Atatürk’ün Kars’a Gelişinin 93’üncü Yılında Düzenlenen Törenlerle Kutlandı

Atatürk’ün Kars’a Gelişinin 93’üncü Yılında Düzenlenen Törenlerle Kutlandı

Büyük Öder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kars’a gelişi, 93’üncü yılında düzenlenen törenlerle kutlandı.

93 yıl önce bugün Atatürk’ün Kars’a gelişinde ilk ayak bastığı yer olan Tren Garı’nda daha birkaç yıl öncesine kadar temsili olarak gerçekleştirilen anma töreni, bu yılda heykelinin bulunduğu Kars Valiliği önündeki tören alanında yapıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması eşliğinde şanlı bayrağımızın öğrenciler tarafından göndere çekilmesinin ardından, Kars Valisi Rahmi Doğan, 14.Mkz. Piy. Tug. Kom. Tuğ. Gen Turan İnan ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta anıta çelenk sundu.

Çelenk koyma töreninin ardından anma programı İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü salonunda devam etti. Burada saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasından sonra Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Atatürk’ün 93 yıl önce Kars’a gelişini anlatan bir konuşma yaptı. Daha sonrada aşıklar Arif Tellioğlu ve Ayhan Şimşekoğlu ‘Atatürk’ konulu sazlı sözlü dinleti gerçekleştirdi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve AK Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey’in gönderdikleri kutlama mesajı okundu. Kutlama programı Kars Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları Ekibinin ‘Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa’ halk oyunları gösterisini sunması ile son buldu. Gösterinin sonunda folklor ekibi Türk Bayrağını öperek Kars Valisi Rahmi Doğan’a teslim etti. Vali Doğan’da Türk bayrağını öperek teslim aldı.

BAŞKAN KARAÇANTA: “KARS'A HOŞ GELDİN ATAM!”

Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, anma programında yaptığı konuşmada, Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gerek milli mücadele dönemlerinde, gerekse Cumhuriyetin kuruluşundan vefatına kadar geçen süreçte memleketi karış karış gezmiş olduğunu hatırlattı.

Konuşmasını ‘Kars’a hoş geldin Atam’ diye tamamlayan Başkan Karaçanta: “Doğusundan batısına yaptığı tüm yurt gezilerinde illere, ilçelere ve köylere gitmiş; gittiği yerlerde halkla iç içe olmuştur. Halkın görüşlerini almış ve tespitlerde bulunmuştur.

Bu görüş ve tespitlerin ışığında halkın desteğini de arkasına alarak Cumhuriyetin kurulmasını, ilke ve inkılaplarının oluşumunu sağlamıştır. Bu nedenle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sık sık düzenlediği yurt gezileri Cumhuriyetin ilk onbeş yılında toplumsal gelişimin ve kalkınmanın sağlanması açısından büyük önem arz etmektedir.

93 yıl önce Doğunun uygar kenti Kars için özel önemi olan bir olay gerçekleşti. 6 Ekim 1924 günü trenle Sarıkamış'tan Kars'a hareket eden Gazi Mustafa Kemal Paşa, O dönemin Belediye Başkanı Cihangiroğlu İbrahim bey tarafından Kars Garında Sevgi Seli İle karşılanmış İstasyondan Türk Ocağına ait binaya kadar yollara halılar döşenmiş, halk ve öğrenciler yolun iki yanına dizilmiş.

Süslü arabalar, atlılar ve yöresel kıyafetleriyle halk. istasyonu doldurmuş, Karslılar büyük kurtarıcıyı coşkuyla karşılamış, adım başı kurbanlar kesilmiş Azerbaycanlı besteci Mehmet Türkel Bey tarafından, Azerbaycan halkı adına büyük önder Atatürk'e ithaf edilen "Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa" marşı ilk kez 6 Ekim 1924 yılında Atatürk'ün Kars'a geldiği an, Kars tren garında karşılama töreninde okunmuş ve oyun olarak da oynanmıştır.

Askerin milletin zehmin basırsen sen Kemal Dahisi gazisi bilgisisen sen Kemal / Servinaz eyle bu Gademleri, Tebrik eyleriz Kars’a gelmeni / Min sene yaşa, muhterem Paşa Baş eğip tamam tebrik eyleriz.

Atatürk Türk Ocağı'nda kısa bir süre dinlendikten sonra Ardahan ve Kağızman'dan gelen heyetlerle görüşmüş. Halkın kendisine ilettiği okul taleplerini dinleyen Atatürk, bir süre önce meydana gelen deprem nedeniyle zarar gören bölgede incelemede bulunarak, "devlet yardımının en kısa zamanda Kars'a ulaşacağını, yaraların sarılacağını ve vatandaşların bundan emin olmaları gerektiğini söylemiş ve Kars ziyaretinin ardından Başbakan İnönü'ye bir mektup yazarak Kars izlenimlerini anlatır.Bu Yazısındaa: 'Kars'ta bütün halk, gençler, öğrenciler, köylerden arabalarla gelen çiftçiler, büyük bir tezahüratta bulundu. Kars Vilayeti kazaları, Ardahan Vilayeti, devleti ve arz-ı tanzim için Kars'a hususi heyetler göndermişlerdi.

Bütün serhat vilayetlerimizi görmeye vaktim olmadığı içinde müteessirim" der. O Günden Sonra Karslılar 90 yıldır Kars tren garında Atatürk'ü temsili karşılama törenini gerçekleştiriyorlar. Birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde büyük minnet ve şükran borçlu olduğumuz vatanın kurtarıcısı ve Cumhuriyetin kurucusu büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Kars'a gelişini kutlamak bizim için onur ve gurur vericidir.

Atatürk'ün maddi ve manevi mirasına sahip çıkmakla yükümlü kişiler olmakla biz şerefli ve sorumlu bir yolun yolcusuyuz. Atatürk'ün bizi millet yapan değerlerine her daim bağlılığımızı tazelemek bizim milli borcumuzdur. Atatürk'ün tüm vasıflarını kardeşliğimizi pekiştirecek, aydınlık yarınlara umutla bakmamızı sağlayacak imkanlar olarak görmeğe devam edeceğiz. Karsımız daha güzel, yaşanılabilir bir kent olmayı fazlasıyla hak ediyor. Kesinlikle söyleye biliriz ki, ilimiz çok daha ferah, güvenli günlere doğru ilerliyor.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Mustafa Kemal Atatürk ve Kazım Karabekir Paşa olmak üzere,memleketin bağımsızlığı için çaba göstermiş olan canını,malını,evladını bu uğurda feda etmiş olan tüm şehit ve gazilerimizi dünden bugüne terörle mücadelede vatan uğruna can vermiş şehitlerimizi ve hain terör saldırılarında hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyor, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.” dedi.

ataturk’un-kars’a-gelisinin-93’uncu-yilinda-duzenlenen-torenlerle-kutlandi-(1).jpgataturk’un-kars’a-gelisinin-93’uncu-yilinda-duzenlenen-torenlerle-kutlandi-(2).jpgataturk’un-kars’a-gelisinin-93’uncu-yilinda-duzenlenen-torenlerle-kutlandi-(3).jpgataturk’un-kars’a-gelisinin-93’uncu-yilinda-duzenlenen-torenlerle-kutlandi-(4).jpgataturk’un-kars’a-gelisinin-93’uncu-yilinda-duzenlenen-torenlerle-kutlandi-(5).jpgataturk’un-kars’a-gelisinin-93’uncu-yilinda-duzenlenen-torenlerle-kutlandi-(6).jpgataturk’un-kars’a-gelisinin-93’uncu-yilinda-duzenlenen-torenlerle-kutlandi-(7).jpgataturk’un-kars’a-gelisinin-93’uncu-yilinda-duzenlenen-torenlerle-kutlandi-(8).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler