Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Anayasa Günü

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Anayasa Günü

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Nuru Guliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Anayasa Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkonsolos Nuru Guliyev açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “APA-nın verilerine göre bağımsız Azerbaycan Anayasası 1995 yılının Kasım ayının 12-de ülke genelinde yapılan referandumla kabul edilmişdir. Devletin ana kanunu sayılan bu Anayasa 1995 yılının Kasım ayının 27-de yürürlüğe girmişdir. Artık 21 yıldır Azerbaycan Cumhuriyeti 12 Kasım gününü Anayasa günü olarak kutlamaktadır.

1995 yılında kabul edilmiş bu Anayasa Azerbaycanın ilk, toplamda ise Cumhuriyetin dördüncü Anayasasıdır. 1918-1920 yıllarında mevcut olan Azerbaycan Halk Cumhuriyeti devletin ana kanununu kabul ede bilmemişti.  Azerbaycan Anayasası yapılanmasının tarihi ise Sovyetler Birliği dönemine dayanmaktadır. Azerbaycanın ilk Anayasası 1921, Mayıs ayının 9-da Genel Azerbaycan Sovyetler Kurultayında kabul edilmişdir. Azerbaycan Sovyetler Anayasasının 1921 yılında Sovyetler Anayasasına uyarlanmış yeni düzenlemesi 1925 yılı, Mart ayının 14-de IV Genel Azerbaycan Sovyetler Kurultayında kabul edilmişdir. Azerbaycan Sovyetlerinin 1978 yılı Nisan ayının 21-de kabul edilmiş son Anayasası da önceki Anayasalar gibi Sovyetler Anayasasına uyarlanmışdır.

Azerbaycan bağımsızlık elde etdikten sonra yeni Anayasanın hazırlanması zorunluluğu ortaya çıktı. Bunun için cumhurbaşkanı Haydar Aliyev rehberliğiyle özel komisyon yaradılmış, Anayasa projesi ümumhalk müzakeresine çıkarılmışdır. 1995 yılında Kasım ayının 12-de referandumla bağımsız Azerbaycanın ilk Anayasası kabul edilmişdir.

Bağımsız Azerbaycan Devlet yapılanmasının esasını teşkil eden ilk Anayasa 5 bölme, 12 fasıl, 158 maddeden oluşmaktadır. 2002 yılının Ağustosunda, 2009 yılının Martında ve 2016 yılının Eylülünde referandum yoluyla Anayasada ekler ve değişiklikler edilmiştir.

Azerbaycanda ilk Anayasa mahkeme denetim kurumu olan Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi ise 1998 yılının Temmuz ayının 14-de yaradılmıştır.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler