Arslan: Kars Önemli Bir Durak Olacak

Arslan: Kars Önemli Bir Durak Olacak

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Kafkas Üniversitesi'nde “Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaşım Koridorları ve Türkiye’nin Artan Önemi” konulu konferansta Kars’ın; BTK ve Lojistik merkezle birlikte önemli bir durak haline geleceğini söyledi.

Milletvekili Ahmet Arslan, “Lojistik Merkezi ile ilgili biz çok şey konuşuyoruz ve hep sözde kalınca kafalarda tam olarak şekillenmiyordu. Bugün Lojistik Merkezi’nin uygulama projesine esas vaziyet planını bizlerle paylaşan ve daha da güzeli ihale tarihi veren genel müdürümüze çok çok teşekkür ediyoruz. Yine bir hafta öncesinde bu konferanstan bahsedince Karayolları Genel Müdürü Sayın İsmail Kartal da aynı şekilde ‘Ben de Kars’a gelmek istiyorum, projeleri inceleyeceğim ve bu vesileyle orada olmak istiyorum’ dedi ve bugün kendisi de bizimle beraber ve o da mutlulukla söylüyorum ki uzun süre mesai arkadaşlığı yaptığımız bir arkadaşımız ve bizi yalnız bırakmadığı için kendisine teşekkür ediyorum.” dedi.

KARS COĞRAFYASINDA 1 BUÇUK MİLYON ŞEHİT VERMİŞ

Kars coğrafyasının önemine de vurgu yapan Arslan, “Niye Asya, Avrupa ve Arasında Kafkasya ve tabi Kafkasya’nın olmazsa olmazı, Başkenti Kars ve buradan Türkiye. Aslında haritalar her şeyi gösteriyor. Dünyada böyle bir ülke daha yoktur ki 3 tane kıtaya coğrafi anlamda köprülük yapabilsin. Bu anlamda biz Türkiye’de, Anadolu coğrafyasında olmamız hasebiyle çok şanslıyız. Ancak bu coğrafyanın hakkını verebilmiş miyiz, ne yazık ki bu coğrafyanın hakkını tam anlamıyla verebilmiş değiliz. Bu coğrafyayı bize vatan olarak bırakan ecdat, sadece Kars coğrafyasında 1 buçuk milyon şehit vermiş. Dolayısıyla Anadolu coğrafyasının bu anlamda ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Slayt gösterisinde yer alanlar aslında her şeyi anlatıyor. Türkiye bugün nerede diye bakarsak, ekonomide dünyanın 17. ülkesi konumunda. 2015 yılında buna uygun olarak 145 milyar dolarlık ihracat, 210 milyar dolarlık ihracatla yaklaşık 350 milyar dolarlık bir ticaret hacmi söz konusu. 2023’e ilişkin hedefler ortaya koyduk, bu hedefleri sadece sözde ortaya koymuş olmamak adına dedik ki ‘2023 yılında ekonomi anlamında dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri olacağız’ ve yine dedik ki ‘Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almak adına 500 milyar dolarlık bir ticaret hacmi, ihracat hedeflememiz lazım’ Bunu gerçekleştirmek için işte bu 3 kıta arasındaki Anadolu coğrafyasının hakkını vermemiz lazım.” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ KORİDOR

Arslan ayrıca, “Bu güne kadar özellikle Sovyetler Birliği döneminde Doğu Asya’dan başlayarak Avrupa’nın batısına kadar giden Kuzey koridoru var. Bu Kuzey koridoru bu güzergah üzerindeki bütün ülkelerin taşımalarını yönlendiren, yöneten ve bulunduğu pozisyondan menfaatlenen bir koridordur. Başka bir koridorda Güney koridoru ve bu koridor da yine Afganistan, İran üzerinden Türkiye’yi de kullanarak Avrupa’ya giden bir koridordur. Hazar Denizi’nin güneyinden geçen bu koridorun güneye inip tekrar kuzeye çıkması büyük bir zaman kaybı anlamına geliyor. Özellikle bu coğrafyadaki ülkelerin çok önemsediği ve daha kestirme ticaret yolları oluşturma adına bir orta koridor söz konusu. Orta koridor Çin’den başlıyor, Kazakistan üzerinden Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidebildiği gibi Kazakistan üzerinden Rusya’ya da çıkabiliyor. Ve yine Türkmenistan’dan Azerbaycan’a geçiş, oradan da yine Türkiye coğrafyası kullanılarak Avrupa’ya geçiş sağlanıyor ki bu orta koridorun özellikle Anadolu’da buluşup Avrupa’ya açılıyor olması bizi çok yakından ilgilendiriyor. Orta koridorun olmazsa olmaz parçaları Türkiye üzerindeki ana koridorları bitirmek bunun eksik halkası olan Marmaray’ı yapmaktı ki bunu bitirdik. Yine eksik halkası olan Bakü Tiflis Kars’ı bitirmek ve yine Kars için çok çok önemli olan Kars Iğdır Nahçıvan’ı bitirmek. Ayrıca Van Gölü’nün olduğu yerden Güney koridor ve Irak’a inecek yeni bir koridor daha. Bununla birlikte denizi de kullanarak Samsun’a gelen yükleri Anadolu üzerinden Orta Doğu’ya oradan da Afrika’ya gidecek yeni bir koridor. Çok fazla şey anlatmaya gerek yok herşey gözler görülür açıklıkta.” dedi.

DEMİRYOLU TAŞIMACILIĞI

Arslan, özellikle tren taşımacılığı anlamında Çin’den başlayan bir yükün blok trenle Türkiye üzerinden Avrupa’ya erişimi sağlayacağını ifade ederek, “Blok trenin avantajı belli bir süre karayoluyla daha sonra deniz yoluyla götürmek durumunda kaldığınız şeyleri blok trenle bir noktadan kaldırarak erişim noktasına kesintisiz taşıyabiliyorsunuz. Bu manada bir zaman kazanımı elde ediliyor, ticarette zaman oldukça önemlidir. Ülkemizin Kuzey’inde bulunan Karadeniz’i de kullanmak üzere bölgede tren taşıyan gemiler ve ayrıca tır taşıyan gemilerin taşımacılığı sağlanacak ki bu da büyük önem arz ediyor. Ülkemiz bu anlamda da yeni ve çok ciddi hatlar oluşturuyor. Şimdi tarihi İpekyolu’nu özellikle, demiryolu denizyolu bağlantılı ve karayolu bağlantılı koridorlarla geliştirmek adına ciddi çalışmalar yapılıyor ve özellikle Kazakistan’dan başlayan birçok koridor Hazar üzerinden, Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidiyor. Türkiye üzerinden Avrupa’ya giderken Anadolu’da birçok koridor olma şansı var ama İstanbul’da sıkışıyor. İstanbul’a yapılan yatırımlar sanılıyor ki sadece İstanbullunun hizmetine sunuluyor ama öyle değil bu projeler aynı zamanda bütün coğrafyanın hizmetinde ve hatta insanlığın hizmetinde.” ifadelerini kullandı.

10 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Bu koridorların Türkiye’nin önemini gösterdiğini belirten Arslan, enerji koridorlarının da çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Sadece demiryolu ve karayolu taşımacılığı olarak düşünmeyin. Petrol hammaddesinin veya doğalgazın belli modlarla taşınması da çok daha avantajlıdır. Bu anlamda da Anadolu coğrafyası çok önemli bir güzergahtır ve bu güzergah üzerinden bir çok proje yapıldı, yapılıyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) çok önemlidir. Bakü-Tiflis-Kars-Erzurum (BTKE) Doğalgaz boru hattının Avrupa(ya kadar gitmesi önemliydi. Ve bunların yeni ve önemli bir halkası TANAP’tır. TANAP’ta aynı şekilde Hazar Denizi’ndeki Şahdeniz’deki doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa’ya gitmesi ve Avrupa’daki koridorlarla birleşmesi anlamına geliyor. Yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırımdır. Bu 10 milyar dolarlık yatırımla 20 milyar metreküp doğalgaz gidecek bu hattan. Bunun başlangıçta 6 milyar metreküpü Türkiye’nin kullanımına verilecek. Hem bu anlamda avantajlı hale geleceğiz hem de bu koridorların hepsi Türkiye üzerinden gidiyorken kullanıcılardan alınan para da önemli Yani sadece bir koridor olarak düşünmemek gerek.” diye konuştu.

ANADOLU COĞRAFYASININ ÖNEMİ

“Yine bütün bu koridorları yaparken, Anadolu coğrafyası bu kadar önemliyken biz, 2023 hedefleri kapsamında neler yapıyoruz.” diyen Arslan, “Karayolları genel müdürlüğümüz 2002 yılında yaklaşık 6 bin 100 kilometrelik bölünmüş yola sahipti, bugün ise 24 bin kilometreye gelinmiştir. Böylelikle Anadolu’nun her yeri bölünmüş yol ile birbirine bağlanmıştır. Bu sadece ülke içindeki ticaretin, yolculuk hacminin artması demek değil, Doğu-Batı, Kuzey-Güney eksenli koridorlar marifetiyle Anadolu coğrafyasının hakkını vermek demektir. Bu bölünmüş yollardaki hız da saatte 40 km’den 80 km’ye çıkmış durumda. Bu anlamda yine birkaç tane önemli koridordan bahsedeceğim. İstanbul-İzmir otoyolu bunun yanında Yavuz Sultan Selim Köprüsünü de içine alan trafiğin İstanbul’da kuzeye de kaydırılmasını sağlayan proje. Avrasya Tüneli de çok çok önemli İstanbul’da karayolu araçlarının kullanacağı bir tünel daha yapılıyor ki bu sene içinde bitecek.” şeklinde konuştu.

BÜYÜK FOTOĞRAFIN PARÇALARI

BTK, Lojistik Merkez ve Marmaray projeleri, Kanal İstanbul ve havayolu koridorlarından da söz eden Arslan, demiryolu ve karayolunun önemli olduğunu fakat bunların denizyoluyla da bağlanmasının önemine işaret etti. Onun için de Türkiye’nin çok geniş 3 tane liman yaptığını ifade eden Arslan, Kars’ın önemli bir durak olduğunu da sözlerine ekledi. Lojistik Merkez ve Ulaştırma koridorlarının ne anlama geldiği konusunda da bilgilendirme yapan Arslan şunları söyledi, “Geçmişte sadece taşımacılık yapılıyordu. Taşımacılık yapılırken de herkes ulaşmak istediği iki nokta arasını düşünüyordu. Bundan 30 sene önce Kars’ta herkes kamyoncuydu, niye? Hopa ile yük taşımacılığı yapıyordu. Ama Kas’tan 3 yıl sonra bu hat çalışacak mı çalışmayacak mı onu bilmiyordu. Nitekim birkaç yıl sonra bütün kamyonlar kapılarda çürüdü. Taşımacılık bu, geleceği bilmiyorsunuz, komşunuzun ne yaptığını bilmiyorsunuz. Komşu ülkenin ne yaptığını bilmiyorsunuz sadece şehirler arasındaki ihtiyaca bakarak ona göre arz-talep dengesini gözetmeden arzı oluşturuyorsunuz. Lojistik ise diyor ki ‘ey Karslı bundan 10 yıl, 20 yıl sonra nereye gidecek onu gör’ Ve yine diyor ki ‘ey Türkiye planlamalarını yaparken, Avrupa’da ne oluyor, Asya’da ne oluyor, gelecek 10 yılda, 20 yılda, 30 yılda bunları bil ona göre planlama yap’. Ve yine lojistik oluştururken diyor ki ‘bütün ülkeler ortak hareket ettiğinde bir koridor yaptığınızda atıl duruma düşmeyelim.’ Yada ‘3-5 sene sonra bir koridor ihtiyaç olduğunda siz o koridoru bilin ve çok önceden planlayın.’ İşte bu orta koridora bağlı olarak Anadolu coğrafyası üzerinden, Türkiye üzerinden yapılan karayolları koridorları, demiryolu koridorları, demiryolu lojistik merkezleri, havalimanları ve deniz limanları bütün o büyük fotoğrafın parçalarıdır. İşte o büyük fotoğrafa Türkiye’yi 10. ekonomi olmaya götürecek, 500 milyar dolar ihracat hedefine götürecek olan koridorlardır. Ve yine şu bilin ki lojistik merkezleri ve bu koridorlar beraberinde sosyo-kültürel gelişmişlik gibi o coğrafyalarda nakliye ve erişim kolaylığı nedeniyle yatırımı da çeker hale geliyor.”

KARS’TA LOJİSTİK MERKEZİ OLUYOR DA NE OLACAK?

Arslan, “Kars’ta lojistik merkezi oluyor da ne olacak?” gibi soruların da kendilerine geldiğini belirterek, “Lojistik Merkez Avrupa ile Asya arasında, Kafkasya arasında çok önemli bir kavşak olan Kars’ın değeri geçmişte olduğu gibi tekrar karşılanmasıdır. Bir farkındalığın artarak bu bölgenin uluslararası hizmet eder hale gelmesi demektir. Bu beraberinde endüstriyi getirecek, yatırımı getirecek. Şunu bilin ki Batı’da çok zengin bir Karslı elbette ki Kars’ı düşünür ama gelip Kars’a atıl olacak bir yatırım yapmaz. Ama siz imkanı ve ortamı oluşturursanız Kars’a gelmesi için Karslı olması gerekmiyor. Ticaretle uğraşan herkes ister ulusal ister uluslararası ticaret erbapları gözünü Kars’a diker ve Kars’ta kalır. Burada Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’nin ardından Kazakistan’da bu coğrafyada yer istiyor. Onun için bu koridorlar çok önemlidir.” açıklamasını yaptı.

KARS, KAFKASLARDA SINIR BEKLEYEN KENT OLMAKTAN ÇIKIYOR

Kars’ın, Kafkaslarda sınır bekleyen kent olmaktan çıktığını belirten Arslan, “Bakü Tiflis Kars’ın, Kars Lojistik Merkezi’nin, Kars Iğdır Nahçivan Demiryolu’nun ve Kars’a kadar gelecek hızlı tren projelerinin ayrıca Kars merkezli bölünmüş yolların ve bu koridorların ne anlama geldiğini bu coğrafyaya gelecekte nasıl bir anlam yüklediğini biliyoruz. Bu nedenle bilin ki Kars; Bakü Tiflis Kars’ıyla, Kars Iğdır Nahçivan’ıyla, Lojistik Merkezi’yle ve bölünmüş yollarıyla Kafkaslarda sınır bekleyen kent olmaktan çıkıyor. Kafkasların başkenti kent olmaya, Kars olmaya doğru gidiyor. Bunun için bizler bilin ki Kars Ardahan Iğdır milletvekilleri işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Ağrı, Erzurum ve Artvin milletvekilleriyle zaman zaman işbirliği içerisinde çalışıyoruz çünkü biliyoruz ki bölgesel olarak kalkınmamız lazım.” diye konuştu.

HAVALİMANLARI SADECE BULUNDUKLARI NOKTAYA DEĞİL, ÜLKENİN GENELİNE HİZMETİ VARDIR

Ulaştırma koridorlarının başka bir önem arz eden havayolu hakkında da açıklamada bulunan Arslan, Almanya’da bir toplantıda ticaret erbaplarıyla aralarında geçen bir konuşmayı da aktararak, ülke üzerine oynanan oyunlara karşı birlik çağrısında bulundu. Arslan, “Almanya’nın çok önemli ticaret erbapları bana Marmaray ve Bakü Tiflis Kars Projesi’nin ne zaman biteceğini sormuşlardı. O kadar heyecanlı ve merakla soruyorlardı ki ben de neden kendilerinin bu kadar ilgili olduğunu sordum. Bana cevaben ‘Ülkeler siyasi kaygılarla, siyasi ilişkileri gözeterek bu projelerin öneminden bahsetmezler ama biz ticaret erbapları için Türkiye üzerinden Marmaray’ı, Bakü Tiflis Kars’ı kullanarak Çin’e kadar, Orta Asya’ya kadar yüklerimizi kesintisiz taşıyabiliriz.” Dediler. Ve yine şunu söylemişlerdi ‘Siz bu anlamda güçlendikçe, ulaştırma koridorlarınız önemli hale geldikçe biz sizin ulaştırma koridorlarınızı kullandıkça yarın öbür gün kendi idarecilerimize Türkiye’nin bizim için gerekli olduğunu söyleyeceğiz.  Çünkü biz Türkiye’nin ulaştırma koridorlarını kullanarak ticaretimizi geliştiriyor, ekonomik olarak büyüyoruz.’ dediler. Ben de onlara İstanbul’daki 3. Havalimanı nedeniyle dış güçlerin Türkiye’yi bu proje nedeniyle sıkıştıran bir proje oldu. Bizler bunu dün de dedik bugün de diyoruz, bu anlamda Türkiye ile ilgili herhangi bir oyun olduğunda lütfen Türkiye’nin karşısında değil, yanında olun. Japonya’dan kalkan bir uçak Almanya’ya, Berlin’e gidiyor, oradan da Afrika’ya veya Amerika’ya uçuyor. Halbuki 15 milyon yolcu kapasiteli 3. Havalimanı’nın anlamı şu; Japonya’dan, Kore’den kalkan bir uçak önce İstanbul’a gelecek, İstanbul üzerinden, Türkiye üzerinden uçarken Türkiye’ye bir para verecek. Uçak havalimanına indi bir para verecek, yolcu havalimanına indi başka bir para verecek ve yolcu Türkiye’de bekleme sürecinde alışveriş yaptı Türkiye yine para kazanacak. Türkiye’den de Amerika’ya ve Afrika’nın güneyine gidecek. Havalimanları sadece bulundukları noktaya değil, ülkenin geneline hizmeti vardır. Bu nedenle havalimanları ulaştırma koridorları anlamında çok çok önemlidir.” dedi.

BÖLÜNMÜŞ YOLLARLA BİRLİKTE TÜRKİYE’DEKİ KORİDORLARIN ÖNEMİNİ ARTIRIYOR

Öte yandan Türkiye’ye bağımlı kalacak ticari köprüleri kullanacakların zamanla Türkiye’nin hakkını vermek zorunda kalacaklarını belirtti. Arslan, “3. Köprü İstanbul-İzmir Osmangazi Köprüsü dahil ve yakında inşallah Çanakkale Köprüsü de olacak ve bunlar bölünmüş yollarla birlikte Türkiye’deki koridorların önemini artırıyor, Avrupa’daki ve Asya’daki ticaret erbaplarının Türkiye’ye bağımlılığını artırıyor. Onların Türkiye’ye bağımlılığı arttıkça kendi ülkeleri de bunu görmemezlikten gelemeyecek ve Türkiye’nin öneminin zaten farkındalar ama bu sefer öneminin hakkını vermek zorunda kalacaklar ve sadece Türkiye’deki yatırımcılar değil bu bölgelerde dünya sanayicileri de yatırımlarını yapacaklar. Ham maddeniz zamanında gitmesi gereken yere gidemiyorsa kıymeti yarı yarı yarıyadır. Ürettiğiniz mahmul maddeleri erişim yerine hızlı gitmiyorsa kıymeti yarı yarıyadır. Halbuki kesintisiz bir şekilde Orta Asya’yı Avrupa’ya bağlayabiliyorsanız ve bunu en kısa koridordan sağlayabiliyorsanız bu çok büyük bir avantajdır. ” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE ÜZERİNDEN GİDEN ORTA KORİDOR RUSYA’YA BAĞIMLILIĞI AZALTMAK ADINA DA ÇOK ÇOK ÖNEMLİDİR

Koridorların önemine ilişkin siyasi boyutları da örneklendirerek açıklayan Arslan, “İşte bakın Rusya’nın kafası kızdı, Ukrayna’nın gazını kesti. Rusya kafası kızdı bizim uluslararası anlaşmalarımıza uymadı. Uzun vadeli bunlar size birşeyler getirebilir ama kısa vadede sizlere zarar verir. İşte bütün koridorların sadece Rusya üzerinden olması diğer ülkeleri de sadece Rusya’ya bağımlı hale getiriyor veya Güney’de sadece İran’a bağımlı hale getiriyor. Bu nedenle Türkiye üzerinden giden orta koridor çok çok önemlidir. Türkiye üzerinden giden orta koridor Rusya’ya bağımlılığı azaltmak adına da çok çok önemlidir. Bu nedenle coğrafyamızdaki bütün kargaşa Türkiye’nin geleceğe yönelik attığı bu büyük adımlar, büyüyen Türkiye çerçevesinde yaptığı işler birilerinin işine gelmiyor. O işine gelmeyenler Türkiye’yi başka türlü göstermek istiyorlar. Sizden isteğimiz ulaştırma koridorlarımızın önemini, coğrafyamızın önemini unutmayalım ve coğrafyamızın hakkını verebilmek adına mücadeleye ortak olalım.” kha

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler