Arslan,İl Koordinasyon Toplantısında

Arslan,İl Koordinasyon Toplantısında

Kars İl koordinasyon toplantısına AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan da katıldı.

 

Yılda 3 defa yapılan İl Koordinasyon Toplantıları, bir kentin yatırım alanındaki yön haritasını belirlediği gibi plan ve projelerinde hayata geçirilmesine katkı sunuyor. Değerlendirmelerin de yapıldığı bu toplantıların asıl hedefi de kentin kalkınmışlığını sürdürülebilir hale getirmek. Kurumların bağlı bulundukları bölge müdürleri il müdürlerinin de katılıp bilgi sunduğu toplantılara da İl Valisi, yoksa Vali vekili veya vali yardımcıları başkanlık ediyor. Kentlerin önde gelen kurumları arasında bulunan Belediye ve Üniversite yetkililerinin yanında, son yapılan koordinasyon toplantısına AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan da katıldı.
 
KOODİNASYON TOPLANTLARI ÖNEMSENMELİ
Vali Eyüp Tepe, “Tabi yılın ikinci ama Kars için önemli bir toplantısını yapıyoruz. Çünkü ilk toplantı senenin başında olduğu için bizim en önemli işimiz karla mücadeleydi. Aslında bizim açımızdan ilk toplantı diye de ifade edilebilir. Sizleri de burada inşaat ortamında ağırlamak istemezdik ama bir yandan da şöyle teselli buluyoruz. Kars’ta çalışma var, Kars’ta hayat var, Kars’ta iş var demek adına böyle bir inşaat ortamın da bir arada olmanın beklide tesellisi diye de ifade edilebilir. 2013 yılı Kars için önemli işlerin yapıldığı, önemli icraatların elde edildiği ve güzel çıktıların bizlerle beraber olacağı bir yıl olmasını ümit ediyorum. Bu kapsamda tabi kar kalktı. Güneş çıktı. Özellikle yatırımcı kuruluşlarımızın burada yoğun bir sunum yapma talebi ile karşı karşıya olduğumuzu görüyorum. Doğrusu ben mutlu oluyorum. Bu kapsama açılış konuşmasını çokta uzun tutmadan sunum yapacak kuruluşlarımızı kürsüye davet etmeyi uygun görüyorum. Koordinasyon kurul toplantımız hepimize hayırlı olsun. Tekrar hoş geldiniz.
 
KARS BELEDİYESİ HİZMETLERİ
Son Koordinasyon toplantısında kurumların öne çakın yatırımları şöyle:
Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş: “2013 yılında yatırım programı içerisinde 13 projemiz var. Bunlardan birincisi Kars Belediye binası inşaatı, fiziki gerçekleşmesi yüzde 52 seviyelerindedir. İnşaatı devam ediyor, ödenek sorunu yoktur. Bu sene 8. ayın sonu itibari ile kısmet olursa yeni belediye binamızı hizmete açarak içerisine taşınacağız. İkinci projemiz Avrupa Birliği Projesi kapsamında değerlendirilen projemiz bu da ilimizin su arıtma tesisi 40 km kanalizasyon şebekesi ve 17 km yağmur suyu şebekesi Avrupa Birliği projesi kapsamında değerlendirildiği için projemiz kabul gördü. Sonuç olarak da Kalkınma Bakanlığı yatırım programında yer aldı, bu sene ihalesi yapılacaktır. İmar kurumları ve kamulaştırma ile ilgili bunlarında ödenekleri var. Yıl içerisinde bunlara yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. 6. proje olarak milli savunma bakanlığı 14. mekanize piyade tugay komutanlığıyla yapmış olduğumuz protokol gereği batı ve doğu çatma kışlalarında beton parke yollar yaptık. Yüzde 100 seviyelerindedir. Bunun sebebi de gerek su arıtma tesisi, gerekse içme suyu arıtma tesisinin yeri, birde Faik Bey caddesindeki lojmanların yerine yapmış olduğumuz protokol gereği 3150 metrekare beton kilit parke taş kaplama, yine 8100 metrede yapılan parke döşemeleri tamamlandı. Protokol gereği ilave bir iş olduğu için işçi kabulü kısa sürede yapılacaktır. Katı atık düzenleme deposuyla ilgili çöplüğün bulunduğu bölge sit alanı olarak ilan edildiğinden dolayı bölge idare mahkemesinde mahkeme devam ettiği için arkasından mahkemenin burada ki tesisin kaldırılması yönünde karar verdi. Bizde temize gittik ve sonucunu bekliyoruz. Ödeneği var. Sonuç olumlu çıktığında ki büyük ihtimalle olumlu çıkacak tesis çalışmasına devam edeceğiz. İstihkam çay bahçeleri için uygulama projeleri hazır, geçen yıl ihaleye çıktık ama herhangi bir iştirak olmadığı için bu yıl tekrar ihaleye çıktık. Nisan ayı sonu itibariyle kısmet olursa tesis çalışmalarına başlayacağız. Kentsel dönüşüm projemiz burada Atatürk ve Bayrampaşa mahallerinde iki mahallede 2 bin 30 konut yapılacak. Bunlardan 698 tanesinin konut olarak ihalesi yapıldı. Bir tane 24 derslik okul birde cami ihalesi müteahhitte geri teslim yapıldıktan sonra her konut için ayrı ayrı jeolojik etüt puanı yapılıyor. Müteahhit firma kısmen de olsa işine başlamış oldu.
 
Projelerimizden birisi de hayvan pazarı projesidir. Bunu da tamamlayıp Kars halkın hizmetine sunacağız. Herhangi bir sorunu yoktur. Diğer konulardan biri Kars Valiliği, Sanayi Ticaret Odası ve Belediyenin birlikte yürütmüş olduğu Tarıma Dayalı Besi ve Organize Sanayi Bölgesinin 180 hektarlık çet raporu hazırdır. Bunun imar planı, jeolojik etüt planın yapılması için ihale yapıldı ve kısa süre içinde müteahhit firmaya çağrı yapıldı. İşlemlere başlayacağız. Atatürk çay bahçesiyle istikam çay bahçesi uygulama projeleri hazırdır. Geri kalan kısmın uygulama projesinin çizilmesi için kalkınma ajansına projeyi sunduk. Geri kalan kısmının uygulama projesi çizilecek.
 
Diğer bir konu ise; cadde ve sokaklarda iyileştirme yapılması. Bununla ilgili olarak da Kars Valiliği, Kalkınma Ajansı, Kars Belediyesi birlikte hareket ederek, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yaklaşık 9.5 milyon Euro temin edildi. Yine Kalkınma Bakanlığından uygulama projelerinin çizilmesi için 1 milyon ödenek çıktı. Bunlara bağlı olarak bir toplantı yapılarak tekrardan İstanbul Teknik Üniversitesinin Rektörü ilimize kadar gelerek, Sayın Valim de birlikte olmak üzere bir şartname hazırlandı. Kendilerine sunularak söz konusu 777 bin metrekare alan içerisinde ki cadde ve sokaklar iyileştirmesi ve yenileme işi yapılacaktır.
 
KAFKAS ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA
Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Çitil: 1992 yılında üniversite kurmuşuz ama halen 9 fakülte, devlet konservatuarı ve araştırma uygulama merkeziyle eğitim- öğretime devam ediyoruz. Toplamda ön lisans yani iki yıllık meslek yüksek okulları ve lisans olmak üzere 13 bin 687 öğrencimiz şuan eğitime-öğretim görmektedir. 11 Yabancı uyruklu olmak üzere 648 kadrolu, toplam 659 akademik, 31 daimi işçi, toplam 468 idari kadroda görevli personelimiz mevcuttur. 120 temizlik işçisi ve 73 güvenlik personeli şuan üniversitede hizmet vermektedir. Fakültelerimiz hâlihazırda eğitim- öğretim gören; Veteriner Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve Mühendislikler bunlarda eğitim verilmekle beraber güzel sanatlar ve diş hekimliğiyle ilgili henüz öğrenci istihdamı söz konusu değildir. Konservatuar 2000 yıllarda kuruldu. Yüksek okullarımız, Sağlık Yüksek Okulu, Sarıkamış Beden Eğitimi Yüksek Okulu, Yabancı Dil Yüksek Okulu olmak üzere 3 tane. Lisans öğrencilerimiz 3 bin 945’i kız, 5 bin 404’dü erkek olmak üzere toplam 9349, ön lisans ta ise 1518’i kız, 2736 erkek ve 3654 tane toplam öğrencimiz vardır. Toplam sayı üniversitenin 5463’ü kız,7540 erkek olmak üzere 13 bin tane lisans ve ön lisans öğrencimiz vardır. 684 tane de yüksek lisans ve doktora öğrencimiz var. Toplam rakam 13687. Akademik personel toplam olarak 62 profesör, 35 tane doçent, 191 yardımcı doçent, 92 öğretim görevlisi 40 okutman, 221 araştırma görevlisi 4 uzman doktor 14 uzmanla çalışan toplam 659 tanedir. Tıp fakültesinde hâlihazırda görev yapan; 22 profesör, 3 doçent, 48 yardımcı doçent olmak üzere 73 tane kadrolu akademik elemanı var. 43 araştırma görevlisi 4 tane uzman doktorla toplam 120 doktorla hizmet vermekteyiz.
 
Yine 2013 bütçemiz 17834 bin TL.’dir. Bizim yatırım programı ve projelerimiz, çeşitli tertip projeleri ki bunlardan bir tanesi Kongre Kültür Merkezidir. Lojman inşaatımızda 32 daire artı konut inşaatı, katısız alt yapı için 3 buçuk milyon TL. Merkezi birimler geçen yıl inşaatına başladığımız Eğitim Fakültesi de bu sene kalkınma bakanlığı tarafından desteklendi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi için verilen ödenek 1600 bin TL, muhtelif işler özellikle büyük ve küçük onarımlar için 3 milyon 200 bin TL, Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi için 7 buçuk milyon TL Onkoloji Hastanesi 4 buçuk milyon TL açık ve kapalı spor alanları ve olimpik yüzme havuzu için projemize geçmişti. Bu yıl 1 buçuk milyon TL. Merkezi laboratuar inşaat aşamasına geldi. İhaleleri yapıldı. 3 bin 400 TL toplam 35 milyon 700 bin TL yatırım için bütçemiz bulunmaktadır.            
 
İLLER BANKASI
İller Bankası 14. Erzurum Bölge Müdürlüğünden Orhan Yavuz: İller Bankası Bölge Müdürlüğümüz olarak Kars ili sınırları içerisinde 12 proje üzerinde çalışma yapmaktayız. Bunlardan 4 tanesi inşaat, 4 tanesi yine izleme programında inşaat, 3 etüt 1 de izleme projesi üzerinde çalışıyoruz. Kanalizasyon sektöründe Digor belediyemizin kanalizasyon inşaatı üzerinde çalışıyoruz. Akyaka belediyesi kanalizasyon inşaatını yürütüyoruz. Gerçekleşmesi yüzde 13 ler seviyesindedir. Koç köy belediyemizin kanalizasyon inşaatını yürütüyoruz. Bunun da gerçekleşmesi yüzde 18 seviyesinde. Bizimde kış sezonunda pek fazla bir şeyler yapamadık inşallah bu inşaat sezonunda daha da yükseklere çıkacağız. Arpaçay belediyemizde çalışmalarımızın sonuna geldik. Orada ki gerçekleşmede yüzde 70. Kars belediyemize 3 aylık izleme kredisi verdik. Kars belediyesi işleri yürütüyor bizde izleme marifeti ile bu krediyi veriyoruz. Yine Sarıkamış belediyesinde iş merkezimizin tamamlama kredisi var. Ayrıca proje işlerimizde Selim belediyemizin proje ihalesini yaptık, önümüzdeki hafta sözleşmeyi yapıp inşallah 10 gün içinde inşaatına başlayacağız. Yine Koç köy, Akyaka ve Selim belediyelerinde etüt programında olan işlerimiz var. Koç köyde içme suyu projesi var. Akyaka da kamulaştırma ile ilgili bir sorunumuz var. Belediyesinin anlaşma tutanağı yapması halinde bizler iller bankası olarak kamulaştırma ile ilgili krediyi sağlayacağız. Koordinasyonu gerektiren acil bir husus bulunmamaktadır.
 
TAPU KADASTRO
Tapu Kadastro Erzurum 8. Bölge Müdürlüğü’nden Ali Atmaca: Ülkemizde kadastro sorunu büyük ölçüde çözülmüş durumdadır. Bugün itibari ile Türkiye’nin kadastroları yüzde 98,6, Kars’ta yüzde 98,2 iki ay sonra da yüzde 99,1 olacak. 8 köyümüzün kadastrosu tamamlanmamış. Bunlardan 4 tanesini geçen sene programa almıştık, bunlar genelde problemli sorumlu köylerimizdir. Onlar bitmek üzeredir. Digor Oyuklu, Digor Şenol, Sarıkamış Kızılçubuk, Kars Verimli. Bunlarda yaklaşık 2ay sonra bitmiş olacaklardır. Yine bu güne kadar programa alamamış olduğumuz önemli 4 sorunlu köyümüz vardır. Digor Sorguşkavak sınırla ilgili bir sorunu vardır. Susuz Büyük Çatak, Susuz Küçük Çatal, Susuz Taşlıca köylerimizde bu yıl programa aldık. Onlarda bu yıl tamamlandığında Kars ilinde kadastro görmemiş bir yer kalmayacaktır. Bizim test Kadastro dediğimiz kadastro bitiyor ama yıllar önce yapmış olduğumuz kadastro çalışmalarımızda teknik anlamda günümüze ithaf etmeyen teknik sorunlar çıkıyor. Bu amaçla o sorun olan yerlerde yenilenen kadastro dediğimiz yalnızca işin teknik yönüyle ilgilenen mülkiyet ve hukuksal haklarla herhangi bir değişiklik yapmayan çalışmalar oluyor. Bu yıl Kars ilimizde de 18 ilimizde, 18 köyümüzde bu çalışmaları yapacağız. Gelecek ay için de 30 köy planlıyoruz. Tabi bütün köylerde olmayacak bu çalışma. Bizim şu aşamada tapuda yürüttüğümüz bir çalışma var ki birazcık koordinasyon gerektiren bir konudur TC kimlik numaraları ile ilgilidir. Bizim TAKBİS diye bir bilgi sistemimiz var. (Tapu Kadastro Bilgi Sistemi) Bu bilgi sistemimizin tapu bileşeni aslında geçmiş yılarda tamamlandı. Ancak bütün bilgi sistemleri bir yıl için de VERNİS’le irtibatlaşması gerekiyor. Bizde geçmiş yıllarda TABİS’imizi tamamladık. Ama TC kimlik numaraları tamamlanamadı. Şuanda bunun üzerinde Türkiye genelinde de çalışıyoruz. Bunda birazcık gerideyiz. Türkiye’de oran yüzde 63, Kars ilimizde oran şuan da 40, ama Antalya’da yüzde 12dir. Bizim TAKVİS bilgi sistemimiz VERNİS’le irtibatlı çalışıyor. Ve VERNİS kayıtlarını görebiliyoruz ama bazen kısıtlı görülebiliyor. Bazen nüfus müdürlüklerimizde biraz daha istisna da olsa sıkıntı yaşanabiliyor.
 
ORMAN BÖLGE
Orman Bölge Müdürlüğü’nden Bekir Celap: Koordinasyon da önemli bir husus var, Kars’ta Orman Genel Müdürlüğüne ait arazimiz yok denilecek kadar azdır. Sarıkamış’ta 55 bin hektarlık bir arazimiz var, ağaçlandırma yapmayı düşünüyoruz. Bu konuda Kaymakam ve Valimizden yardım bekliyoruz.
 
KARAYOLLARINDA SON DURUM
Karayolları 18. Bölge Müdürü Necati Çakıroğlu: Kars ili içinde bölge müdürlüğümüzün 523 km devlet yolu 113 km il yolu olmak üzere toplam 735 km yapım bakım ve onarım işlerini beraber yapıyoruz. Kars ilimizde bölge müdürlüğümüzün toplamda 31 adet projesi var. Bunların 30 adet (2 57) diğeri turizm sektöründe. Bu projelerin toplam tutarı 610.173 bin önceki yıllarda harcamalarımız 116.822TL, 2013 yılı ödeneğimiz ise 22. 417 bindir. Ancak burada yıllık 22milyon, sene başı ödeneğini çok düşük bir rakam olarak görmeyelim. Kars ilinde bu seneki hedefimiz 178 milyon TL dir. O ödeneği de sayın bakanımızdan söz olarak almış durumdayız. Kars- Erzurum sınırımızdan itibaren Horasan tarafından Sarıkamış, Kars ve Kars-Ardahan sınırına kadar olan kesimde tüm ihalelerimiz yapıldı. Horasan-Karakul arası yeni güzergâh ve yeni yol projesi halen devam ediyor. Karakul’dan itibaren Kars- Kağızman ayırımına kadar olan kesimin ihalesi önceki yıl yapıldı. Şantiyemiz de önümüzde ki hafta faal hale geçmek üzere çalışmalarımız devam edecek. Kars şehir geçişimizde geçen yıllarda yollarımıza alınan bir kesimdi. Burada ki çalışmalarımız Mihralibey köprüsü dâhil 2013 yılı sonunda bitirmeyi hedefliyoruz. Kars’tan Ardahan sınırına kadar olan kesimlerde iki adet ihalemiz var. Bu ihalemizde devam ediyor. Bunların dışında Selim- Göle il yolumuz var. Bu işin bitmesi için buraya da bir ikmal ihalesi çıkararak sonuçlandırmak istiyoruz. Aslında bunun geç kalma nedenlerinden biride Bozkuş koyu geçişinde ki kamulaştırma biraz uzadığı için. Yatırım programında olmayan yollarımız var, Kars –Kağızman yol ayrımı dediğimiz Kağızman- kötek yol ayrımına, Sayın Milletvekilimizin desteğiyle bizde hemen ihalesine çıktık. 6 Mayıstan teklif alacağız. İnşallah standart bir yola ayrımı konumuna getireceğiz. Tesis binalarımızda hizmete devam ediliyor, sadece karayollarına değil aynı zamanda sosyal tesislerimiz ve Karslılarımızla paylaşacağımız açık ve kapalı spor salonlarımız olacak. Kars halkına ve kullanıcılara hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah bu sene sonunda biter diye umuyorum. Ani harabeleri üzerindeki yol çalışmalarımız bitmedi devam ediyor. En kısa zamanda onarım işini bitireceğiz.
 
TCDD HİZMETLERİ
TCDD Sivas 4. Bölge Müdürlüğü’nden Cemil Demir: 2013 yılı Kars ili sınırları içinde toplam yatırımımız 15 adet olup, hak tevzi sektörü 13 adet, inşaat 8 adet. Toplam proje tutarımız 29. 755. 117 liradır. Dönem sonuna kadar harcamalarımız 706 bin 792 TL’dir. Fiziki gerçekleşme oranı yüzde 14, nakil gerçekleşme oranı yüzde 2,4’tür. Devam eden projemiz 2, ihale aşamasındaki projemiz 9’dur. Önemli yatırımlarımızdan kurumumuzun kaynaklarından yapılan Selim-Akyaka hudut istasyonlar arası yol 116 km yol hazırlıkları tamamlandı. Haziran ayı itibariyle başlayacaktır, bunda 6 ay süreyle 100 işçi istihdam edilecektir. Devam eden iki adet yatırımımız Kars kar müdürlüğüyle alt geçit yapım bakım onarım yapılma işi ve 1.ve 2. peron kaplama işidir. Diğeri Kars kar müdürlüğü ve bitişiğinde ki 6 daire hizmet evinin bakımı ve onarımının yapılması. 2013 yılı içerisinde Kars İli sınırları dâhilinde 11 adet yatırımın fiziki gerçekleşmesi yüzde 14, devamında iki adet yatırımın fiziki gerçekleşme oranı yüzde 95 seviyesinde olup, ihale aşamasında 8 adet yatırımımızı ihalesini en kısa sürede yapılacak. Ve yer teslimi de yapılarak Haziran ayı içerisinde başlanacaktır.
 
TKDK VE KARS
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Kars İl Koordinatörü Mustafa Bozkurt: Kurumumuz Avrupa Birliğine aday olan ülkeleri Avrupa Birliğine hazırlamak için onlara destek veren bir fondan faydalanan bir kurumdur. Avrupa Birliği üye ülkeleri 5 başlıkta destek vermektedir. Bunlardan bir tanesi de Kırsal Kalkınma. Biz bu 5. bileşeni olan Kırsal Kalkınma anlamında katılım öncesi mali yardım programından faydalanmaktayız. Bu amaçla oluşturulan İPART program fonunda Avrupa Birliği ve ülkemiz bütçesinde toplam 1 milyar 165 bin EURO luk bir bütçe bulunmaktadır. Ve bütçeyi biz değişik yatırım alanlarda kullanmaktayız. Örneğin; süt üreten tarımsal işletmeler, et üreten tarımsal işletmeler, süt, et, meyve, sebze ve su ürünleri işleme pazarlama ile ilgili sektörler. Bunun yanında yerel ürünlerde mikro işletmelerin kurulumuna destek vermekteyiz. Kırsal turizm kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi kapsamında desteklenmektedir. Ve ne son kültür balıkçılığının desteklenmesi kapsamında destek vermekteyiz. Bu destek başlılarının hepsi çok farklı yatırım alanında toplam yatırım maliyetlerini içeriyor.
 
DSİ HİZMETLERİ
DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk: Hizmetlerini İl belediyesinin değerlendirmesine rağmen şehir merkezinden geçen, Bülbül Deresi taşkın koruma tesisinin DSİ tarafından yenilenmesi için, İl Belediyesi, Telekom, TEDAŞ, KARGAZ gibi kurum ve kuruluşlar içme suyu, kanalizasyon, telefon ve elektrik hat ve direkleri ile doğalgaz boru hatlarını tesis kesme alanı güzergâhından kaldıracaktır. Çünkü mevcut tesisi yenilemek istiyoruz, ancak mevcut dere ile dik ve de paralele giden tesislerin kaldırılası gerekiyor. Özellikle İnönü caddesinde bulunan doğalgaz elektrik hattı, telefon hattı ve kanalizasyon gibi... Sarıkamış ta taşkın tedbirlerinin alınmasıyla sorun bitmiyor. Bu yüzden köyün oradan taşınması mı daha avantajlı yoksa taşkının mı? Orada kaya düşme tehlikesi var. Bunun koordinasyon şeklinde görüşülmesi gerekir. Taşkın korunması gerekiyorsa bu toplantı yapılıp karara varıldıktan sonra biz yaparız. Bu proje 53 yerleşim birimi ilgilendirdiği için firma ile ilgili sıkıntımız var. Firma gecikmede ve şuan da 300 milyar ceza kesildi. Ve yavaş veriyor. Biz ceza kesiyoruz alıyoruz. Ödediğimiz parayı ceza olarak geri alıyoruz. Şuanda onun projesini bitirdik, gönderdik. Proje elimizde. Etüt planlama faaliyetleri kapsamında Kars- Kağızman barajı sulaması planlama hizmetleri yapımı 2. İşin bitimi 7.12. 2013. ancak bunu Ağustos -Eylül aylarında firma tamamlanmasını hedefliyor. 4600 hektar arazinin sulanması ve bu Kökeç Çayı üzerinde kurulacak bir baraj. Ve Kağızman’a giderken Kofra hattından enerji üretilmesi ayrıca farklı bir değer olarak değerlendiriliyor. Hidrolojik ablaşma, tarımsal ekonomi ara raporları tamamlandı. Kars çayı üzerinde yapacağımız alabalık barajı ile 28 bin 170 hektar yani 281 bin dönüm arazinin sulaması hedefleniyor. Bunun sözleşmesi imzalandı. 550 günde tamamlanacaktır. Tüm yerleşim birimlerinin taşkından korunması amacı ile taşkın sorunlarını ortaya konulması ve yaklaşık 110 yerleşim biriminde uygulama projeleri hazırlanması işi ki bundan sonra ki aşamada da taşkın haritaları hazırlanacaktır. Sulama suyunun asıl sulama havzalarına ulaşımını sağlayacak kapalı bir iletim hattı 21 km. uzunluğunda yaklaşık. Ve 380 çapında bir projemizdir bu.
 
MİLLETVEKİLİ AHMET ARSLAN
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan: Bizler bu tip bir koordinasyon toplantısında bulunmak istediğimizi sizinle paylaştığımızda “tabi ki seve seve” demiştiniz. Bizim içinde iyi oldu. Biz bütün kurumlarımızı her zaman gezme, ziyaret etme, onlarla bilgi alışverişi bulunma şansını yakalamayabiliyoruz. Dolayısıyla burada hazır bütün kurumları bulmuşken onların taleplerini bir taraftan arzlarını yaparken aslında bize düşen talepleri var mı onlara bakmış oluyoruz. Belediye başkanımızın sunumlarında bahsettiği özellikle Atatürk ve İstihkâm çay bahçelerinin ihalelerini çok çok önemsediğimizi vurgulamak istiyorum. Bu 770 bin metre karelik alanı kapsayan kentsel dönüşüm veya açık hava müzesi adı altında ki bu turizm projesiyle başlıyor. Yani proje her ne kadar başlangıçta 7 milyonluk küçük bir proje gibi gözükse de 200 milyonluk projenin legonun ilk parçası. Eğer biz ilk parçayı dizersek diğerlerini hızlı bir şekilde inşallah devam ettirebiliriz. Bu konuda biz üzerimize düşe her şeyi yapaya zaten hazırız. Onkoloji Hastanesini çok çok önemsediğimizi her ortamda söylüyoruz. Erzurum büyük bölgeyi düşündüğümüzde bölgenin sağlık merkezi ama biz Kars, Ardahan, Iğdır, Gürcistan ve Nahçivan’dan gelecek hastaları düşündüğümüzde gerçekten bir sağlık merkezi olmak durumundayız. Eğer komple insanlara hizmet etmezseniz sadece birkaç insana hizmet ederseniz insanlar gelmez. Hizmetin olduğu yere ister istemez gidiyorlar. Sağlık kompleksi olmanın olmazsa olmazı olarak görüyoruz. Biz özellikle bu konuda destek anlamında üzerimize düşeni 24 saat emre amade şeklinde yapmaya her zaman hazırız. Onu her ortamda söylüyoruz. Teşekkür ettiniz gerçekten teşekkür etmeye gerek yok çünkü bizimde aldığımız sorumluluğun gereği bir parçasıdır. İlçelerimizin hatta ilimizin imkânları çok çok yüksek değildir. İller bankası sağ olsun onların kanalizasyon ve içme suyu konusunda destek vermeleri adına ne zaman gittiysek genel müdürümüz sağ olsun bizi hiç geri çevirmedi. İnşallah yine çevirmezler. Onlara da teşekkür ediyoruz.      
 
Tapu kadastro çalışmalarını yapıyor biliyorum. Çünkü TAKBİS projesinin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından TÜRKSAT’ta yaptırılması aşamasında TÜRSAT yönetim kurulundaydım. Ve hasbelkader projeyi hem takip etmiştim hem de desteklemiştim. Birilerinin karşı çıkmasına rağmen... Görüyoruz Kars için ne kadar önemli olduğunu. Çok önceden bu imar planı yapılan yerlerde özellikle veraset işlemleri bitmediği için bazı yerlerde problem çok büyük ve çok uzuyor. İnsanlar yıllardır mahkemelerde ve bir o kadar daha mahkemelerde devam edecekler. Dolayısıyla o geçmiş kayıtların tekrar yenilenmesi konusu bize gelen talepler anlamında çok önemsediğimiz bir şeydir. Yine bize düşen bir şey olursa biz yine emre amadeyiz.
 
DSİ bölge müdürümüzün anlattığı Aras nehrinin yan dereleri konusu çok büyük sıkıntıdır. Orada ki köylerde ciddi sıkıntı var. DSİ bu projeyi bitiremediği için özel idare ve kaymakamlıklar marifeti ile bu yapılsın isteniyor. Ama iyi planlar sınırlıdır. Artı birde kalıcı bir tahkimat veya düzenleme yapmadığınız sürece sadece bir sel afeti kadar yapıyorsunuz. İkinci selde yine gidiyor. Bu projeyi önemsiyoruz. Tabiî ki biz modern hayvancılık yapmak istiyorsak sadece mera anlamında koyun keçi için yayılma anlamında olmamalıdır. Ama hep söylüyoruz, Kars tarım ve hayvancılık memleketi ise geçmişte bunu ispat eden bir il olarak tekrar bu noktaya dönmek istiyorsak DSİ yaptığı barajlar ve sulama kanalları bizim için çok çok önemlidir. Böylece yem bitkiciliğine dönebiliriz, daha modern besi hayvancılığı yapabiliriz. Hem köylümüz hem insanımız modern bir şekilde verimi yüksek tarımcılık ve hayvancılık yapabilsin. Verim düşük olunca bir sene, iki sene yapıyor üçüncü sene çocuk batıya gidiyor. İnşaatta çalışmaya başlıyor. Burada ki kültürü kaybediyor orada ki kültürü alıyor. Geri gelsin dediğimiz zamanda artık çocuğu getiremiyorsunuz.
 
Çamçavuş’ta köylünün yer değişikliği konusu önemlidir. Belki Çevre ve Şehircilik bakanlığının kendince bir prosedürü vardır, DSİ’nin kendince bir prosedürü vardır. Bölge müdürümüze de söyledim. Bununla ilgili bize düşen bir çalışma hazırlar ise belki bir yasa haline getirirsek barajlar ve göletler yapımında eğer köy bir şekilde su altında kalıyorsa; Bayındırlık ve Çevre Şehircilik Bakanlığımız diyor ki “biz sizin yerinizi ve binanızı kamulaştırıyoruz ve size parayla veriyoruz.” Köylüye para verdikten sonra aynı köylüye git “başka yerde ev yap” demek yasal olarak yasal, ancak realitede mümkün değildir. Dediğimiz gibi hem göç sebebi olabiliyor hem de yapamıyorlar. Bu konuda bizde inşallah yasa yapma anlamında desteğimizi verebiliriz bu sıkıntıların yaşanmaması için. Çünkü bölgemizde çok sayıda baraj yapılıyor ve yapılacaktır. Belli ki burada epey bir mesafe alacağız. Çamçavuş köyü ile çevre şehircilik ilgileniyor ancak problemimizi çözemiyor. Yasal bir durum söz konusudur. Ancak karayollarını ve belediyenin orada arazileri olduğu, bunların bir kısmından yararlanıp yararlanamayacakları konusu çok yoğun bir şekilde gündemdedir. Bu konu inşallah bir daha konuşulur. İnşaat sezonunda problemlerini çözersek çok iyi olacak.
 
Orman bölge müdürümüzün anlattıkları ile ilgili bizde katkı koyarak gerçekten yüzde 3 olan orman varlığımızı arttırmalıyız. Çocukluğumuzdan biliyoruz. Bekli meşelik anlamında da olsa bizim insan ve hayvanın giremediği yerlerimiz vardır. Ağaçlanmadılar. Ancak onlar zamanla bilinçli bir şekilde kesile kesile çorak arazi haline geldi. Demek ki arazi aslında uygundur. Gereğinin yapılabilmesi gerekiyor. Ama sadece Sarıkamış’ta, Selimde değil her yerde yapılmalıdır. Digor’da, Kağızman’da Ağrı’da da bunun olduğunu biliyorum. Zaten Akyaka ve Arpaçay’ı, Susuz’ u düşündüğümüz zaman arazi çok uygundur. Yeter ki gereğini yapabilelim.
 
Karayolarına sadece teşekkür etmek düşüyor bize. Erzurum birçok yerin bölge müdürlüğü iken tabiî ki önce kendi kapılarını süpürüyorlardı. Sonra Kars’ın kapısını süpürüyorlardı. Bölge müdürlüğü yaklaşık bir buçuk yıldır açık. Fark, fark ediliyor. Arayı kapatmak için koşmak gerekiyor. Bölge müdürlüğüne çok iş düşüyor. Bizim de şansımız, belki o bakanlıktan geliyor olması hasebiyle çok sayıda projeyi yazılım programına koymak ve yaptırmak adına elimizden geleni yapmaktayız. Yapmaya devam edeceğiz.
 
Yine Orman Su Bakanlığımızın oluşturduğu bölge müdürlüğü küçük olmakla birlikte 3 tane projelerinde ek ödenek taleplerinden bahis ettiler. Gerçekten bu toplantının bugün bence en verimlisi, biz Erzurum’da ki arkadaşlarla pek irtibat kurmadığımız için bu tip bir ödenek talebinin olduğunun farkında değildik. Bizde takdir koyup bu ödenekleri çıkartırsak bir yıl kazanmış oluruz. Yani 2014 demek bir sezonun geçmiş olması demektir.
 
Demir yolları konusunda 2023 hedefleri de Edirne’den Kars’a kadar yüksek hızlı trenin ana güzergâh olarak tamamlanması kesinlikle var. Ve bunu Sayın Başbakan her platformda söylüyor. Ne mutlu bende onun uygulama projelerini hazırlayıp bırakıp gelen biriyim. İnsanlar değiştirmek istese de artık o ana güzergâhı değiştiremiyorlar.
 
Iğdır, Nahçivan projesi Azerbaycan ile özellikle görüşmeler yoğun bir şekilde devam ediyor. Ve inşallah Bakü- Tiflis Kars’ın bir mesafe almasından sonra o proje başlayacaktır. Çünkü bunlarla birlikte lojistik merkezi hayata geçecek. Lojistik merkezinin Kars için ne kadar önemli olduğunu sokakta ki vatandaş bile biliyor. Dolayısıyla onu yoğun bir şekilde takip ediyoruz. Bizim belki bir tek şansızlığımız var. Oda yaklaşık 600 milyon TL’lik. Geçen yıl 26 Martta ihalesi yapılan ikmal ihalesine o firmalar itiraz ettiler, mahkemeye gidildi ve sonuçlanmadı. Şuan sözleşmeye davet ettiler. Bir yıldan fazla zaman geçti. Ve gerçekten her aşaması, her kademesini direk takip ettiğim halde sonuçlanmadı. İnşallah bu günlerde sonuçlandırılır. Çünkü bu yaz sezonunu kaçırmamız gerekiyor.
 
Gerçekten bölgemiz özel idare marifeti ile yapılan işler konusunda onların ödeneklerini, emeklerini, gayretlerine çok muhtaç bir yerdir. Çünkü ilimizin yapısı birazda bunu gerektiriyor. Biliyoruz ki son dönem hem bizden hem sizden çok ciddi şekilde talep var. İnsanlarda haklıdır. Her zaman olduğu gibi özel idarenin de işlerini yapabilmesi adına bizim üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Hem aldığımız sorumluluk bu hem de memleketimize hizmet etmenin gereği bu. Bizi davet ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Bu ve bunun gibi toplantıların inşallah verimli olmasını diliyorum.kha

Önceki ve Sonraki Haberler