem günün anlamına binaen bu bisikletleri belediyemize hibe ederek günün anlamını da bu şekilde pekiştirmiş olduk. Bu vesileyle de vatandaşlarımıza sağlıklı yaşam diliyorum.” ifadesini kullandı.

OBEZİTE DE MEVCUT KRONİK HASTALIKLARIN TEMELİNİ OLUŞTURAN HASTALIKLARA ZEMİN HAZIRLAYAN BİR NEDENDİR

Dr. Kan daha sonra, “Bugün burada bisiklet yolunda hem bisiklet sürme hem de yürüyüş gerçekleştiriyoruz. Buradaki amaçlardan biri de obeziteye dikkat çekmektir. Biliyorsunuz hareketsiz hayat, hareketsiz yaşam artık günümüz toplumunun en büyük sorunudur. Hareketsiz yaşamla birlikte obezite ön plana çıkmaktadır. Obezite de mevcut kronik hastalıkların temelini oluşturan hastalıklara zemin hazırlayan bir nedendir. Bunun önüne geçebilmek için gerek yürüyüş gerekse diğer sportif faaliyetler olsun vatandaşlarımızın bu konuda biraz daha duyarlı olması gerek. Bu günden de bu etkinliğin bir amacı da vatandaşlar nezdinde bir algı oluşturulmasıdır. Özellikle kısa mesafe yürüyüşlerini dahi araç kullanmayıp bisiklet veya yürüyüş olarak değerlendirseler ileride karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarını belki de asgariye indirmiş olurlar diye düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.

OBEZİTE MODERN TOPLUMLARIN KARŞI KARŞIYA KALDIĞI DİĞER BİR ÖNEMLİ PROBLEMDİR

Öbezitenin modern toplumların karşı karşıya kaldığı diğer bir önemli problem olduğunu kaydeden Dr. Mehmet Kan daha sonra şunları söyledi:

“Sağlık; Kaliteli yaşamın olmazsa olmaz koşulu olarak kabul edildiğine göre, teknolojik gelişmelerle günlük aktivite yoğunluğunu azaltmak her ne kadar yaşamı kolaylaştırsa da, uzun vadede hareketsiz bireylerin sayısını artırmakta ve sağlığı olumsuz etkilemektedir. Hareketsiz yaşam, günlük alışverişini bile bilgisayar başında sanal marketlerden gerçekleştiren modern toplum için önemli problemlerin başında yer almaktadır. Giderek daha az mesafeler boyunca yürüyen ev dışı aktivitelere daha az katılmaya başlayan kitleler gün içerisinde harcadığı enerji miktarının değiştirmemektedir. Sonuçta fiziksel aktivite yetersizliği vücut üzerindeki olumsuz etkileri etkileşimin yanı sıra vücut ağırlığına da neden olur şekilde gelişen obezite modern toplumların karşı karşıya kaldığı diğer bir önemli problemdir.”

EN İYİ YATIRIM DÜZENLİ FİZİKSEL AKTİVİTE ALIŞKANLIĞIDIR

En iyi yatırımın düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı olduğunu vurgulayan Dr. Mehmet Kan, şöyle konuştu:

“Bunun için çocukluk çağından itibaren düzenli fiziksel aktivite alışkanlığını kazandırmak egzersizi günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirmek ve en azından her birey için günlük bedensel aktivite miktarını artırmak bireysel sağlığımızın korunması için ve ileride kazanılacak sağlık tedbirlerini azaltılması konusunda oldukça büyük öneme sahiptir. Bireysel sağlığın ve dolayısıyla toplumsal sağlığın fiziksel aktivitelerle oluşturulacağı gibi eğlenceli düşük maliyetli ve yüksek verimli bir edinim ile korunması giderek maliyeti yükselen ve ulusal bütçelerden oldukça fazla pay alan sağlık harcamalarının azalması konusunda da etkili bir aracı olarak kullanılabilir. Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin tedavi giderlerinden daha düşük olduğu artık toplumda bilinen bir gerçektir toplum farklı kesimlerinde fiziksel aktivite alışkanlığı değerlendirmek üzere yapılan bilimsel araştırma sonuçları ülkemizde çocuklar gençler ve yaşlılar arasında fiziksel aktivitelerin henüz bir yaşam stilini olmadığını göstermektedir. Çocuklar ve gençlerin düzenli fiziksel aktivite yapmaya cesaretlendirmek, olumlu sağlık alışkanlıkları geliştirmelerine Sigara, alkol gibi bağımlılıklardan uzak durmalarına, okul başarılarına, kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Bu dönemde yarışma sporlarına katılım, karakter gelişimini olumlu etkilemektedir. Ayrıca aşırı kilo alımını engelleyerek, yetişkin dönemde sık görülen K.r hastalıklarına yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Bu nedenle toplum olarak çocukluk çağından itibaren daha kaliteli, aktif, düzenli egzersiz alışkanlığı edinilmesi konusunda özendirici ve cesaretlendirici olunmalıdır. Sonuçta bir bireyin geleceği için yapılabilecek en iyi yatırım düzenli fiziksel aktivite alışkanlığıdır.”

HER GÜN 10 ADIM

Her gün 10 bin adım atmanın önemine de vurgu yapan Dr. Kan, ““Ülkemizde her yıl 3-4 Ekim Dünya yürüyüş günü olarak kutlanmaktadır. Yürüyüş gününde ‘Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı’ndaki paydaşların katılımı ile çeşitli farkındalık çalışmaları yapılıyor. Bu vesileyle bakanlığımızın ‘1 Milyon Bisiklet Projesi’ kapsamında başta Milli Eğitim olmak üzere üniversiteler, belediyeler ve çeşitli STK’ların bisiklet yolu yapmak kaydıyla kendilerini bisiklet verilerek, sağlıklı yaşamın teşviki amaçlanmaktadır. Sağlıklı yaşamın temelini de fiziksel aktivite oluşturmaktadır. Bu anlamda ‘Her gün 10 Adım Sloganı’ ile başlanarak çalışmalar hızlandı.” diye konuştu.

BİSİKLET YOLUNDA SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN İLK PEDAL VE İLK ADIM

Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay da, “Bugün 3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü. Yürüyüş, sağlıklı yaşamın olmazsa olmazıdır. Hele hele günümüz dünyasında yürüyüşe çok ihtiyacımız var. Bizde geçen yıl Medet Alibeyoğlu caddesini karayollarına yaptırırken yolun da geniş olmasıyla bisiklet yolu da yaptık. Planlama yapıp tek şeritli olarak yolun sağına ve soluna bisiklet yolu yaptık. Bunun neticesinde bir önceki valimiz Sayın Günay Özdemir ve İlk Halk Sağlığı Müdürümüz Dr. Mehmet Kan’a da müracaat ederek bisiklet yolu için bisiklete ihtiyacımızın olduğunu resmi yazıyla ilettik. Sağ olsunlar onlarda bu sene 3 Ekim Dünya Yürüyüş Günü’ne denk gelecek şekilde 20 adet bisiklet bize gönderdiler. O bisikletlerle bizde burada hem yürüyüşü başlatacağız hem de bisiklet yolumuzda bisiklet kullanımını gerçekleştireceğiz. Bu anlamda bize desteklerini esirgemeyen Sağlık Bakanlığına, sağlık müdürlüğümüze, kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyoruz. Etkinliğimize güzel de bir ilgi gösterildi bundan dolayı da teşekkür ediyoruz. Bize bu güzel günde katkı sunan tüm kurumlarımıza, personellerimize de teşekkür ediyoruz.” dedi.

BAŞKAN ALTAY: İLÇEMİZDE SAĞLIKLI YAŞAM YOLUNUN İLK ADIMI ATILMIŞTIR

Bakan Altay ayrıca, “Bu yıl ki bu etkinliğimizin ilk olması bizleri de sevindirdi ve Sağlık müdürlüğümüzün bu anlamda bize destek vermesi bizi heyecanlandırmıştır. Umuyoruz ki bundan sonra ki yıllarda da ilçemize yaraşır bu tür yolları artırmayı planlıyoruz. Sağlıklı vücut sağlıklı bedende olur düşüncesiyle, ilçemizde hizmet veren belediye personelimizin ve ilçemiz halkının da sağlıklı yaşamının önemine binaen bu tür etkinliklerimizi ve hizmetlerimizi artırmayı amaçlıyoruz. İlçemizde sağlıklı yaşam yolunun ilk adımı da atılmıştır bu da bizi mutlu etmiştir. Ayrıca bugünkü etkinliğimiz için sayın Bakanımız Ahmet Arslan bu sabah beni aradı. Kendisi yurt dışında, selam ve sevgilerini iletti. Kendisi sizlerin arasında olmayı çok istiyordu ama yoğun programı nedeniyle katılamadı. Yine milletvekilimiz Dr. Yusuf Selahattin Beyribey ve AK Parti İl Başkanımız Adem Çalkın aradılar. Bu ilgilerinden ötürü de sayın Bakanımıza, milletvekilimize ve il başkanımıza da teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

Etkinliğe Kars Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mehmet Kan, Arpaçay Belediye Başkanı Erçetin Altay, Kars Halk Sağlığı İl Müdür yardımcısı Dr. Murat Akbulak, Arpaçay doktorlarından Ahmet Can, Baran Acay kurum amirleri, sağlık personeli ve vatandaşlar katıldı.

 

 

kha

Önceki ve Sonraki Haberler