Ayhan Bilgen'den, TOKİ Konutları Açıklaması!

Ayhan Bilgen'den, TOKİ Konutları Açıklaması!

HDP KARS MİLLETVEKİLİ AYHAN BİLGEN: TOKİ KONUTLARI, İNSANCA YAŞANABİLİR MEKANLAR DEĞİL

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, TOKİ tarafından Atatürk ve Bayrampaşa mahallerinde yaptırılan ve geçtiğimiz günlerde kur’a ile hak sahiplerine teslimi yapılan TOKİ konutların, taahhüt edildiği ve anlatıldığı gibi insanca yaşanabilir doğal ve demokratik fiziki  mekanlar olmadığının gözlemlendiğini iddia etti.

Bilgen yaptığı açıklamada, Toki yetkililerin kur’a çekimi sırasında zemin katların hak sahiplerine verilmeyeceğini şifahen de olsa söylemelerine  rağmen, zemin katların da kur’a çekimine tabi tutularak dağıtıldığının da ileri sürdü.

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Kars’ta da Toplu Konut İdaresi’nin kentsel yenileme adı altında Kaleiçi, Bayrampaşa ve Atatürk mahallelerinde bir proje gerçekleştirmiş olduğunu hatırlatan HDP Milletvekili Bilgen: “TOK, bir kısım hak sahibine  borçsuz, bir kısım hak sahibini de borçlandırılarak daire verme taahhüdünde bulunmuştur. Halkımızın sıcak komşuluk ilişkileri ile bir birine bağlı olduğu ve büyük hatıralarının olduğu evlerinin  yıkılmasına istemeyerekte olsa razı olmak zorunda bırakılmıştır. Ancak   yeni dairelerin  taahhüt edildiği ve anlatıldığı gibi insanca yaşanabilir doğal ve demokratik fiziki  mekanlar olmadığı  gözlemlenmiştir. Teslim  tarihinden aylar sonra kur’a çekilişi yapılmış olup, daha anahtar teslimi yapılmamıştır.  Yaptığımız ön incelemede, alt ve üst yapı çalışmaları daha bitmediği gibi, karsın uzun ve yoğun kış mevsimi gözetilmeden yapıldığı  gözlemlenmiştir.” Dedi.

İLK YAĞMURDA ZEMİN KATLARI SU BASTI

Konutlarının teslimin hemen sonrasında yağan yağmur nedeniyle zemin katları su bastığını da açıklamasında açıklayan bilgen: “Yine  fiziki yapıların inşa edildiği alana uygun yapılar olmadığı, kur’a çekiminden hemen sonra yağan yağmur zemin katları basmıştır. Bu su baskınları başta muhtarlarımız olmak üzere mahalle sakinlerince yerel ve ulusal basında gündemleşmiştir. Toki yetkilileri kur’a çekimi sırasında zemin katların hak sahiplerine verilmeyeceğini şifahen de olsa belirtmelerine  rağmen, zemin katlar kur’a çekimine tabi tutulmuş ve dağıtılmıştır.

Yerinde yaptığımız ön incelemede, binaların zemin katlarının büyük bir kısmı kış aylarında yoğun kar yağışında oturulamayacağını, yaz ve bahar mevsimlerinde ise yağan yağmurlardan dolayı taşkın ve sele maruz kalacağıdır. Bundan dolayı riskli olan zemin katların hak sahiplerine verilmesi iptal edilerek yerine hiç gecikmeden derhal binaların daha üst katlarının verilmesi gerekmektedir. Daha kaç gün önce başta hopa olmak üzere Artvin ve ilçelerinde sel felaketi yaşanmış birçok can ve mal kaybı yaşanmıştır. Bunun için felaketler olmadan önce tedbirler alınmalıdır. Bir insanın evi o insanın mahremiyetidir. Bir insanın evi o insanın özgürlük alanıdır. Her insan iyi bir koşulda yaşayacağı bir ev sahibi olmalı ve sosyal devlet, bu imkanı bütün vatandaşlarına sunmalıdır.

Hele Kars gibi sert ve uzun geçen kış koşullarından kaynaklı, yaşamının büyük bir bölümünü kapalı mekanlarda ve evinde geçiren halkımız, en iyi bir evi fazlasıyla hak etmektedir. Hiçbir parti ve kurum evleri yıkılan insanlarımızın üzerinden siyasi bir rant elde etme gayreti içinde olmamalıdır. Yetkililerin bu uyarımızı dikkate alacağını umuyor, Karslı hemşerilerimin sıcacık bir ev ortamında huzur, bereket ve mutluluk içinde yaşamalarını dilerim.” İfadelerini kullandı. 

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler