Arpaçay’da Tarihi Şaka

Arpaçay’da Tarihi Şaka

Kars Arpaçay Kaymakamlığı, “Arpaçay'da Tarihi Gelişme” başlığıyla resmi web sitesinden duyurduğu 1 Nisan şakasıyla günün konusu oldu.

Arpaçay’da Tarihi Şaka

Kars Arpaçay Kaymakamlığı, “Arpaçay’da Tarihi Gelişme” başlığıyla resmi web sitesinden duyurduğu 1 Nisan şakasıyla günün konusu oldu.

İnternet sitesinde yar alan haber şöyle:      

“Yapım çalışmaları devam eden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nun ilçemiz sınırları içerisinde bulunan bölümünde yüklenici firma tarafından yürütülen kazılar sırasında milattan sonra 3. ve 4. yüzyıla ait olduğu düşünülen bazı eserler ile yeraltı şehri olduğu düşünülen kalıntılar bulundu. Kaymakamlığımız tarafından çalışmalar durdurularak ilgili kurumlarla bağlantıya geçildi ve teknik ekipman ve cihazlarla incelemeler başlatıldı. En son teknoloji ile yapılan araştırmalar ve uydu görüntülerinin izlenmesinden sonra yapılan incelemelerde, yaklaşık olarak Kuzgunlu Köyü ve Arpaçay arasındaki köprünün altından başlayıp Arpaçay Mezarlığının aşağı taraflarında son bulan bir Antik Kent’e rastlanıldı. Milattan sonra 3 ve 4. yüzyıla ait antik bir Roma kenti olduğu düşünülen alanda yapılan kurtarma kazılarında, Anadolu Parsı, Anadolu Aslanı gibi nesli tükenen hayvanlara ait mozaikler ortaya çıkarıldı. Bu denli geniş bir alanda tespit edilen bir Antik Kent’in sadece ülkemizde değil dünyada da büyük bir yankı uyandıracağını, ayrıca Antik Kent’in bölgemize ekonomik, sosyal ve kültürel olarak canlılık katacağını ve büyük bir fayda sağlayacağını ifade eden yetkililer Arpaçay için hazine değeri taşıyan böyle bir kentin gün yüzüne çıkarılabilmesi için Antik Kentin üzerindeki yerleşim alanlarının Kamulaştırılarak, kazı çalışmalarına derhal başlanıp 1,5 yıl içinde tamamlanmasını hedeflediklerini dile getirdiler.”

Ayrıca, “Arpaçay’ın mevcut yerleşim alanındaki bina ve evler dahil tüm yapıların mevcut yasalar çerçevesinde yıkılarak, alanın yerleşim için kullanılmaması gerektiğinden en kısa zamanda vatandaşlarımızın tahliye edileceği ve vatandaşların ortak talepleri doğrultusunda ilçemizin başka bir alana taşınması sırasında devletimizin her türlü imkanının kullanılarak vatandaşlarımızın mağdur edilmeyeceği ifade edildi.” denildi.

Ardından da, “Bugün 1 Nisan olduğu için bizde vatandaşlarımıza 1 Nisan şakası yapalım dedik.” ifadesiyle “Anlayışınız için teşekkür ederiz.” denildi.kha

Önceki ve Sonraki Haberler