Aşağı Aktaş Köylülerin Vefa Hizmeti

Aşağı Aktaş Köylülerin Vefa Hizmeti

İstanbul Aktaşlılar Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği üyelerinin köylerinde yaptıkları sosyal tesis ve caminin açılışı törenle yapıldı.

Verilen göçten dolayı nüfusu azalan Aşağı Aktaş köyü, İstanbul Aşağı Aktaşlılar Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından geliştirilen projelerle yeniden canlanmaya başladı. Dernek tarafından köye yaptırılan sosyal tesisler, camii, çeşmeler ve yepyeni bir sulama projesi, köy sakinlerinin yüzünü güldürdü. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Akpolat öncülüğünde yapımı tamamlanan sosyal tesislerin açılışına AK Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras, Tuzluca İlçe Kaymakamı İbrahim Civelek ve Karakoyunlu İlçe Belediye Başkanı Kurban Kaya ile köy sakinleri ve dernek yönetimi katıldı. Tesis açılışında konuşan İstanbul Aşağı Aktaşlılar Köyü Derneği Başkanı Öztürk Akpolat, köylerinin binlerce yıllık tarihi geçmişi olduğunu belirtti. Akpolat, "Köyümüz kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan başlıcası Urartular, Doğu Bizans, Türk Beylikleri, Anadolu Selçuklular, Osmanlı İmparatorluğu’dur. 1980 yılında 100 hane olan köyümüz, başta geçim sıkıntısı olmak üzere çeşitli sebeplerden dolayı göç vermeye başlamıştır. Yoğunluğu İstanbul’a olan bu göç sonrası tarihi değeri yüksek olan köyümüz adeta yok olma tehlikesi ile karşı karşıya gelmiştir. Buradan göçen hemşehrilerimizin orada dernekleşme girişimleri olmuştur. Derneğimizin 95 yılında ilk adımları atılmış, 2001 yılında da faaliyetlerine başlanmıştır. Dernek olarak köyümüzde yapısal, sosyal ve kültürel çalışmalar yapıyoruz. Bir diğer çalışmamız tarihi geçmişi olan köyümüzü turizme kazandırmaktır” dedi.

AK Parti Milletvekili Nurettin Aras ise, "Burası dernek başkanımızın belirttiği üzere kadim topraklardır. 70’li, 80’li yıllarda yaşanan göç dalgası ve yıllar içerisinde yaşanan sıkıntılar, 100 haneli bu kadim köyü adeta yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Dernekleşmeye giderek elini taşın altına koyarak bu köyün yeniden ayağa kalkmasını sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. Iğdırımızda daha bir sürü buna benzer sorunlarla karşı karşıya gelen yerleşim yerleri vardır. Bu tür toplantıları Iğdır genelinde daha fazla yapmalıyız. Bunlar devlet-vatandaş buluşmasının da somut örnekleridir. Sorunları tespit edip çözüm aramak esas olmalıdır. Şüphesiz bu noktada eğitim ve kültürel çalışmalar en önemli önceliğimiz olmalıdır. Özellikle dini eğitimin devlet tarafından verilmesi gerekiyor. Bu noktada art niyetli cemaatlere asla pabuç bırakmamak lazım. Cemaatlerin başımıza ne işler açtığı malumdur. 15 Temmuz darbe girişimi ile gördük. Biz burada küçük bir köyümüzde dahi 3 bin yılı aşkın süren medeniyetin izlerini görüyoruz. Bu köklü tarih ve farklılıklarımız bizim en büyük zenginliğimizdir" şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tüm İslam devletlerinin umudu olduğu vurgusunu yapan Aras, "Tüm ülkelerinin gözü de buralardadır. Buralara sahip çıkmak bizim en büyük ibadetlerimizin başında gelmelidir. Çünkü vatan sevmek imandan gelir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Türkiye Cumhuriyeti sapasağlamdır. Bundan kimsenin zerre şüphesi olmasın” diye konuştu.

Açılışın ardından dernek tarafından hazırlanan yemekler katılımcılara ikram edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler
Iğdırhaber