ARÜ'lü Akademisyen Ardahan'ın Şifalı Bitkilerini Anlatacak

ARÜ'lü Akademisyen Ardahan'ın Şifalı Bitkilerini Anlatacak

Ardahan Üniversitesi (ARÜ) akademisyeni, Uluslararası İpek Yolu’nun Yükselişi ve Türk Dünyası, adlı bilgi şöleninde; İbn-i Sina’dan Ardahan’a şifalı bitkileri anlatacak.

Ankara Milli Kütüphane’de 3-5 Mart tarihleri arasında düzenlenecek bilgi şöleninde, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ali Aslan, Ardahan’a özgü şifalı bitkilerinde yer alacağı bir sunum gerçekleştirecek.

Doç. Dr. Aslan: Ardahan, Göle, Çıldır, Arpaçay ve Kür Vadisi bölgelerinde 5 yıl süren arazi çalışmaları sonucu bu güne kadar 540 ilaç bitkisi belirledi ve fotoğraflarıyla arşivledi.

Doç. Dr. Aslan, dünyaca tanınmış Türk alim ve tıp bilimci İbn-i Sina’nın da 750 yıl önce bölgede yetişen 23 bitki türüyle, kadınlarda yüzde 40 oranında görülen, kronik rahim kanaması hastalığına şifa verdiğini vurguladı.

Bölge halkının, doğada yetişen bitkilerle olan kültür bağına da değinen Aslan, bölgeye has: Isırgan Otu, Dağ Pazısı, Kekire, Medik, Yemlik, Teke Sakalı, Kımı, Koçkoz gibi endemik türlerin korunmasına ve tarımsal faaliyet alanlarında üretimine yönelik çalışmaların gerekliliğine dikkat çekti.

Bölgedeki arazi çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirten ARÜ’lü akademisyen, ‘‘İbn-i Sina’dan Kars’a Türk Dünyası İlaç Bitkileri’’ adlı eserin yakında okuyuculara kazandırılacağını belirtti.

Önceki ve Sonraki Haberler