Arslan TBMM’de Kurtuluşu Konuştu!

Arslan TBMM’de Kurtuluşu Konuştu!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 24. Dönem 4. Yasama Yılı 10. Birleşiminde söz alan AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Kars'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yılı nedeniyle bir konuşma yaptı.

Arslan TBMM’de Kurtuluşu Konuştu!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 24. Dönem 4. Yasama Yılı 10. Birleşiminde söz alan AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Kars’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yılı nedeniyle bir konuşma yaptı.

AHMET ARSLAN (Kars) - Sayın Başkanım, saygıdeğer milletvekilleri; ben de Kars’ın 93’üncü Kurtuluş Yıl Dönümü münasebetiyle söz almış bulunuyorum. Bu vesileyle hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Kars, 30 Ekim 1920’de Kazım Karabekir komutasında düşmana karşı ilk galibiyetini alıyor ve diğer illere örnek oluyor Kurtuluş Harbi’nde verdiği kurtuluş mücadelesiyle ve yine Kars, özellikle geriye dönüp tarihimize baktığımızda, 1064’de Sultan Alparslan Anadolu’ya girmeden önce Ebul Hasan Harakani Hazretleri isminde muhterem bir zatın 1000’li yıllarda Anadolu’ya gelmesi ve 1033’te şehit oluncaya kadar Türklerin Anadolu’da sevgi oluşturması, kabul görmesi anlamında iyi bir altyapı hazırlıyor. Hâl böyle olunca 1064’te Sultan Alparslan Kars’tan Anadolu’ya giriyor, 1072’de Menucehr Camii’ni yapıyor Ani Harabelerinde.

Bütün bunları şunun için anlatıyorum: Kars, geçmişi anlamında, gerek inanç turizmi anlamında gerek kültür turizmi anlamında çok sayıda değere sahip. Kağızman’da 10 bin yıllık kaya resimleri mevcut, yine Kars, Selçukluların yaptığı, 1153 tarihinde yaptığı ilk kaleye sahip ve bugün dimdik ayakta duruyor. Belki Kars bir başka anlamda sembol, 1,5 milyon civarında Türkler Kars’ta şehit vermiş ve yine yakın tarihte Sarıkamış’ta 90 bin insanımız adeta gözünü kırpmadan vatanı uğruna, memleketi uğruna şehit olmaya gitmiş. Ebul Hasan Harakanî bahsetmişken özellikle onun şu veciz sözünü söylemeden geçmek doğru olmaz: “Her kim bu kapıya gelirse ekmeğini ve suyunu verin; adını, dinini sormayın, zira Ulu Allah’ın katında ruh taşımaya layık olan herkes elbette ki Ebul Hasan’ın sofrasında ekmek yemeğe layıktır.” Bunu asırlar sonra Mevlânâ Celâleddin Rûmî de: “Özellikle biz her ne aldıysak Ebul Hasan Harakani’den aldık.” anlamında ifade etmektedirler.

Tabii ki geliyoruz günümüze. Günümüzde Kars’ın özellikle gurur duyacağı geçmişine bağlı olarak günümüzde de bir takım şeyler yapmak lazım. Biz bunun için neler yapıyoruz? Bunun için bölünmüş yollar yapıyoruz, bunun için hastaneler yapıyoruz, bunun için tarım ve hayvancılık merkezi olan Kars’ı daha da geliştirmek adına barajlar yapıyoruz -barajlardan yem bitkiciliğine doğru özellikle dönmek istiyoruz- bunun için kentsel dönüşüm yapıyoruz, bunun için Kars’a layık, Türkiye’ye layık muhteşem bir havaalanı terminalini hizmete soktuk, hizmete girdi ve insanımız bugün bunu görüyor.

Bir başka şey, Kars sınırı bekleyen il. Tabii ki sınırı bekleyen il olmak durumundasınız, serhat ili olmak durumundasınız ama bu özelliğinizden de yararlanmanız lazım. Kars bu özelliğinden yararlanmak adına büyük bir lojistik merkezi yapıyor ve Türkiye Cumhuriyeti, Kars’a yakışır, Türkiye’ye yakışır Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’ni gerçekleştiriyor ki Türkiye bölgesinde sınır ili olma özelliğinden yararlansın. Tabii ki Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi demir ipek yolunun önemli bir halkası, Londra’dan Pekin’e demir yolunu kesintisiz hâle getiren bir proje. Tek başına mı? Hayır, Marmaray Projesi’yle birlikte çok anlamlı ve Marmaray Projesi asrın projesi, rüya proje. Dün birçok kişinin emeğiyle katkısıyla Cumhuriyetin kuruluşunun 90’ıncı yıl dönümünde yani 29 Ekim 1923’ten doksan yıl sonra Türk insanına yakışır bir şekilde rüya bir proje olarak hizmete girdi. Kimlerin katkısı yok ki? Ecdadın katkısı var; Sultan Abdülmecit’in 1860’ta yani yüz elli üç yıl önce hayal etmesiyle katkısı var, Sultan Abdülhamit’in katkısı var. AK PARTİ’den önceki hükûmetlerin hazırlık süreciyle ilgili katkısı var ama bir gerçek var ki AK PARTİ 2004’ten 2013’e dokuz yılda rüya olan Marmaray’ı gerçekleştirdi. Sayın Başbakanın ne derece önem verdiği ve ne kadar katkı koyduğunu o projenin altı yıl başında genel müdürlük yapmış biri olarak çok iyi biliyorum. Gerçekten gecesini gündüzüne katarak projeyi takip ettiler. Hükûmetlerimiz destek verdi, Meclis destek verdi. Binali Yıldırım gece gündüz projeyle birlikte yattı. Tabii ki benimle birlikte birçok mesai arkadaşımız vardı, onlar da bu projeye çok ciddi emek verdiler ve ne mutlu ki bu proje cumhuriyetin 90’ıncı kuruluş yıl dönümünde Türkiye Cumhuriyeti’ne, insanımıza ve dünyaya hediye edildi diyorum.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Arslan.

Önceki ve Sonraki Haberler