Ayhan Bilgen: "O firmalara asla ödeme yapmayacağız"

Ayhan Bilgen: "O firmalara asla ödeme yapmayacağız"

Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen düzenlediği basın toplantısında belediyenin geçmiş dönemden kaynaklı ciddi bir borcu olduğunu hatırlatarak, bu durumu göreve talip olduğu günden bu zamana kadar açık ve net bir şekilde kamuoyu ile paylaştıklarını söyledi

Tacettin DURMUŞ 

Bilgen, bu borçların ne kadarının gerçekten sağlıklı ve usulüne uygun yapılmış işlemlerden kaynaklı alacaklar, ne kadarının usulsüz ve ihale kanunu göz ardı edilerek tahakkuk ettirilmiş alacaklar olduğu konusundaki çalışmaların son derece yavaş ilerlediğini belirtti.

Bu gecikmelerin bir kısmının mevzuatından kaynaklı gecikmeler, bir kısmının da belediyenin kapasitesi ile ilgili sorunlardan kaynaklandığını da açıklayan Başkan Bilgen, dün yine belediyede bu alacaklardan kaynaklı olarak haciz işlemi yapıldığını belirtti.

Belediye çalışanlarının bilgisayarları ile birlikte masa ve sandalyelerine haciz işlemi yapıldığını da açıklayan Bilgen, “Haciz işlemi sonrasında girişimlerimiz sonucu ancak eşyalar yediemin olarak bize teslim edilerek süreç şimdilik geçici olarak durduruldu. Biz hiçbir esnafımızın hiçbir tüccarın ve belediyeden hakkı ile alacağı olan hiçbir kimsenin mağdur edilmesini asla istemeyiz. Bu konuda imkan buldukça, kaynak temin ettikçe bu borçları ödeme konusunda hakkaniyetli bir çaba içerisinde olduğumuzu söyledi. Ayrıca hem işçi alacakları hem esnaf alacakları ile ilgili olarak aynı duyarlığı göstermekteyiz. Bu ödemeler ile ilgili olarak da küçük çaplı düzenlemeler yapmaya başladık.” Dedi.

BAZI FİRMALARLA ÖDEME YAPMA İMKANIMIZ YOK VE OLMAYACAK

Alacağı olan bazı firmalara ödeme yapma imkanlarının olamayacağını da açıklayan Ayhan bilgen: “Bazı firmalarla ödeme yapma imkanımız yok ve olmayacak. Bunu tekrar ve çok net biçimde söylüyoruz. Dün belediyemize hacze gelen firma ile ilgili olarak bizim kendi denetimizin ortaya çıkarttığı rakamları çok kısacası paylaşmak istiyorum. İki firma var bu iki firmadan birisi Gökyıl Firması diğeri de Aslanoğlu firmalarıdır. Bu iki firmanın alacakları ile ilgili olarak 4 raporu siz gazeteciler marifetiyle kamuoyuna açıklama gereği duyduk.

KAZIM PAŞA VE ATATÜRK CADDELERİ İÇİN 1 MİLYON 500 BİN TL FAZLA PARA TALEP EDİLİYOR

Birincisi Kars Merkez Kazım Paşa ve Atatürk caddeleri kaldırım yapım işi. Bu işin yaklaşık maliyeti KDV hariç, 2 milyon 670 bin civarında, sözleşme bedeli ise 2 milyon 278 bin lira civarındadır. Söz konusu yerde yapılan ölçümlerimizde bizim tespitlerimize göre; parke taşlarının kaldırımlarının büyük kısmı yapılmamış ve yapılmış olanlar da esnafın beyanına göre esnaf tarafından yaptırılmış. Gerçek alacak bize göre sadece 742 bin lira civarındadır. Yani burada aslında 2 milyon 278 bin TL ödenekten 1 milyon 500 bin lira civarında fazla var ve belediyeden talep ediliyor. Yapılan işle ilgili bizim tespitimizle, firmanın talebi arasındaki fark Kazım Paşa ve Atatürk caddelerinde bir buçuk milyon lira civarındadır.

ŞEHİTLER MAHALLESİ VE 30 EKİM MAHALLELERİ İÇİN 682 BİN LİRA PARA TALEP EDİLİYOR

Bir diğer alacakta Şehitler Mahallesi ve 30 Ekim mahallelerinde kilit parke yapım işi. Yine yaklaşık maliyet 1 milyon 957 bin ve sözleşme bedeli 1 milyon 671 TL’dir. Burada yine bizim tespitlerimiz yapılmış işle ilgili yerinde yapılan tespitlerimiz de 1 milyon 300 bin lira civarında bir ödeme yapılması gerekirken 1 milyon 987 bin lira civarında bir borç tahakkuk ettirilmiş. Yani yine 682 bin lira civarında fazla ödeme talebi var.

BAHÇELİEVLER MAHALLESİ, ÖRNEK MAHALLESİ VE MASAL PARK İÇİN 3 MİLYON 443 BİN 900 LİRA FAZLA ÖDEME TALEP EDİLİYOR

Yine aynı firma, 3 yine aynı firmalarla ilgili olarak Kars Merkez Bahçelievler Mahallesi ve Örnek Mahallesi, Masal Park yol ve kaldırım ve yürüyüş yolu yolu ile ilgili işte yaklaşık maliyet 4 milyon 300 bin TL olan ve sözleşme bedeli 4 milyon 47 bin TL. Bu kadar büyük bir ihaleye neden sadece 1 kişi katılır da başka bir başka firma katılmıyor. Bizim tespitlerimize göre burada 1 milyon 344 bin 959 lira ödenmesi gerekirken, 4 milyon 788 bin TL ödenek çıkartılmış ve 3 milyon 443 bin 900 lira fazla ödeme yapıldığı tespit edilmiş. Bunlar bizim denetimlerimiz müfettişlerinden tespitlerinin ortaya çıkardığı sonuçlardır.

KAZIM KARABEKİR LOJMANLARI, METEOROLOJİ VE ADIGÜZELLER PETROL CİVARINDA YAPILMAYA YOLLAR İÇİN ÖDEME TALEP EDİLİYOR

Diğer bir ödeme de Kazım Karabekir Lojmanları, Meteoroloji ve Adıgüzeller Petrol yanı kaldırım işleri gözüküyor. Yani bu yollar hiç yapılmamış ve yani kimi kısmı yan yapımlarla henüz tespit yapabilmiş değiliz. Bu yollarla ilgili yer değişikliği yapıldığı yönünde bu yolLarın yapılmaması yerine kimi kamu kurumlarının MİT gibi Kara Kuvvetleri gibi kamu kurumlarının yollarının yapılmasını talep edildiğinde sözlü beyanları defaten kendileri tahsilat yapmak üzere belediye geldiklerinde hem kendilerini Hem avukatlarına biz bunun yazılı olarak beyanla talep ettik. Yani bir yer değişikliği varsa ihale kanununda bu açıktır yazılı olarak tebliğ edilir. Önce dediler ki Belediye Başkanı bize yazılı talimat verdi. Biz o zaman yazılı talimatı getirin dedik. Ve yer değişikliği ile ilgili yazılı talimatı getirmediler. Daha sonra belediye başkanının kendilerine yolu yapın diye sözlü talimat verdiğini söylediler. Her kesin bildiği gibi ihale kanunu açıktır.

TÜM BUNLAR HAKSIZ ALACAK TALEPLERİDİR

Her Kamu kurumunun kendi bütçesi vardır, kendi ödeneği, sakın alma ve tedarik birimleri vardır. İddia ettikleri kurumlar kendi hallerini kendileri yapıyorlar bu şehirde. Belediyenin bir mahallede yol yapılıyor gibi gösterip, Mit veya Karayolları gibi bir başka kamu kurumunda yol yaptırması söz konusu olamaz. Bu konunda iddiada bulunanlar bize hiçbir belge bize sunmuyor. Biz yapılayan yolların parasını kimin adına hangi yetki ile yapacağız? Buna Kars halkının rızası var mı? Evet, yani bu konuda eski defterleri kurcalamayalım. Böyle bir hesabın içinde değiliz ama bu alacak talepleri haksız alacak talepleridir.

Biz bu ödemeleri değilim ki yaptık. Yarın yargıda tersi bir karar çıktı. Bunların usulsüz olduğu, buraların yapılmadığı, bizim devletimizde olduğu gibi ortaya çıktığı gibi ya da müfettişlerin uyardığı gibi usulsüzlük varsa biz bu kayıp şahıslar, yani avukatlarının gönderip burada haciz yapmak isteyen şahıslardan bu alacakları geri nasıl alacağız? Bu şehrin hakkını, vergisini, parasını bu şahıslardan nasıl geri alacağız?

BU ŞEKİLDE KİMSEYE BİR ÖDEME YAPMAYACAĞIZ

Yargılama süreci bitene kadar bu firmalara bu şekilde cidden sadece bir tanesi ile ilgili paylaşım yaptım. Dolayısıyla bu şekilde kimseye bir ödeme yapmayacağız. Bunu çok net biçimde söylüyoruz Bu ülkenin hiçbir kurşunu haksız yere kimseye yedirmeyeceğiz. Bu konuda netiz. Bu firmaların temsilcileri sahipleri biliyorum ki. Kapı kapı dolaşıp kayyum atanması için girişimde bulunuyorlar. Yani şehre kayyum atanmasına dair taleplerini yansıtıyorlar. Yani evet bu ulaşabilirler talepte bulunabilirler, istediklerini yapabilirler. Biz koltukları yakışmış değiliz. Bu halka taahhüt ettiklerimizi vaad ettiklerimizi yapamazsak biz kendimiz halka hesabını verir bırakırız. Ya da yaptığımızda görevimiz yerine gelmiş de yine kendimiz bırakabiliriz. Bu konuda hiçbir problemimiz yok ve asla bir hukuksuzluğa, kanunsuzluğa ve haksız kazanca ortak olmayacağız.

BU İŞLERİN BİR KISMI OLAĞANÜSTÜ HAL NEDENİYLE YAPILMIŞ İŞLER OLARAK GÖSTERİLMİŞ

Diğer bir hususta bu işlerin bir kısmı olağanüstü hal nedeniyle yapılmış ihaleler olarak gösterilmiş. Yani Kars’ta siz bir olağanüstü yol yapım haline tanıklık ettiniz mi? Yani her hangi bir afet deprem veya yangın gibi bir durum dolayısıyla acilen yapılacak bir yol durumu var mı? Tespitlerimiz de yok böyle bir şey bunlar sadece kılıfına uydurmuş, kanunun arkasına dolaşılmış, usulüne aykırı bir biçimde yapılmış işlerdir. Dolayısıyla biz işin gereğini yapmayacağız. Bu konuda bizim personelimizden kaynaklı tabii ki durumlarda var. Nasıl yargılamaya dosyaları hatırladıkça suç duyurularını hazırladıkça intikal ettiriyorsak aynı şekilde bu işlemlere ortak olmuş personel ile ilgili de idari soruşturma süreçlerini ve konunun yargıya intikal ini mutlak surette gerçekleştireceğiz. Bundan kaynaklı gecikme bundan kaynaklı tahsilat, temlik ne varsa bunların da tamamını zaten durdurmuş pozisyondayız. Bu süreç tamamlanana kadar da bunu asla yapmayacağız. Yani burada tabii ki şehre sahip çıkmak, şehrin sorunlarını önemsemek, şehirde kimsenin haksız kazanç elde etmemesi için duyarlılık göstermek sadece belediyenin görevi değil sivil toplum örgütlerinin, meslek örgütlerimizin, şehirdeki bürokrasinin, yargının, medyanın bu şehirde yaşayan herkesin, bu şehri seven her görevi ve sorumluluğudur. Dolayısıyla herkesin bu sorumluluğu paylaşmasını bu sorumluluğu üstlenmesini istiyoruz. Her kesi bu şehre sahip çıkma konusunda duyarlı olmaya, hızlı ve hassas davranmaya, herkesi özellikle davet ediyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler