Arslan Ulaştırma Bakanlığı'nın Kars'a Yaptıklarını Anlattı

Arslan Ulaştırma Bakanlığı'nın Kars'a Yaptıklarını Anlattı

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Plan ve Bütçe Komisyonunda Ulaştırma Bakanlığı tarafından Kars'a yapılanlar için teşekkür ederek, Bakü- Tiflis- Kars Projesinin tüm hızıyla devam ettiğini ve ikinci bir ikmal ihalesinin de söz konusu olmadığını söy

Arslan Ulaştırma Bakanlığı'nın Kars'a Yaptıklarını Anlattı 

Arslan, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’ın da hazır bulunduğu komisyonda yaptığı konuşmada, Bakü, Tiflis, Kars Demiryolu Projesi ile ilgili olarak bazı gazete manşetlerinde yapılan eleştirilere de açıklık getirerek, söz konusu gazete haberlerinin, Hükümeti ve başarılı projeleri yıpratmaya yönelik, doğru şeylerin arasına yanlış cümleler koyarak yıpratma politikaları olduğunu söyledi.

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, Plan ve Bütçe Komisyonunda Ulaştırma Bakanlığı tarafından Kars’a yapılanlar için teşekkür ederek, Bakü- Tiflis- Kars Projesinin tüm hızıyla devam ettiğini ve ikinci bir ikmal ihalesinin de söz konusu olmadığını söyledi.

Kendisinin de Ulaştırma Bakanlığı’nın eski bir mensubu olduğunu da hatırlatan Arslan, ayrıca bazı gazete haberlerinin Hükümeti ve başarılı projeleri yıpratmaya yönelik, doğru şeylerin arasına yanlış cümleler koyarak yıpratma politikaları izlediğini de söyledi.

Yaklaşık bir ay önce Karaman’ın Ermenek ilçesinde meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren maden şehitlerini de rahmetle andığını dile getiren Milletvekili Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Projesinin daha önce planlandığı şekilde devam ettiğini söyledi.

Hızlı Trenin Kars’a kadar geleceğini de bir kez daha dile getiren Arslan, Lojistik Merkezinin Uygulama Projesinin ihalesini yaptıkları için de Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan ve bakanlık yetkililerine teşekkür etti.

KARS-IĞDIR-NAHÇIVAN DEMİR YOLU PROJESİ ÇALIŞMALARININ DEVAM EDİYOR

Kars-Iğdır-Nahçıvan Demir Yolu Projesinin de çalışmalarının devam ettiğini de dile getiren Arslan: “Bunlar bir ufkun, bunlar bir planlamanın sonucudur. O yüzden, bu konuda müteşekkirim. Akıllı Ulaşım Sistemleriyle ilgili 16 tane merkez belirlemişsiniz. Kars ta bunların içerisindedir. Geçmişte Kars unutulan şehirdi, nasıl olsa serhaddir, nasıl olsa sınırı bekliyor ama bugün öyle değil. Bugün planlamalar yapılırken bu ülkenin her noktası dikkate alınıyor, her birinin birbiriyle erişimi ve ulaşımı dikkate alınıyor. Bir yerde yolculuk çoksa sadece oraya yatırım yapılmıyor. Kars’a yatırım yapılıyor ki yolcu sayısı artırılsın. Bir de tersten bakmak lazım. Kuzey - Güney koridorları yapıyorsunuz. Bu koridor kapsamında Kars – Digor - Tuzluca bölünmüş yolunun ihale hazırlığı yapılıyor. Horasan’dan Kağızman - Tuzluca bölünmüş yol çalışmasıyla ilgili proje hazırlanıyor. Böylece Denebilir ki: “Orada trafik yok, niye yapıyorsunuz?” Tekrar söylüyorum, büyük fotoğrafın parçası olarak yapılıyor. En büyük fotoğraf düşünülürken de sadece Edirne’den Kars’a değil, Avrupa’dan Orta Asya’ya ulaşımda hesaba katılıyor.” Dedi.

KARS HAVALİMANINA EMERGENSY PİST

Merkezi Hükümet tarafından Kars’a yapılanlar için Bakan Lütfi Elvan’a müteşekkir olduğunu da belirten Arslan, diğer birçok ilde olduğu gibi Kars’a da çok modern bir Havaalanı Terminalinin yanı sıra mevcut pistin yanına emergency pist yapılması kararı alındığını da dile getiren Arslan, yapılan diğer projeleri ise şu şekilde sıraladı:

KADİM KENT KARS, MARKA VE MODERN KENT OLACAK

“Kars’ta Karayolları Bölge Müdürlüğü kuruldu ve binası bitti, şehrin çevre yolları yapıldı. Karayolları, tarihî kent, marka kent Kars’a “MODERN KENT” etiketini de ekledi. Bu konuda da yine müteşekkirim.

BAKÜ - TİFLİS -KARS DEMİRYOLU PROJESİNDE, PANTERLERDEN GÜRCİSTAN’IN ÖNEMİ…

Sayın Bakanım siz Kars’a geldiniz, gezdiniz, gördünüz ve projelerle ilgili yerinde inceleme yaptınız. Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Projesi hayal edilirken, projesi yokken, parası yokken, ihale edilme aşamasından itibaren takip ettiğim bir projedir. Çünkü ben Karslıyım. Sonra hasbelkader geldim. O projenin görüşmelerini sürdürdük ve 2008’de proje başladı. Proje başladıktan sonra ne oldu? Sayın Bakanım: ‘Gürcistan tarafındaki yaklaşık 1.300 metrelik tünel 8 kilometreye çıktı. Uluslararası bir proje yapıyorsanız, partnerlerinizin bir kararı varsa ona uymak durumundasınız. Neden? Çünkü Gürcistan naz tarafındaydı, bütün dünya ülkeleri bu proje yapılmasın diye uğraşıyorlardı. Hâl böyle olunca da Gürcistan her gün farklı bir karar veriyordu. Tabiî ki partnerseniz ise uyacaksınız. 6 kilometreye yakın tünel çıktı, yetmedi, “Ne ilgisi var?” diyebilirsiniz, koruma kurulları Kars’ta bir kale kalıntısıyla ilgili 2-2,5 kilometrelik ilave tünel çıkardılar. “Yok, ben koruma kurulunun kararını uygulamıyorum.” diyemezsiniz. Efendim, yarmalar yapıldı, birçok yerde akmalar ve şevler oldu. Kars gibi yüksek rakımlı bir yerde demir yolu projesi yapıyor iseniz sağlıklı yapmak durumundasınız. Aç-kapaya döndü, yaklaşık 12 kilometrelik aç-kapa tünel çıktı.

“KAMU İHALE KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİKLERE GİDELİM” DENİLİNCE, POLEMİK KONUSU OLUYOR

Sayın Bakanım, bununla birlikte, başlangıçta karşı taraflar nazlanıyordu, “Bu proje, altyapısı çift ancak üstyapısı tek hat olsun.” Deniliyordu. Sonra Kazakistan “Ben bu projeye yılda 10 milyon ton yük veririm.” der hâle geldi. Hâl böyle olunca da üstyapısının da çift olmasına karar verildi, bu da başlı başına bir değişiklikti. Yine, başlangıçta şehir içerisindeki istasyon ve ona bağlı yaklaşık 3 kilometre demiryolunun ayrı bir ihale olarak yapılması kararlaştırılmıştı. Projede az önce saydığım nedenlerden dolayı ikmal ihalesine gidilince o da ikmal ihalesinin içerisine katıldı. Böylece ikmal ihalesi yapıldı. Ne yazık ki Kamu İhale Kanunu’nu biz çıkarmadık, Kamu İhale Kanunu’nu bizden öncekiler çıkarmışlardı. “Kamu İhale Kanunu’nda değişikliklere gidelim.” Denilince, polemik konusu oluyor.

Sayın Bakanım, yıllardır şöyle bir uygulama var: Düşük fiyat sorgulaması diye bir sorgulama var. Eğer fiyat, verilen toplam fiyat, onun altında kalırsa dönüp birim fiyatları sorgularsınız. Dolayısıyla, birim fiyat uygun değilse de ihaleden o kişiyi veya o şirketi men edersiniz. Ama ne yazık ki verdiği toplam fiyat sizin toplam yaklaşık bedelinizin üzerindeyse dönüp ayrıntıda “Şu fiyatı düşüktür, şu fiyatı yüksektir.” diyemiyorsunuz. Nitekim, bunun giderilmesi adına 2013’te bir düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeyle dönüp ayrıntıya bakma şansı tanındı. Ancak bu ihale, 2012’de yapılan bir ihaledir, dönüp ayrıntıya bakma şansınız yoktur. Hâl böyle olunca Kamu İhale Kurumu, “Toplam fiyat üzerinden giderim, toplam fiyat yaklaşık bedelin altında olduğuna göre düşük olan firmaya vermek zorundasınız” dedi. Ha, bazı üyeler muhalefet şerhi koydu. Doğrudur da yani muhalefet şerhi koyan kişilerin eğer şerhi kabul edilecekse Plan Bütçe Komisyonu olarak bizim Genel Kurula hiçbir kanun tasarısı gönderemememiz lazım.

GAZETE MANŞETİNDE, BAZI DOĞRU CÜMLELERİ ARADAN SIYIRIP SONRA ONLARI YANLIŞ CÜMLELERLE BAĞLARSANIZ…

Gazete manşetinde olduğu gibi, bazı doğru cümleleri aradan sıyırıp sonra onları yanlış cümlelerle bağlarsanız, işte o zaman on iki yıldır bu kadar güzide hizmetler yapan ve inşallah, bundan sonra da sizlerle birlikte güzide hizmetler yapacak bir kurumu töhmet altında bırakmaya çalışmış olursunuz. Kuruma haksızlık yaparsınız. Bu da doğrusu ne benim ne arkadaşlarımın içine sindirebileceği bir şey değil. Çalışmalar varsa, birilerinin emeği varsa müteşekkiriz, teşekkür ediyoruz. Sahada vatandaş teşekkürünü ve duasını hiç eksik etmiyor.

Benim bildiğim Bakanlık birçok çalışma yaptı: Stratejik ana plan, ana plan, uluslararası ulaştırma şûraları ve bu şûralar çerçevesinde de kendisine bağlı her sektörle ilgili planlar yaptı. Planlar yapmakla kalmadı. Yine biliyorum ki, gerek geçmişte gerek bugün siz arkadaşlarla toplanıyorsunuz ve bu çalışmaları güncelliyorsunuz âdeta. Öyle ya, uygulamada istediğiniz gibi gitmeyebilir. Bir karar vermiş olabilirsiniz. Konjonktür onu uygulamayı sıkıntıya sokabilir. Bütün bu planlarınızı güncellediğinizi ve yatırımlarınızı da, çalışmalarınızı da ve yine verdiğiniz kararları da bu planlamalar çerçevesinde yürüttüğünüzü biliyorum. Bunu “Herhangi bir planlamanız yok, herhangi bir stratejik planınız yok.” şeklinde eleştirmenin de açıkçası haksızlık olduğunu düşünüyorum.

DENİZCİLİKTE, BEYAZ BAYRAK ÜLKESİYİZ

Denizcilikte beyaz bayrak ülkesiyiz. E bu da kolay olmuyor. Kolay olmuyor da aynı yerde de kolay kalınmıyor. Aynı yerde kalmak adına gayretlerinizi biliyorum. Ve yine denizcilikte limanlarla ilgili Çandarlı Limanı, Filyos Limanı, Mersin Konteyner Limanı’nın bir çalışmanın, bir planın parçaları olduğunu biliyorum ve bu planın parçalarını uyguladığınızı da biliyorum. Bunun dışındaki küçükleri saymıyorum.

HÜKÜMETTEN, HAVACILIK İLE İLGİLİ OLARAK HER KES GURURLA BAHSEDİYOR

Ve yine havacılıkla ilgili herkes gururla bahsediyor, ben de gururla bahsediyorum. Havacılıkta özelleşme yapılmadı, havacılıkta serbestleşme yapıldı ve serbestleşmenin bu ülkeyi ne konuma getirdiği görüldü. Görüldü ki buradan hareketle demir yolu sektöründe de aynı yöntem uygulanıyor. Bir regülasyon birimi, bir işletme birimi, bir altyapıya sahip olan kamu otoritesi. Bunun dışında da yine gelip hatları kullanmaya uygun bir düzenleme artık yeni şirketler kurulabilecek; İşte, bugün Atlas Jet’in olduğu gibi, Pegasus’un olduğu gibi, SunExpress’in olduğu gibi gelip nasıl ki havaalanlarını kullanıyorlarsa demir yollarını, dolayısıyla hatları da kullanabileceklerini biliyorum. Dolayısıyla bu düzenlemelere de haksızlık etmemek lazım.

“HİBRİT MAİL” BÜYÜK BİR ATILIMDIR

Efendim, PTT’yle ilgili birkaç şey söylendi. Ben hemen kendi ilime giderek söyleyeyim. Birçok yer var ki orada banka yok ama köylü, vatandaş, halk PTT’nin herhangi bir banka şubesi olmayan bin beş yüz altmış üç tane iş yerinden yararlanıyor. Bu başlı başına önemli bir şeydir. Ve yine gelecekte tahayyül ettiğiniz bir şeyleri alıp bugünle kıyaslayarak, bugün yapılan, işte, hibrit mail’i falan eleştirebilirsiniz gelecekle kıyaslarsanız ama dünle kıyaslarsanız büyük bir atılım olduğunu, PTT’nin bunun gibi birçok kurumda yüzlerce iş yaptığını, yine içinde olan biri olarak biliyorum.

“TWİTTER” İLE İLGİLİ MÜEYYİDELER GETİRİYORSUNUZ

Bir örnek verildi, dendi ki: “Twitter’la ilgili müeyyideler getiriyorsunuz.” Sayın Bakanım, müeyyide getirmezseniz dün bu komisyondaki birçok arkadaşımıza sinkâflı “mail”ler geldi. Benim hakkımı birilerinin koruması lazım. Benim özgürlüğüm birilerinin özgürlüğünün sınırsız olması anlamına gelmiyor. Eğer birilerinin özgürlüğü benim özgürlük sınırıma gelip dayanıyorsa işte orada sizin bu işe sahip çıkmanız lazım. Birilerinin bana iftira atmaması lazım. Birinin bana hakaret etmemesi lazım, yalan söylememesi lazım. Ha, eleştirecek mi? Tabii ki eleştirecek. Eğer iktidarsanız, eğer sorumluluk almışsanız, eğer milletvekiliyseniz birileri haklı olarak eleştirecek ama hakaret etmeden. Bunu da özellikle vurgulamak istiyorum.

ON İKİ YILDIR BU ÜLKEDE ÇOK ŞEYLER YAPILIYOR

Yine, on iki yıldır bu ülkede çok şey yapılıyor. Müteşekkir olduğumuzu özellikle ifade etmek istiyoruz. Arkadaşlar da zaman zaman teşekkür ediyorlar ama bazen sap ile saman karıştırılıyor. Yüksek hızlı trenin başarısı Pamukova kazasıyla gölgelenmek isteniyor. Pamukova kazasında mahkeme karar verdi. Savcı yöneticilerle ilgili takipsizlik kararı veriyor ve yine aynı mahkemeler dedi ki: “Ne yazık ki makinistler hatalı.” ve onlara ceza veriyor ve devamında mahkeme devam ediyor. Hâl böyleyken Pamukova kazasını getirip yüksek hızlı trenin başarısıyla, efendim, Türk Hava Yollarının veya Devlet Hava Meydanlarının veya PTT’nin veya Karayollarının veya TCDD’nin başarısını gölgelemek için kullanmamak lazım diye düşünüyorum, bunu çok önemsediğimi de vurgulamak istiyorum.

Yine, bugünden önceki bazı bütçelerde şu söylendi, dendi ki: “Efendim, kara yolu taşıma yönetmeliğiniz var. Binlerce liraya varan cezalar kesiyorsunuz denetimler yaparak. Cezaları kaldırın, azaltın. ”Sonra geldik, ne yazık ki Yalvaç’ta bir kaza oldu, dendi ki: “Efendim, denetim yapmıyorsunuz, müeyyide uygulamıyorsunuz.” Yani bir tenakuz var. Bu tenakuza düşmemek lazım. Siz gereğini yapacaksınız, vatandaş da gereğini yapacak. Bu işler kesinlikle tek taraflı olmaz, olmamalı.

Ve yine bir eleştiri, yılın bürokratıyla ilgili bir eleştiri vardı. Ben de eleştiriyorum. Niye eleştiriyorum? Biliyorum ki Bakanlığınız ve bakanlıklarımız on iki yıldır o kadar çok yılın bürokratı çıkarma şansına sahipti ki ne yazık ki hep eleştirdik ve yine şunu da biliyorum ki: Yaptığınız çalışmalarla bu günden sonra Bakanlığınız da yılın bürokratına aday olacak. Olması gereken hak edecek. O kadar çok arkadaş olacak ki, bunu da biliyorum. Çalışmalarınızı takip ediyoruz. Bu konuda da müteşekkiriz.”  Tacettin DURMUŞ

foto-1.20141128092011..jpg

foto-2.jpg

foto-3.jpg

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler